Pazartesi, Ağustos 31

Jonah Hex


Jonah Hex, ABD'de yayımlanan ve çok okunan bir çizgi romanmış. Ben film çıkana kadar kendisinden bihaberdim. Üstelik film 2010'da vizyona girdi ama benim izlemem de bugünleri buldu. Bir western diyebiliriz ama klasik bir western değil. Daha doğrusu bir western'in, hatta özellikle 21. yüzyılda biraz daha değişen ve kendini geliştiren, iyi-kötü kavramının daha çetrefilli olduğu, daha az çatışmanın, daha az repliğin (biraz spagetti esintisi)  olduğu yeni-western'in genel kurallarına sadık. Fakat bir yandan da fantastik öğeler içeriyor.

Fantastik sinemaya oldukça mesafeli olan ben, filmi biraz çekinerek izledim ama korktuğum gibi değildi. Gayet güçlü bir anlatımı olan ve fantastik öğeleri seyircinin gözüne sokmadan, sadece hikayenin işleyişine katkı olarak sunan bir film buldum karşıma. Çok mu iyi? Kesinlikle değil. Fakat vasatın biraz üstüne çıktığını bile söyleyebilirim. Oyuncu kadrosu zaten çok başarılı. Belki kariyerlerinin en iyi performansları değil ama Josh Brolin başta olmak üzere, John Malkovich, Michael Fassbender, Wes Bentley iyi iş çıkarıyorlar. Belki en zayıf halka Megan Fox ama onun da varlığı anlaşılabilir. Bu kadar erkeğin arasında bir kadın karakter olacaksa onu iyi oyuncudan değil, güzel ve popüler olandan seçmek ticari bir hamle olarak görülebilir. Ayrıca film bir çizgi roman uyarlaması olduğunu da çok net biçimde hissettiriyor. Fakat sanırım konu olarak, çizi romana çok sadık kalmamış.

Yine de tüm bu övgülerime rağmen, ABD'de gişede adeta çakılmış (Megan Fox hamlesi kurtaramamış) ve o yüzden ABD dışında birçok ülkede gösterimleri iptal edilmiş. IMDB puanı ise 4.7'de kalmış. Dünyanın en saçma filmleri bile zaman zaman 5'i geçerken Jonah Hex'in 4.7'de kalması iyilik-kötülük kavramları üzerinden açıklanamaz. Bu internet dünyasının ve çoğunluk algısının güvenilmezliğini gösteriyor. Büyük ihtimalle çizgi roman fanatiklerinin ve Marvelci tayfanın canını sıkan bir durum vardı. Beklentiler çok yüksekti ve bu beklentiler karşılanmayınca düşük oyları bastılar. 

Kahramanımız Jonah Hex, filmde ölülerle konuşabilme yeteneğine sahip. Fakat çizgi romanda böyle bir özelliği yokmuş. Bu tip çelişkiler sadık okuyucuların canını yakmış olabilir. Fakat yine de bu kadar düşük puan almasını gerektirir miydi? Gerçi başroldeki Brolin, filmi yaparken birçok hata yapıldığını itiraf ediyor Yönetmenler değişmiş, senaristler devamlı senaryoyu değiştirmek zorunda kalmış. Fakat yine de 4.7! Bence haksızlık. Çünkü eksiklerine rağmen ortaya konan ürün hiç de fena değil. Olaya hakim olmadan izleyen herkes sıkılmadan izler. Ayrıca 80 dakika sürmesi de gayet şık. Sıkmadan bitiriyor.

Asıl bomba şu; Megan Fox bunu oynadığı en kötü film olarak söylüyor. Buna hayatta inanmam!  Malkovich gibi biri söylese anlarım. Tamam çok iyi film değil ama Fox'un oynadığı en iyi film bile olabilir!


Hiç yorum yok: