Salı, Ağustos 31

Sheriff'in Yaptığı

Bazen Türk takımlarını fazla eleştiriyoruz, yerin dibine sokuyoruz. Fakat onlar da beklentilerimizi çok düşürüyor.

Şampiyonlar Ligi'nde format değiştiğinden beri, ön elemelerden gruplara kalmak çok zorlaştı. Türk takımları için de zorluk kat sayısı arttı. Zira eskiden ligin ikincisi tek ön eleme ile oynuyorken, şimdi iki ön eleme oynamak zorunda kalıyor. Büyük ihtimalle önümüzdeki sezonlarda şampiyonumuz da ön eleme onayacak.

Biz de uzun bir süredir, en azından tek takımla katılacağımızı kabullendik. Herhangi bir Süper Lig takımının elemelerdeki rakiplerini yenerek gruplara kalacağını düşünmüyoruz. Aslında çok da gerçekçi bir bakış açısı, haksız da sayılmayız. Takımlarımız da bu konuda bize bir umut ışığı yollamadılar.

UEFA sıralamasında 13. olan ülkemizden böyle bir şey beklemezken, 45. sırada olan Moldova'nın temsilcisi FC Sheriff dört ön eleme birden atlayarak tarihinde ilk kez gruplara kaldı.

Önce Arnavutluk'tan Teuta'yı toplamda 5-0 geçerek elediler. Ardından Ermenistan temsilcisi Alashkert'i yine iki maçta yenerek yola devam ettiler. Bu iki eşleşme aşılabilirdi zaten, sürpriz sayılmazdı. Fakat sonrasında destan yazdılar. Kızılyıldız'ı 1-0 ve 1-1'le, Dinamo Zagreb'i de 3-0 ve 0-0'la elediler.

Sheriff, Sırp takımı Kızılyıldız'ı eleyince, Hırvatlar ne kadar dalga geçmiştir kim bilir. Fakat daha beteri onların başına geldi. Sheriff bunu nasıl başardı hiçbir fikrim yok. Gerçi Avrupa kupalarının bu turlarını takip edenler Sheriff'in başarılarına ara sıra denk gelirdi. 2017'de Avrupa Ligi'nde gruplara kalmışlardı ve grubu da 9 puanla bitirmişlerdi. Normalde ilk ikiye sokmak için yeterli olan puan, onları averajla üçüncü sıraya atmıştı. Sadece tek maçta yenilmişlerdi.

Fakat şimdi  Şampiyonlar Ligi... Çok başka bir yerde olacaklar. Inter, Real Madrid ve Shaktar ile eşleştiler. Aynı grup geçen sene de vardı. Tek fark Sheriff yerine Mönchengladbach içerideydi. Ölüm grubunun yeni üyesi oldular.

Ciddi anlamda saygı duymamak ve alkışlamamak elde değil. Ailevi nedenlerden dolayı Moldova ile yakınlığım var ama sanırım Sheriff'in Moldova ile hoş bir ilişkisi yok. Evet Moldova Ligi takımı ama aynı zamanda özerk Tiraspol bölgesinin temsilcisi. Ayrı bayrakları olan bir devlet. Bizim KKTC gibi biraz. Sheriff de oranın takımı. Fakat Moldova onlar için Türkiye mi yoksa Güney Kıbrıs mı bilmiyorum.

Neyse, esas olarak bu küçük ülkenin (özerk olan ülke zaten küçük de, Moldova ayrıca küçük) takımı dört eleme geçerek kendini gruplara attı. Demek ki bazıları makasa rağmen direnmeye, uğraşmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok: