Çarşamba, Ağustos 11

Tek Yol Mücadele

"Avustralya'nın ve dünyanın en büyük biyolojik çeşitlilik kaynağı olan, her türlü canlının bir arada yaşayabildiği mercan resifinde yapılmış Chasing Coral diye bir film var. Zack diye bir oğlan baş rolü oynuyor. Bütün dalışlarda orasının mahvolduğunu görüyorsunuz.

İşte orada, filmin sonunda bu işe 45 senesini vermiş, dünyanın en büyük uzmanıyla konuşuyor. Adamın adı John Charlie Veron. Yirmi kitap yazmış, sayısız makale kaleme almış, hâlâ dalış yapan bir insan. "Ne hissediyorsunuz? Mercan kayalıkları 45 yılda gözlerinin önünde gitti" diyorlar. Charlie de "Çok kötü  bir durum ama vazgeçmek yok. Vazgeçersem namerdim. Sana da söyleyeyim delikanlı, sen de mecbursun, mücadele etmek zorundasın" diyor. Ben de aynı fikirdeyim. Tek yol mücadele, başka yol yok.

Zack'e "Bundan kurtuluş yok çünkü mücadeleden vazgeçersen yaşlanınca kendini beğenmezsin" diyor. Bir laf ancak bu kadar hoş olabilir. Bencilse bir şey aslında. Torunum "İnsanlar kendilerini iyi hissetmek için mücadele etmiş. Sen ne yapıyordun?" diye sorarsa, "Ulan uğraşıyorduk işte" diyebilirim. Bu çok önemli bir duygu.

Ama sadece o da değil. Ben hâlâ bir dönüşüm olabileceğini, alttan bastırmamız için hâlâ vaktimiz olduğunu düşünüyorum."

Ömer Madra / Socrates, Ağustos 2021

Hiç yorum yok: