Çarşamba, Eylül 29

Golo #7

Genelde buraya herkesin beğendiği golü koymak istemiyorum. O yüzden seçim yaparken biraz daha farklı noktalara eğiliyorum. Bu hafta da ona çabaladım ama uğraşlarım beyhudeydi.

Haftanın ilk gününde (Cuma) Mehdi Taremi çok güzel bir gol attı. Diğer üç günde, oynanan yedi maçta daha iyi goller çıkar mı diye çok bekledim. Güzel goller de atıldı. Mesela Taremi'nin takım arkadaşı ve bu serinin müdavimlerinden Sergio Oliveira, maçın son dakikasında harika bir serbest vuruş golü attı. Famalicao'dan Ivan Jaime güzel bir sol ayak golü kaydetti. Santa Clara'dan Lincoln, serbest atıştan fileleri havalandırdı. O da sol ayakla attı.

Blogu yakından takip edenler, sol ayakla atılan gollere imtiyaz tanıdığımı bilirler. Fakat Mehdi Taremi öyle bir gol attı ki, herhangi bir ayrımcılığa fırsat tanımadı.

Biraz abartalım, belki Puskas ödülüne bile aday olabilir. Büyük ihtimal olmaz bence ama bu tip bir gol her sene adaylar arasında yer alıyor. Yani, orta sahadan atılan goller. Yazılı ve resmi olmayan böyle bir kategori var. Zordur ve nadir görülür bu goller. O yüzden ilgi görür ve beğeni toplar. Taremi'nin golü, o türün en iyilerinden.

Benzerlerinden daha iyi olmasının nedenlerini sıralayalım. Birincisi bu tip gollerin bir kısmında kale boştur. Burada Gil Vicente kalecisi Ziga Frelih kalesinden açılmış olsa da çok alakasız bir yerde değil. Yani her oyuncu maç içinde rakip kaleyi böyle yakalayabilir ama golü atan pek çıkmaz.

İkincisi vuruş kalitesi çok üst düzey. Ayrıca görsel olarak da şık. Normalde bu tip gollerde, vuruş öncesinde topun sektiğini görürüz. Yani havalanan bir topa vurarak oldukça yukarıdan bir şekilde inerek kaleye gönderilen toplar revaçtadır. Taremi'nin vuruşunu zorlaştıran ve güzelleştiren detaylar bunlar. Topa yerdeyken vuruyor. Asıl önemlisi alışıldık bir aşırtma denemesi değil, sanki bir uzun pas atar gibi giriyor dibe. Top da ip gibi gidiyor. Sanki aşırma gibi değil de 40 metreden kalesinin sağına bırakılan plase gibi... Kaleci yukarıya uzanamıyor değil de, sağına uzanamıyor sanki...

Arıca Taremi bu golü atmadan önce de bir çaba koyuyor ortaya. Gil Vicente savunmasının arasına girip topu kapıyor. Üstüne bir de çalım atarak kremasını ekliyor.

Yukarıda saydığımız diğer üç gol, başka haftalarda çok rahat 'haftanın golü' seçilirdi. Fakat sezonun gollerinden birine denk geldiler. Talihsizlik.

Taremi bu yılın en dikkat çeken santrforlarından.  Nisan ayında Chelsea'ye attığı gol halen hafızalarda. Bakalım hangi gol Aralık ayında daha çok anılacak?

GOLO #6

GOLO #4

GOLO #2


Hiç yorum yok: