Perşembe, Mayıs 31

Oku Lan İstikal Marşı'nı



Küçük yaşlar, eski yıllar. Mahallelerde abilerin borusu ötüyor. Bazı abiler reis takılıyor. İtiraf edin, size olmasa bile en yakın arkadaşınıza arkadaş grubunuzdan birine, jenerasyondan birine İstiklal Marşı okutmuşlardır. Hem de tersten. (Bana yapılmadı)

İlk başta kötü bir şey gibi gözükse de (aslında öyle de) abilere diş geçiremezsin. Zaten mahalle maçında oynamak istiyorsan İstiklal Marşı'nı söyleyeceksin. Marşı söyleyen, formayı kapar.

Ljayiç'in olayı buna benzemiş. Milli marş söylemedi diye milli takımdan kovulmuş. Kovan da hakikaten ağır abi. Sırbistan'ın sağ tarafının kalesi Mijhailoviç. Adem Ljayiç, adından da anlaşılabileceği gibi Müslüman. Sırbistan'ın Novi Pazar'ında doğmuş. Muhalif yer. Boşnaklar'ın ağırlıkta oldu bir kent. Sırbistan da Sırbistan milli marşı da milliyetçilik kokar. Yargılamıyorum, şaşırmıyorum. Ama Ljajiç'in bunu yeni idrak ediyor olması üzücü. Eğer daha önce de söylemiyorsa Mihailovic'in buna tepki vermesine üzülse ve şaşırması ilginç.

Sözün özü eğer o ülkede doğduysan ve milli takımda oynamak istiyorsan milli marşı okuman beklenir. Okuyacaksın o zaman. Okumazsan belki bazı zamanlarda hasır altı edilebilir ama biri gelip böyle bir karar da alabilir.

Tahminim, Ljayiç ile Mihailoviç barışır, öpüşür, Sinisa 'oku lan tersten ehehe" der, Adem marşı okur ve konu kapanır.

Yine de bilmiyoruz, Sırbistan'ın ve Balkanlar'ın dinamikleri daha farklı. Tersten istiklal marşı okumak espirisiyle hafiflemeyecek şeyler var.

Bu Adem de iyice tokat manyağı oldu. Her hoca bunu dövüyor.

1 yorum:

Devil dedi ki...

adem adın gibi adamsın. bu bir baş kaldırıştır respect