Cumartesi, Ocak 25

Fark 5




Fenerbahçe, en azından benim hiç beklemediğim bir haftada Karabükspor'a yenilince ve aynı günün devamında Galatasaray, zor geçmesi beklenen -ve zor geçen-  Trabzonspor maçını kazanınca, bittiğini düşündüğüm ligi kendi kafamda yeniden başlattım. Devamında da ilk yarının son haftasına girilirken sağda solda "puan farkı 5" demeye başladım. 

Erciyesspor'u yendikten sonra "maç fazlasıyla puan farkı 2" sözlerim Fenerbahçeli arkadaşlarda strese neden olmuş. Erciyesspor maçının ertesi günü Yoğurtçu Parkı'na gittiğimde 2 puanlık farkın gerginliğini yaşayanların olduğunu gördüm.

Şimdi, ikinci yarı başlarken o dönem arkadaş çevremizde çok tartışılan konuya bir açıklık getirelim.

1-) Bu alternatif puan farkı; bir totem değil
2-) Bu puan farkının bizi şampiyon yapacağını iddia etmiyorum

Peki olay ne?

Lider Fenerbahçe ile aramızda oluşan bir puan farkı var. Büyük bir fark. Kalan maç sayısı ise 17. Eğer geriden gelen takım bu puan farkını kapatmak istiyorsa, hemen hemen bütün maçlarını kazanmak zorunda. Ve en önemlisi de rakibini yenerek 6 puanlık maçı en iyi şekilde atlatmalı. Yoksa aksi halde şampiyonluk hesabına girmesine gerek yok. Gerçi 1997-98 sezonunda 9 puan geriden gelerek kazandığımız şampiyonlukta da Fenerbahçe'yi yenememiştik ama olsun.

Eğer Fenerbahçe'yi Arena'da yenemeyeceksek puan hesaplamaya da gerek yok. Ve eğer şampiyonluk yolunda taraftarını biraz olsun umutlandırıyorsan Fenerbahçe'yi yeneceksin. O nedenle benim taraftar olarak o maça 3 puan gözüyle bakmamdan daha doğal bir şey olamaz. Yeter ki, Fenerbahçe, geriye kalan 5 puanlık farkı kapatabilecek kayıplar yaşasın.  Üstelik " fark 5" diyerek bu stresi de yaratmak psikolojik savaşın gereklerinden biri. Adnan Polat gibi yöneticiler olsa bu oyunu başarıyla oynardı.

Fenerbahçe'yi yenersek ve buna rağmen şampiyon olamazsak bu hesap patlarmış. Öyle diyenler var. Tamamen yanlış. Şu an puan farkı 5. Fenerbahçe 9 puan farkla da şampiyon olabilir. Bizim takım tepetaklak da gidebilir. Bunlar olabilir. Ama benim, şampiyonluk yarışına yeniden gireken rakibimden almam gereken 3 puanı haneye yazıyor olmam çok fazla yadırganmamalı. Üstelik o maçı da kendi sahamızda oynayacakken...

Oldu ki Fenerbahçe'yi yenemedik, o zaman ne olacak? Olacağı şu, şampiyonluk yarışını noktalarız. Gerçi puan farkı o güne kadar beklediğimizden daha hızlı azalmış da olabilir, fakat sezonun o döneminde derbi kazanan bir takımı yakalamak zor olacaktır.

Yeniden özet geçerek tekrar edelim. Galatasaray şampiyon olmak istiyorsa Fenerbahçe'yi kendi sahasında yenmek zorundadır. O maçtan 3 puan almıyorsa zaten puan hesaplamasın. Puan hesabı yapılacaksa o maçı da kazandığını varsaymalı. O zaman da puan farkı 5 olmaktadır. 5 puan fark 16 hafta. Şampiyonluğu, puan farkının azalıp azalmayacağını oralar belirleyecek.

Ben böyle bir yazı yazdım ya zaten, kesin pazar günü Gaziantepspor bize çelmeyi takar.



4 yorum:

Adsız dedi ki...

Basketbol şubesinde tam olarak ne yaşandı? konuya vakıf değilim de :( kısa bir özet geçebilir misiniz?

Adsız dedi ki...

Print
Şunu soyunma odasına asabilir misin? (ersun yanal)

Adsız dedi ki...

Baskette ne oldu ya?

Adsız dedi ki...

Print..

Geçen hafta sökmüştün yine asaabilirmisin? ( ersun) (biliç) (carlos)