Salı, Ağustos 30

Sap Devran Dupont


Fenerbahçe'nin son 1.5 ayda yaşadıkları bir yana, son 1 haftada düştüğü durum başka tarafa. 3 Temmuz'dan sonra neler olduğunu hala anlayamamışken, 2 ay öncesinin şampiyonunu bu durumda görmek şaşırtıcı. Fenerbahçe, buraya nasıl geldi sorusunun cevabını ben veremiyorum. Kim haklı, kim haksız anlamıyorum. Ayrıntıısını bilmediğim bir olayda kimseyi suçlamak da istemiyorum. Ama şunu da itiraf etmem gerekir, son 10 yılı yaşayan Galatasaraylı, bugünlerde dualarının kabul olduğunu gördüğü için çok daha huzurlu.

Mesele Fenerbahçe'den çok Fenerbahçeli. Fenerbahçeli'nin Fenerbahçe üzerinden, Fenerbahçe sayesinde kurduğu cümleler, yarattığı hava. Ve bunun 1 hafta içinde kaybolması. Fenerbahçeli ile Galatasaraylı arasında fark yoktur denecektir ve bu nispeten doğrudur da; fakat sosyal ve sınıfsal farkla olmamasına rağmen futbol muhabbetleri açıldığında kurulan cümleler bellidir. Birbirinden uzak iki Fenerbahçeli'nin kurduğu dil hemen hemen aynıdır. Ortalama bir Fenerbahçeli'nin ne diyeceği az çok bellidir, keza ortalama bir Galatasaraylı'nın da. Bu yazıda bahsi geçen Fenerbahçelilerin bu blogu okuduğunu bile sanmadığım için kimse üzerine alınmasın.

Bugün gazeteyi aldım elime. Andre Santos da gidiyor. Lugano gitmişti. Emenike, Guiza.. Gökhan Gönül sırada diyorlar. Fenerbahçe oyuncularını kaybediyor. Ali Koç, finansal manevra yapamıyoruz diyor, krizdeyiz diyor, Aykut Kocaman 104 yıllık tarihin en önemli, en kritik günlerinde basın toplantısı düzenliyor, söze "taraftar kart alın" ile başlıyor aynı cümleyle bitiriyor. Sözün özü, Fenerbahçe ekonomik krizde.

Son 10 senede "parasız kulüp" Galatasaray'dı. Bunun için aşağılanan da. Fakirdi. "Ah Riva Projesi bir gerçeklesse" cümleleri, Riva'yı hayatı boyunca görmemiş milyonlarca Galatasaraylı'nın sığınağı olmuştu. 2006'da fakir fukara edebiyatı yapmıştı. Kız basketbol takımı erkek takımının formasıyla çıkınca basketbol salonuna gitmemiş insanların bile diline düşmüştü Ribery gibi bir futbolcu 3 kuruş para bulunamadığı için elde tutulamamıştı. Galatasaray acizdi, rezildi, iflasın eşiğindeydi, maddi yardımlarla ayakta duruyordu. Son 10 yılda sokakta, tribünde, hatta basında bile kurulan cümlelerdi bunlar.

Son 10 yılda, her istediği tranfseri yapan bir takımın taraftarıları tarafından, maddi durumu yüzünden sürekli aşağılanan bir kulübün taraftarıydık. O nedenle bugün çok değişik duygulardayız.

Gazeteyi okumaya devam ediyorum. Fenerbahçe büyük avukat Dupont ile anlaşmış. Dupont'un kariyeri yazıyor devamında. Bosman Davası, Cherleroi Davası.. Hiç biri umrumda değil. Dupont denilince akla Ribery gelir. Özhan Canaydın ve ekibi, Ribery olayında Dupont'a başvurmuştu. Canaydın çok güvenmişti ona. Güvenini "Ribery gelecek elimi öpecek" diyerek göstermişti. Toprağı bol olsun, Ribery onun elini öpemedi. Bu günleri de göremedi. O 10 yılın en sıkıntılı günlerinde elini taşın altına koyan başkandı. Aslında onun hakkında da yazacak çok şey var da, konudan sapılmasın.

Bir anda ne oldu da Fenerbahçe bu hale geldi. Sadece bir Şampiyonlar Ligi hakkının elinden alınması, 10 senelik muhabbeti tersine mi çevirdi? Ekonomiden anlamıyorum. Ama " mali kriz nedeniyle oyuncu satmak zorunda kalan Fenerbahçe Dupont'a başvurdu" cümlese son 10 yılda kullanılan bütün cümlelerin rövanşı gibidir. Gün, devran, keser, sap.. Ne ararsan hepsi döndü. "Dünya yıkılsa Fenerbahçe'ye birşey olmaz" felsefesi de 3 gün içinde ortadan kalktı. Herşey bir yana, şükürler olsun ki; sesimiz duyuluyormuş.

5 yorum:

Mehmet Ali dedi ki...

Yuregine saglik, cok guzel ve yerinde bir yazi olmus.
FB yonetimi degil mi her firsatta, avrupanin en zengin 20 kulubunden biriryiz diyen? Onlar degil mi finansal ve kurumsal olarak rakiplerimizi acik Ara fark attik diye ovunen? Yonetim kurulu degil mi her genel
Veya Mali Kurul da hesaplari seffaf Hale getirmelerini isteyen, hatta "o sozde kazanilan milyonlarin hesabini soranlari" diktatorce susturup, bu da yetmeyince kulubden ihrac eden?

Simdi sirf SL gidemedikleri icin mi Mali Krize girdiler, oradan gelecek olan 20 Mio €ya mi kaldi o sozde Ultra Zengin kulubunuz?

Geciniz, demek ki Bunca yil herkesi ayakta uyutmusunuz!
Hic Kimse hesap sormayi birakin hesaplara goz atma cesaretini bile bulamiyormus. Ve simdi esas oglanlar iceriye girince Kitablari actiniz ve Azizin Size bugune Kadar yutturdugu Mali masallarin boyutunu gorup Yusuf Yusuf atiyorsunuz!
Ama sizde bu taraftar varken, daha cok Masal uydurup onlari uyutmaya devam edebilirsiniz!

Kolay Gelsin...

raul #7 dedi ki...

mehmet ali@
"Onlar degil mi finansal ve kurumsal olarak rakiplerimizi acik Ara fark attik diye ovunen?" demişsin. sadece biz övmüyoruz rakibimiz olan gsnin üstelikte başkanı finansal boyutta fenerbahçeyiçok övdü.örnek gösterdi. bu konuda övgü dolu çok şeyi haketti de zaten fenerbahçe.yabancı ülkelerden gelip fenerium un başarısı irdelendi.kimsenin zoruna gitmicek o yüzden

Adsız dedi ki...

Ben senin blogu okuyan bir fenerliyim ekonomiden anlamıyosan pek girmeseydin keşke o işlere düşün fenerbahçenin düşürülme kararında havuzdan alacağı para ne olur fenerbahçe borsada işlem gören bir şirket bu şirket itibar kaybetti hisse fiyatları yerlere düştü fenerbahçenin reklam değeri düştü takımda bunu canlandırmak için bi takım çalışma yapıyor taraftar kart bu bağlamda bide ekonomik olarak fenerle gsyi kıyaslama bence sizin 10 yıldır veremediğiniz taraftar desteğini fenerbahçe 3 ay içinde verir merak etme sen rahat olun

kutay dedi ki...

@adsız
fenerbahçe bu ligi ilk 4'de bitimeseydi avrupadan yine gelir gelmeyecekti, yayın gelirinde azalma olmama ihtimalı çok yüksek, fenerbahçe'nin fenerbahçelinin yıllardır savunduğu" ekonomık olarak rahatız" cümlesinın temelinde borsadaki hisse senetleri yatıyorsa, gerçekten anlamakta zorluk çekerim..

euren dedi ki...

Bu blogu okuyan Fenerbahçe'li olduğunu sanmıyorum demişsin ama var hocam. Ayrıca üzerime alacağım birşey de yok.
Galatasaray ve Fenerbahçe kulüplerinin -maddi güç olarak- arasında büyük fark olduğu bir gerçek. Ancak bu durum birdenbire ortaya çıkmış bir sonuç değil. Galatasaray'ın UEFA Kupasını aldığı dönemden sonra amatörce yönetilmesi ve Fenerbahçe'nin profesyonelce yönetilmesinin getirdiği farktır bu bana göre. O sebepten parası olmayan ama mükemmel sportif başarılar elde etmiş mağdur kulübün gururlu taraftarı edebiyatı yapmanız bana çok gülünç geliyor. Maalesef uyutulduğunu düşündüğünüz Fenerbahçe taraftarından çok daha fazla uyutuluyosunuz.

Not: Şampiyonlar Ligi ve IMKB işlemlerinin kulübün finansal yapısını bozacağı aşikar fakat ciddi bir krizin içindeymiş gibi hamlelerde bulunmak bana da saçma geliyor. Sanırım ligden düşürülme tehlikesine karşı önlem alınıyor.