Salı, Kasım 6

One Day in Europe


Uzun zamandır izlemek istediğim bir filmdi. Nedeni de malum. İçinden sadece futbol değil, Galatasaray geçiyor. Bir futbol filmi olduğunu biliyordum. Ama isminde afişinde futbolu bu kadar kullanıp, futbolu sadece arka dekor olarak kullanmak biraz hayal kırıklığına uğrattı.

Bir Avrupa filmi olduğu kesin. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde, suç ve polis tavırları... Efsanevi Galatasaray - Deportivo finali sadece filmin içindeki güzel bir anektod. Sanırım filmde 7 farklı dil vardı. Rusça, İngilizce, Türkçe, Almanca, Macarca, İspanyolca, Fransızca... "Futbol Avrupa'nın ortak dili" diyerek buradan selam çakabiliriz. Ama onun dışında çok fazla şey bulamıyoruz.

Yine de İstanbul'da geçen bölüm hoştu. Almanya'da Kreuzberg'e uğralamaları ve oradaki Türkler iyidi. Macar turistin durumuna ise gerçekten üzüldüm. En güzel replik de; maç hakkında konuşan iki İspanyol'dan birine ait;

Galatasaray kazanmış, Deportivo kazanmış ne farkeder. Sonuçta Türk Türktür! 

Gerçi, o dialog komple iyidi. Bu arada futbola beklediğimiz kadar girilmemiş dedik ama gerek taraftar kullanımı gerekse maçla ilgili konuşmalar-anlatımlar oldukça doğaldı. En azından yapay sahneler, tezahüratlar yoktu.

Bazı yerlerde, maçı Galatasaray'ın kazandığı yazıyor, öyle bir durum da yok. Bunu diyenler bariz şekilde filmi izlemeden Galatasaray romantizmine tutulmuşlar.



Hiç yorum yok: