Salı, Temmuz 12

Ya Tribün Ya Sokak


Sokakta maç izlemek çok keyfili olmalı. Bizim buraların öyle bir kültürü olmadı, olamıyor. Belki de hiçbir zaman olmayacak. Caddebostan'da maç yayını olan alan pahalı menülere de sahip barların/cafelerin hemen dışından hep beraber maç izlemek çok keyifli oluyor. Bunu maddi sebeplere dayandırmak mümkün, fakat içerideki ortamdan daha samimi olduğunu da söylemek lazım.

Futbolu seviyorum ama televizyondan maç izlemek çok da keyifli birşey değil sanki. Daha doğrusu evde oturup maç izlemek, evde oturup magazin programı veya dizi izlemekten daha keyifli değil. Maç izlemek sosyal bir olgu ve evde değil ya sokakta ya da tribünde izlenmelidir.

Fotoğraf Arjantin'den. Copa 2011'deki son grup maçını izliyor Arjantinliler. Kazanırlarsa yola devam edecekler. Önemli bir maç. Orada mevsimler farklı ama onların yerine kendimizi koyunca; bir yaz akşamı, bir temmuz günü, hep beraber, çoluk çocuk, genç,yaşlı, kadın,erkek sokakta maç izlemek... Müthiş keyifli. Senegal maçına, Brezilya maçına, Portekiz maçına, hem 96 hem 2008 Hırvatistan maçlarına dair anılarımız ne kadar çok. Keyif ne kadar çok. Bir olayı ne kadar çok kişiyle paylaşırsan tadı da hazzı da o kadar unutulmaz oluyor.

Tabi şu son olaylardan sonra artık bunu da sorabilirsiniz: İzlediğimiz şey gerçek mi? Senaryosu belli bir oyunu mu izliyoruz biz? Belki senaryo yapmacık,hazırlanmış; belki ortada başkalarının hazırladığı bir oyun var ama sokakta ve tribünde yaşadığın, hissettiğin tamamen gerçek. O duygunun şikesi olmaz.

Hiç yorum yok: