Perşembe, Aralık 20

Başkan ile Gündem Değiştirme





Herkes birşeyler yazdı, yazacak, konuşacak, çoğu da aynı fikirde olacak zaten ama içimde kalmasın diye şuraya not edelim birkaç cümle.

Aziz Yıldırım ile gündem değiştirme;

Sporda şiddeti önlemek adına çıkarılan 6222 sayılı yasa yalnızca Fenerbahçe üzerinde uygulandı; haklı veya haksız. Bugün amigoların çoğu statlarda birbirlerine küfür ediyorlar, ama ertesi gün kol kola geziyorlar. Yani bizim dışımızda zaten onlar aralarında sohbet içerisindeler.  12 Mayıs’ta yaşananlar ile ilgili 6222 sayılı yasadan yargılanan taraftarlarımız, 4’er 5’er ay içeride kaldılar. Bizim taraftarlarımız her olayda 6222 sayılı yasadan yargılandı. Ancak bizim dışımızda hiçbir takımın taraftarları, hatta Fenerbahçe’ye ve Fenerbahçelilere saldıranlar bile kesinlikle 6222 sayılı yasadan yargılanmadılar. Bu nedenle bu centilmenlik yasasını bir hükmü kalmamıştır. Bu yasa sizin bu önemli maçlar için getirilip, kabul görmediği bir yasadır. (Bu bold kısım Mosturoğlu'nun)

Belki de Aziz Yıldırım'ın haklı olduğu tek yer  burası. Tribün liderlerinin arasından su sızmıyor, başkanlar iyi kötü birbirleriyle görüşüyor olan bizim gibi münferitlere oluyor. Hatta, Aziz Yıldırım'ın son mücadelesini, deplasman yasağını kaldırma telaşını, samimi olmasa da doğru buluyorum. Keşke kimse samimi olmasa da böyle talepleri olsa. Fakat Mosturoğlu fena patladı. 6222'den kime ne kadar yargılanmış, ne olmuş, bunun yarışını yapmak çok şık değil. 6222'yi çıkaranlar zaten sizsiniz (kravatlılar), ceza alan da biziz (formalılar). Adalet önünde forma rengi pek ayrılmıyor, son engelli basketbol maçında da gördük bunu.

Şampiyonluk günü sonrası o kadar olaydan sonra 4-5 ay içeride kalan sadece 2 kişi oldu benim bildiğim. Fenerbahçe tarftarı onlara destek pankartlar açtı, Aziz Yıldırım Metris'ten mektuplar yazdı. Sonrasında ne oldu. Bu arkadaşların Galatasaraylı ve Beşiktaşlı olduğu ortaya çıktı.

*****

 Psikolojik üstünlüğün Galatasaray’a geçmesi için Galatasaray’ın bizi 6-0 yenmesi gerekiyor. Bu böyle olmadığı sürece psikolojik üstünlük kaybolmaz. Ben iddia ediyorum Mayıs ayında Galatasaray ile stadımızda oynayacağımız maç ile bir 10 yıllık süreç daha başlayacak. 10 senede 1-2 maç kaybedilir. Zaten yendikleri de 2-1’lik bir skor.

Zurnanın zırt dediği yer de burada başlıyor. Keşke Fenerbahçe Başkanı kendi camiasının tarihini, yaşadıklarını daha iyi bilseydi. Fenerbahçe'nin bize kazandığı psikolojik üstünlükte 6-0'ın etkisi kesinlikle büyüktür ama asıl neden bizi üst üste hatta Ali Sami Yen'de bile yenmiş olmalarıdır. Aynı seri aynı şekilde bir daha yaşansa ve 6-0'lık maç, atıyorum 2-0 bitse yine psikolojik üstünlük kurulurdu. Veya 6-0'dan sonra 3-4 maçı biz kazansaydık ortada psikolojik üstünlük kalmazdı.

Böyle konuşan birine 8-15 yaş arasında olsa, ses etmezsin, seninle yaşıt olursa "Sen önce Uefa Kupası kazan" veya "Sen önce benim stadımda benim elimden kupa al" dersin başkan olunca "yazık" diyorsun sadece...


****


Galatasaraylılar her yere yazdıkları, gündeme getirdikleri Mayıs ayında sadece ’yarım puan fark ile’ şampiyon oldular ve bu da statü gereği. Fenerbahçe’ye yapılan, yaşatılan onca şeye rağmen. Fenerbahçe’nin başına 3 Temmuz süreci getirilmesiydi, böyle olmazdı. 2011-12 sezonunda bize tüm yaşatılanlara rağmen arkalarına aldıkları tüm destek ile son maçta bizimle 0-0 berabere kalarak şampiyon oldular. Siz sanıyor musunuz ki Fenerbahçe’ye 3 Temmuz yaşatılmasaydı geçen sezon o şekilde bitebilirdi? Fenerbahçe’ye 1 yıl boyunca yapılanlar olmasaydı Fenerbahçe kurduğu kadro ile oturmuş yapısı ile geçen sezon ve bu sezon uzak ara şampiyon olmaz mıydı? Geçen sene de şampiyon olurduk ama Fenerbahçe’nin önü kesildi, 2006’da olduğu gibi. Bunlar gerçekler.

****

Hoşgeldin 2006. Şu 2006'da neler olduğunu bir açıklasa da rahatlasak. Neyse yine üstü kapalı geçmiş, biz de geçelim. Ama statüyü unutmayalım. Bu kadar ..... şey olmaz. Noktalı yere ne geleceğini bulamadım. İnsanları aptal yerine koymak bu. Statü değişikliğinin nasıl olduğu, ne için olduğu,... Yazası gelmiyor insanın. Statü değişmeseydi 9 puan farkla hem de yine Kadıköy'de şampiyon olacaktık, statü değişince lig yarışı esnasında Metris'te olan adamın "yarım puan" demesine maruz kalıyoruz.

Fakat yine haklı olduğu bir durum var. Niang, Lugano, Andre kalsa böyle olamazdı. Bu da gerçek bir durum.

****


 Hakem tayinini bile gazetelerden öğreniyoruz. Eskiden, maçlardan birkaç gün önce hakem atamaları resmi olarak açıklanmadan önce 3-4 hakem ismi sayılırdı. Şimdi 2 gün önceden Twitter’dan hakem ismi açıklanıyor ve iddia ediliyor: Galatasaray kulübü bunu istedi diye. Ama hiçbir şekilde bu konuya ilişkin bir açıklama yapılmıyor.

Bu bir itiraf mıdır acaba Artık hakem tayinini bile gazetelerden öğrenmek. Yakın zamanda "Rakip takım kadrosunu artık gazetelerden öğreniyoruz" der mi.

****

 Yıllarca bizim taraftarımız statta koreografiler yaptı. Ama geçen yıl ve bu sene yapmadı. Çünkü Türk Sporunda biz Fenerbahçeliler kırgınız, üzgünüz ama inançlıyız. İnancımız, Fenerbahçe’nin bu işlerin içinde olmadığıdır.

Acaba neden yapmadılar. "Koreografi nasıl yapılacak görecekler" diyen kulüp başkanı, öyle veya böyle, haklı veya haksız , bir şekilde içeride olunca , kulüpten uzak olunca taraftarının koreografi yapamamanın bahanesi nedir. Şike ile ilgili de değil, takımın arkasındayız mesajı bile verememenin nedeni nedir? Gerçi Aziz Başkan bilmiyor ama, o Metris'teyken Fenerbahçe tribünü bir koreografi denedi ama başarılı olamadı. Aziz Yıldırım'ın bu cümeleleri de Galatasaray'a taş atmaktan çok Fenerbahçe'nin tribün emekçilerine hakarettir.

***

Ben de yorumluyorum şike sürecini, iyi duysunlar: Tüm takımlar ne kadar temizse, Fenerbahçe de o kadar temizdir. Ne demek istediğimi hepsi anlasın. Türkiye’de tek takım teşvik primi almamıştır. Bu da Fenerbahçe’dir. Diğerleri çıksın, biz de almadık desin. Ben kendi sorumlu olduğum kulübümle ilgili konuşuyorum. Fenerbahçe, tarihinde hiçbir şekilde teşvik primi almamıştır. Bu söylediklerim de olay olacak biliyorum ama bazı şeyler de bizi rahatsız etmeye başladı.

Buyur buradan yak. Fenerbahçe kim niye teşvik primi versin. Biz senelerdir senin verip-vermediğini tartıışıyoruz. Seri katilin "Bugüne kadar bir tane adamı sakat bırakmadım" demesi gibi. Katil öldürmiş herşeyi, hala başka yerleri kovalıyor.

***

Futbol takımımıza yapılan cezalandırma diğer takımların futbolcularına karşı yapılmadı, yapılmıyor. İki gündür açıklamalar yapılıyor, 9 maç 10 maç cezalar. İlk önce düşünün, bu kadar ceza verdiğinizde bu ülkenin parası gidiyor, buradan da bakmak lazım. Fenerbahçe Avrupa’da oynuyor. Yapmışsa alsın buna itirazımız yok. Ama böyle abartılı cezalarla…

Buna yorum bile yapmıyorum, Meireles'in cezası açıklasın ona göre geri döneriz.

***

Şekip Moturoğlu: Galatasaraylı bir yöneticimiz Abdürrahim Albayrak psikolojik üstünlüğün kaybedildiğini söylüyor. Aynı Abdürrahim Albayrak devre arasında fenalık geçirdi. "Teknik ekip bana yardımcı oldu" diyor. Nasıl psikolojik üstünlük kaybedilmiş, çelişki var sanki.

Çelişki, 3 Temmuz'dan sonra her mahkeme günü, her ifade alınma esnasında fenalaşan sizlerin, hastanelere kaldırılan sizlerin, "fenalaştı ehehe" diyerek üstünlük kurmaya çabalamış olmanız. Demek ki hakiketn psikolojik üstünlüğü kazanmışız, hatta başka şeyleri de kazanmışız ki çıkıp" olsun sonuçta psikolojik bizde" diyorsunuz. Tamam sizde, o sizde kalsın. Böyle devam etsin.

***

Bu bir infialdir. Şoktur. Fenerbahçe'nin başkanı, yönetim kurulu ne yapacağını şaşırmış durumdadır. Bu şok ters de tepebilir. Bir anda daha saldırgan olabilir ve sonuç alabilirler. Ama telaş işe yaramaz. Biz izlerken bile korkmuyoruz, "adama yazık" diyoruz. Şu yazıyı yazmak bile gereksiz ama içimizde kalmasın.

Bugüne kadar hep sustular demesinler diye, yazmak lazım önceden.





1 yorum:

Şehzade dedi ki...

Bazı olaylar böyle demeçler vererek yada başka şeylerden bahsederek unutturulmaya çalışılıyor. Hala "biz suçsuzuz" denebiliyor. Bu kişi mahkemece suçlu bulunmasına rağmen başak takımları da ortak etme peşinde koşup herkes kadar temiziz diyebiliyor. Gülüyorum her gördüğümde artık :))))