Çarşamba, Ocak 5

Asya 2011


Asya'nın en büyük kupası başlıyor. Katar'da düzenlenecek olan organizasyonun ilk maçı 7 Ocak'ta Katar ile Özbekistan arasında oynanacak. Son yıllarda para saçan iki ülkenin açılış maçında karşılaşması Asya futbolunun en iyi özeti belki de. Bir tarafta son yılların çılgın yatırımcıları, diğer tarafta Japonya, Kore hatta İran ve Arabistan gibi Dünya Kupası gediklileri.

Kupa en son 3 sene önce oynanmıştı. Avrupa 2004'te yaşanan sürprizin bir benzeri, hatta belki daha büyüğü orada yaşandı. Devrik ülke, işgal altındaki toprakların çocukları; Irak milli takımı (gerçi biz böyle yazıyoruz ama halk ne diyor bilmiyorum) Asya'nın devlerini yenerek kupaya, tarihinde ilk defa uzanmıştı.

Daha önce aldığı her mağlubiyet sonrasında Uday'ın işkencelerinden geçen takım, Uday'dan sonraki ilk kupada şampiyon olmuştu. Şampiyon olurken de Suudi Arabistan, Güney Kore ve Avustralya gibi takımları yenmişti. Tıpkı Batı komşumuz Yunanistan gibi.

Irak bu seneye D Grubu'nda başlayacak. 3 sorunlu devletin, sorun yaratan devletin grubu. Savaşı hala yaşayan, sıkıntılı ülke Irak, savaşı ensesinde hissettiği söylenen Ahmedinejad'ın İran'ı, ve savaşa her daim hazır olduğu söylenen Kuzey Kore. Grubun diğer takımı B.A.E.

Bu kadar savaş yaşayan ülkenin yanında, bize en sempatik gelen ülke ve takım; tabi ki Avustralya. Kewell ve Neill başta olmak üzere birçok etmen sayesinde Avustralya'yı kafamızda çok güzel hayal ediyoruz. Haliyle çok seviyoruz(m). Ama doğruya doğru, Asya'ya kilometrelerce uzakta olan bir ülkenin gelip Asya şampiyonu olmasını istemem.

Uzakdoğu takımlarını, bilhassa Japonya'yı bu turnuvada daha çok seviyorum. Japonya Ligi (Youtube'dan özletlerini izlediğim kadarıyla) sempatik bir lig. Futbolcularının kendine has özellikleri var. Heyecan verici bir takım var. Irak'tan önceki son şampiyon. Hatta son 2 turnuvanın şampiyonu. Son 5 senede 3 şampiyonlukları var. Birini Zico ile kazandılar. Bu sene ise başlarında İtalyan Zaccehoroni var.

Güney Kore ise yıllardır Dünya Kupaları'nda dikkat çekse de Asya Kupası'nda pek varlık gösteremiyor. Afrika'da Mısır'ın yarattığının tam tersi. İlk 2 kupayı kazandılar, sonrasında 2 kez daha final oynadılar (sonuncusu 1988) ama bir daha final maçı göremediler. Bu turnuva onlar için önemli.

Turnuva 29 Ocak'ta başlıyor. Eurosport veya kabloluda yayın yapan başka bir kanal maçları veriyorsa izleyeceğim. Bu futbolsuz günlerde, böyle bir turnuva ilaç olur.

A Grubu: Çin, Kuveyt, Katar, Özbekistan
B Grubu: Japonya, Ürdün, S.Arabistan, Suriye
C Grubu: Avustralya, Bahreyn, Hindistan, Güney Kore
D Grubu: K.Kore, İran, Irak, B.A.E

1 yorum:

ugur dedi ki...

kuzey kore 2010 dünya kupasına final parolasıyla geldiklerini açıklamıştı. bence burda da tırt.

grup liderleri bence;
a: çin
b: japonya
c: avusturalya :)
d: b.a.e.