Pazar, Eylül 9

Efsane Sol Bek



Bir sol bek nasıl efsane olabilir? Oyunun arka bölümündesin, birinci amacın topu tutmak veya rakip santrforu etkisiz hale getirmek de değil. Hem arkadasın hem kenarda. Dönem dönem iyi maçların olabilir ama kariyerinin çoğu bölümünde silik kalacaksın. Anca, Roberto Carlos, Cafu gibi hücuma çıkıp gol atacaksın. Veya Zanetti gibi tek bir takımda kariyerini sürdürüp unutulmazlar arasına gireceksin.

Peki Hakan Balta efsane olabilir mi?

İddialı bir soru. Hiç bir zaman 10 üzerinden 8-9'luk maçı olmayan bir sol bek. Çok da aşağısı olmaz gerçi. Sol taraftadır. Sessizdir, içine kapanıktır. Futbolu bıraksa 10 sene sonra kimse hatırlamaz gibi. Ama öyle değil. Öyle işler yaptı ki, kritik anlarda sahne alıp Galatasaray tarihine geçti. Sayalım.

2007 yılında Galatasaray ile çıktığı ilk derbide, ve tarihin ilk seyircisiz derbisinde Beşiktaş'a gol attı.

2008 yılında, aynı sezonun son haftasında, Galatasaray'ın şampiyonluk kupasını kaldırdığı maçta herkesi rahatlatan golü attı. Şampiyonlukla noktalanan sezonun kapanış golü.

2009 yılında Kadıköy'de Fenerbahçe'ye gol attı. Maçı 3-1 kaybettik ama Kadıköy'de gol atma başarısını gösteremeyen bir çok oyuncunun, forvetin önüne geçti.

2012 yılında Kadıköy'de bir kez daha gol attı. Son 12 senede, Kadıköy'de, Galatasaray'ın gol yemesine rağmen yenilmediği tek maçta skoru 2-0'dan 2-2 ye getirdi. Kadıköy'deki gol sayısını 2'ye çıkardı. Sadece bir çok oyuncunun değil, hemen hemen son 10 yılda forma giymiş bütün Galatasaraylı futbolcuların önüne geçti. Tek rakibi Ümit Karan

Bu maçtan birkaç hafta sonra, Kadıköy'de kupa kaldırdı. Şampiyonluk kazandı. Kadıköy'de kupa kaldıran Galatasaray futbolcusu zaten sayıca az. Onu bu az sayıdaki isimlerden ayıran ise, maçın son düdüğü çaldığında kolunda kaptanlık pazubandının bulunmasıydı. Hakan Balta'nın Galatasaray kaptanı olduğu dakikalarda Galatasaray Kadıköy'de şampiyon oldu.

Birkaç ay sonrasında ise bir kupa daha kazandı. Erzurum'da yine Fenerbahçe'yi yenerek Süper Kupa. Bu sefer kaptan olarak sahaya çıktı.

İnanılmaz bir oyuncu değil, inanılmaz bir kariyer de değil. Fakat sırf bu 5-6 olay için bütün hayatını, servetini feda etmeye dünden razı olan insanlar var. Hakan Balta'nın efsane olup olmayacağı belli olmaz da unutulmazlar arasına girdiği kesin.

4 yorum:

onur dedi ki...

2010 yazında Avrupa'dan elenmiştik sayesinde benimde aklıma hep o gelir. takımın ismini bile unutmuşum. ah ah.

ihsanka dedi ki...

Geçen sezonun en başarılı totem figürüydü kendisi, benim için :) Bjk maçındaki hatası haricinde bu sene de fena başlamadı. Sessiz sedasız iyi götürüyor. Şu grafikteki isim kısmını kapatsak herkesin ilk tahmini Eboue olurdu heralde. http://tr.matchstudy.com/TSL2012-13/TSLTeamQ.aspx?team=Galatasaray&no=03&item=9

Ayrıca bir ilginç not; kendi adıyla akrostişli çocuklarından ilk oğlu şampiyon, ikinci oğlu şampiyonluğa doğmuştur. -O zaman en az 3 çocuk :)-

15 Mayıs 2008 - Çağrı Hakan Balta
29 Eylül 2011 - Ömer Kadir Balta

Doğum ve eşlerinin hamilelik sürecinin futbolcuların performansına etkisi de keşfedilmeyi bekleyen bir araştırma konusu aslında. İlk bakışta gözüme çarpan geçen sezon içinde Sabri (Haziran), Hakan (Eylül), Baros (Kasım) ve Aydın (Şubat)'ın baba olması...

DodgeRam dedi ki...

Hakan Balta bence ortaya cikmadan,elinden geldigince isini en iyi yapan Galatasaray'lilardan birisidir.Kendisine kizildiginda da, sevgi gosterisinde bulunuldugunda da ayni cizgide duran,bos konusmayan,isini elinden geldigince iyi yapan bir profesyoneldir.
Her zaman saygi ve sevgi duymusumdur.Boyle adamlarin kiymetini lutfen bilelim.Onemli olan guzel gunlerde degil, her zaman takimda olabilmektir.

Unknown dedi ki...

Karpaty Lviv