Cumartesi, Kasım 15

Football Tycoon

Bu oyun hakkında yazmak istiyorum evet. Ntvspor'un internet üzerinden oynanan, adamı bayağı bir meşgul eden, ince düşünülmüş, leziz oyunu. Bütün eksiklerine rağmen insan yine de kopamıyor, bir ara saat 17.00'de bilgisayar başında olmalıyım diye paralıyordum kendimi, hoş hala da farklı değil durum.
***
Oyun 3 temmuz perşembe günü oynanabilir hale geldi ve o tarihte başladı. Biz Selim'le 4 temmuzda bu oyuna başladık. Selim ki, FM 2008'in patchli versiyonunu bana ulaştırmış, askere gitmeden önceki günlerimin keyifli geçmesinde büyük katkısı olan, tek falsosu Galatasaraylı olmak olan güzel bir kardeşimizdir. Oyunda menejer puanı çok önemli. Antremanı da menejer puanı sayesinde yaptırıyorsunuz, bonservissiz genç yetenek, amatör ya da profesyonel oyuncu alırken de menejer puanına ihtiyacınız oluyor, bilet fiyatlarını düzenlerken de, sponsorlarla anlaşma yaparken de... Kısaca menejer puanı oyunun belkemiği ve sadece saat başlarında artan birşey. Günlük 24 puan kadar bir marjınız var yani... Biz oyuna ilk başlayanlardanız, ikinci günde başlamıştık ve caanım menejer puanlarını har vurup harman savurduk o dönemde. Oyuna başlayacaklar için söyleyeyim, hemen idmana kasıp da mevcut takımı iyileştirmeyi düşünmeyin, düzgün idmanda tutun takımı, takıma 5-6 tane genç yetenek kazandırın, bu adamları bir dahaki sezona hazırlayın. Başarının sırrı burada yatıyor.
***
Oyunda tek yıldızlı oyuncu genç yetenek, iki yıldızlı oyunculara ne deniyor bilmiyorum ama kırmızı yıldızlı olanlar süperstar ve bu adamlar şu günlerde akıl almaz paralara gidiyorlar. Takımı fazla yaşlı tutmamak lazım, çünkü ha deyince yaş ortalaması düşürülmüyor, mesela benim ilk takımımın iskeletini gençleştirmek neredeyse 2 sezonumu aldı. Menejer puanı konusunda cimri davranmak gerektiğini söylemiştim, Selim'in keşfettiği birşeyi paylaşayım, saat 00.00 olduktan sonra 17.00'de maça çıkan oyuncuların güçleri fulleniyor, bu dakikaya minimum 6 puan saklamak ısınma ve idman maçı yaptırmak için gerekli. Çünkü bu idmanı ertesi gün yaptırdığınız zaman maç saatine oyuncuyu hazır hale getirmek için bir de takım masajı yaptırmanız lazım ki bu da 3 puan demek. İstikrarlı giden bir takımınız varsa bir sezonu feda edip bireysel idmandan oyuncuların özelliklerini geliştirmek için kasmakta fayda var diye düşünüyorum.
***
Takıma katılan genç yeteneklerin kondisyonunu artırmak çok önemli, bu yüzden 7 takım puanına kıyılıp da alınan genç yeteneklere günde 1 kez kros idmanı yaptırmak elzem. 1 kez de pozisyonlarına göre idman yaptırmak lazım. Forvetse hücum eğitimi, savunmacıysa defans eğitimi vs...
***
Bir de sponsor konusu var. Ben bu aralar ne forma reklamı alıyorum ne de stad reklamı alıyorum. Çünkü bir kez daha vurgulayayım, menejer puanı çok önemli ve eğer maddi açıdan fazla sorununuz yoksa, o puanları sponsorlar içn değil de idman ve genç yetiştirmek için kullanmak daha mantıklı. Casus meselesi de enteresan ayarlanmış. Karşı takımın taktiğini öğrenip ona göre bir strateji oluşturmanız mümkün. Ancak bunun da bir maliyeti var, 5bin ytl ve 6 menejer puanı. Parayı geçtim, ancak 6 puan oldukça fazla. Bu yüzden bu 6 puanı gerçekten puan tablosunda önemli bir yer işgal eden rakibe karşı kullanmak gerekiyor. Ben bir ara "madem casus var, her maçı böyle alırım" dedim ancak kazın ayağı farklı. Böyle yaptığınız zaman, zamanla takımınızın kondisyonu azalıyor, güçler düşüyor, çünkü puanlar idmanlara değil, casuslara, taktik belirlemelere gidiyor. Kaldı ki iş sadece 6 puanla da bitmeyebiliyor. Buna göre oyunda 3 tane taktik var. 3-4-3, 3-5-2 ve 4-4-2. Buna göre agresif 3-4-3' karşı dengeli 4-4-2, 4-4-2'ye karşı 3-5-2 ve 3-5-2'ye karşı da 3-4-3 kazanıyor. Taktikler eyvallah da bir de takımınızın stratejisi var. Ya ofansif, ya defansif ya da normal olarak beliryebilirsiniz stratejinizi. Oyunun size verdiği ipucunu geçiyorum, 8 sezonluk tecrübeme göre söyleyeyim; defansife karşı ofansif kesinlikle avantajlı, keza bence normale karşı da defansif yüksek oranda kazanıyor, ancak ofansifin tam panzehiri normal değil bence... Birçok defa maç sonuçlarına bakarken casus yollayıp göt olduğumu hatırlarım. O yüzden ofansif rakibe, hodri meydan diyip ofansif taktik belirlemek daha makul gibi görünüyor.
***
An itibariyle amatör ligde 26.gruptayım. Hedef askere gitmeden önce takımı 3.lige taşıyabilmek. Camia kenetlenmiş vaziyette. Takımı Selim'e bırakacaz da, ona "enkaz devraldım" dedirtmemek için bir kaç tane daha genç yetenek kazandırmak istiyorum takıma. Bu arada Selim, Edirne'nin boku çıktı, gel de FM maceralarımı anlatayım, msn de bir yere kadar, gül cemalini göreyim :)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzel bi oyunda bende amatör ligindeyim takım gücüm 865,40 ama karşımdaki takımı yenemiyom ofansif oynuom ikili mücadele yüksek centirmenlik dışı ama casusluk ta yapmıom.

Adsız dedi ki...

arkadaşalr yapacağınız iş çook basit!
şimdei her gün saat 24:59:59 dan sonra yani 00:00 olunca takımın gücü azalır takımın gücü düşer bundan dolayı hergün 12 menajer puanı harcıyacaksınız.
O ZAMAN TKIMIN GÜCÜ MAX OLUR!
BUNUN İÇİN;
ISINMA-ANTIREMAN MAÇI-ISINMA-ANTIREMAN MAÇI YAPIN.
SONRA CASUSLUK YAPIN ONA GÖRE TAKIMIN STRATEJİSİNİ VE YERLEŞİMİNİ DEĞİŞTİRİN!!!!!
STRATEJİ-2 PUAN
YERLŞME-5 PUAN
ANTIREMANLAR TOPLAM-12 PUAN
CASUSLUK-6 PUAN VE 5000PARA(PARANNIZ VARDIR ZTN)
25 PUAN EDİOR
BU COK DEİL BN HEP BIRAKIYORUM SADECE BUNLARI YAPIP HERP ZTEN OYUN OLMUOR VE BASTA 200 PUANINIZ VAR.