Pazartesi, Ocak 12

Departed



Donnie Brasco ve Insider'dan sonra ülkemizde Köstebek adıyla gösterilen bir diğer film. İlk ikisinde Al Pacino oynamıştı. Bu filmde de Jack Nicholson yerine o oynasaydı, ilginç bir üçlemede yer alırdı ve bunun farkında bile olmazdı.

Scorsese'nin kariyerinde de önemli bir yer teşkil ediyor.  Goodfellas ve Casino gibi suç filmlerini sinema tarihine kazandırsa da, Taxi Driver ve Raging Bull ile efsane statüsüne yükselse de Oscar'ı alması bu filmle oldu. 2006 yılında...64 yaşında...

Eyyam kavramını açıklamak için bundan daha iyi bir örnek olamaz. Taxi Driver'ın Oscar için yarıştığı sene kazanan Rocky oluyor. Bunun üzerine gaza gelen Scorcese, madem boks filmi istiyorsunuz diyerek Raging Bull'u çekiyor. Raging Bull'un yarıştığı sene kazanan Ordinary People oluyor. Devamında çektiği bütün klas  filmleri Oscar'dan uzak kalıyor. 2006'da ise kazanan Departed oluyor. İyi film mi? Evet. Kazanan o mu olmalıydı? Hele adaylar arasında Babel varken hiç değildi...

Babel'de şov yapan Brad Pitt, Departed'in 12 yapımcısından birdi. Jennifer Aniston bile bu filme ortak olmuş. Bu kadar meşhur ve etkili ismin filme para akıtması belki de ödül dağıtımında etkili olmuştur. Ama asıl faktör kesinlikle, Scorsese gibi bir adama seneler boyunca ödül vermemelerini artık sonlandırmak istediler.

Brad Pitt, filmde oynamayı tercih etmemiş. Teklif gelmiş ama o tercihini Babel'den yana kullanmış. İyi yapmış. Kötü yapan ise Robert De Niro olmuş. Bu filmde oynamayı The Good Shepherd için kabul etmemiş. Yanlış tercih. Rol de Jack Nicholson'a gitmiş.  Aslında bu açıdan bir Pitt-De Niro kıyası bile yapılabilir. De Niro, Pitt'in fersah fersah önünde bir yeteneğe sahip olmasına rağmen, film seçimlerinde bu farkı belli edememedi. Kariyerinde önemli sayıda başarısız film var. Brad Pitt ise hemen hemen her zaman olması gerektiği filmlerde rol alıp, bu sayede arkasında şimdiden iyi bir liste bıraktı.

Robert De Niro bu filmde yer alsaydı, Scorsese'nin iki dönemi aynı filmde yer alacaktı. De Niro, 1973-1995 arası dönemde yönetmenin 7 filminde oynadı. Daha sonra bu birinci adam bayrağını Di Caprio devraldı.  Sanırım şu an toplam 5 filmde beraber çalıştılar. Ve Scorsese, kariyeri bitti denilen Di Caprio'yu 21. yüzyılda baştan yarattı. Belki de o çıkış hikayesinin ilk başarısı Departed sayesinde oldu. Bu açıdan önemi var. Bu sayede yeni bir soru da ortaya çıkıyor. Scorsese, Di Caprio'ya Oscar aldıracak mı, yoksa yönetmene yapılan görmezden gelme, bir müddet Leo'ya da yapılacak mı?

Film, sıkılmadan izlenecek bir eğlence... Ama daha fazlası değil. Uzun bir süresi olması rağmen sıkılmadan izleniyor. Oyuncular da çok başarılı. Sürekli fuck'lar havada uçuyor. Kafasına sıkılan adamlar mevcut. Adrenalin var. Müzikler şahane. Aslında tam son dönem Scorsese filmi. Basit ve eğlenceli. Emekliliğini tadını kaçıran, ağır işlere girmek istemeyen ve keyif almaya çalışan tarzda.. Fakat Oscar gerçekten de ağır olmuş. Fazla iddia katmış.

Scorcese filmlerinin top 10'una sokabileceğimi sanmıyorum. Jack Nicholson top 10'a da girmez. Leo için önemli bir film ama...Matt Damon'ı da hiçbir zaman sevemedim.


Hiç yorum yok: