Cuma, Haziran 27

82. Gazi Koşusu

Euro 2008'den ötürü bir süredir at yarışı ve Seinfeld'le ilgili post gönderemiyordum bloga. Euro 2008 ve milli takım hayatı durdurmuştu resmen bizim için, ama reelde öyle değil tabii ki. Hayat devam ediyor ve 82. Gazi Koşusu geldi de çattı bile. Bu pazar günü Veliefendi'de koşulacak.
***
Belki 2004 yılındaki Gazi gibi kaliteli bir jenerasyon yok (Sabırlı, Kaneko, Yavuzstar) ama 2002'deki gibi de dökülmüyor taylar. Cidden yetenekli olanlar var. Erkek Tay Deneme'nin 1.34'ler seviyesine indiği bir sezondan bahsediyoruz.
***
Senenin en büyük kaybı kesinlikle Maracaibo'nun sakatlığı. Koşsa idi, %80 bu koşunun favorisiydi, şampiyon adayıydı. Bold Pilot'tan sonra Atman'ların kupaya en çok yaklaştığı yıl bu yıldı ama bu talihsiz sakatlık büyük şanssızlık oldu onlar için.
Maracaibo'nun koşmayacağı yarışta öne çıkan birkaç isim var muhakkak, ve öne çıkan birkaç jokey de. Son dönemlerdeki formuyla Kadir Tokaçoğlu, eğer biraz daha kalburüstü bir taya binebilseydi benim bu koşudaki favorim olacaktı ama 1900'ü 1.57 ile koşan Alinsu ile şansı çok düşük. En azından kendi birşey yapamaz, pistin yumuşamasına ve rakiplerin bundan etkilenmesine bağlı olarak şansı artabilir ama cidden çok zor bu.
***
Geçen sene Inspector benim izlediğim yıllarda hiç görmediğim biçimde kazandı koşuyu. Numarayı aldı, son düzlükte 7-8 boy öndeydi fotoda Arsenic'e rağmen kazandı. Zaten posta koyduğum resim de geçen senenin foto finişi. Bu yıl bunu yapabilecek demeyelim de en azından bu tarzda yarışı götürecek isim Oğlumemre. Son 200'e kadar falan bu tay götürür liderliği gibime geliyor, ama arkadan gelenlerin sprintine dayanabilir mi bunu göreceğiz. Sait Akson'da Pan River'a iyi direndi, şimdi mesafe 200 metre daha uzun.
***
Sait Akson Koşusu Gazi'nin en büyük provasıdır. Geçtiğimiz yıllarda da genelde bu yarışı kazanan tay Gazi'yi kazanmıştır hep. Bu yıl Pan River kazandı, bu koşunun da kağıt üzerinde en büyük favorisi. Ama son günlerde hep kazanmasına rağmen düşen bir formu var bence. Son düzlükte rakibini geçerken çok zorlanıyor. Sadettin Boyraz son 400'e kadar fazla zorlamaz tayı. Koşuyu önlerde takip etmeye kalkarsa, son düzlükte sprinti sert olan sadece kendisi değil. Bunlardan biri de Nihalim ve benim de favorim bu koşu için. Koşunu tek dişi tayı. Selim Kaya yanılmıyorsam daha önce hiç Gazi birinciliği elde edemedi ve benim gözümde bu payenin en çok yakışacağı jokeydir. Uzayan mesafe bence en çok bu tayın lehine. Bu arada gereksiz bir istatistik verelim 2000 yılında Caprice'in kazandığı koşudan bu yana dişiler Gazi kazanamıyor.
***
Halis Karataş Maraciabo sakatlanmasaydı ona binecekti ve büyük bir ihtimalle de koşuyu kazanacaktı. Şimdi Guşav'a biniyor. Doğrusu Guşav'ı hiç izlemedim, düzlükteki aksiyonlarını bilmiyorum, ama 2100 metrede koşuda bir diğer güvendiğim tay olan Nash Bishop ve yine sorunlarından ötürü start alamayacak olan Perfecto'nun arkasında boyun farklarıyla bir üçüncülüğü var ki derecesi 2.09.84. Oldukça iyi bir derece.
***
Kazanmasını istediğim tay ve jokey Nihalim ile Selim Kaya. Olmadı Akın Sözen ile Nash Bishop alsın. Karataş sürdirek favoriyken bir anda Guşav'a kaldı. Sadettin Boyraz 2000 yılından sonra kupaya ilk kez bu kadar yakın Pan River ile. Benim acabalarıma rağmen ganyanı en düşük gelecek tay Pan River. Sürpriz yapabilecek kaliteye sahip olup henüz kendini gösteremeyen Genghis Khan bomba ve saydığım favorilerle her daim koşmaya alışık Anatolian Fire da koşunun sürprizidir. Biraz tüyo gibi oldu ama olur o kadar :)
***
Herşet teferruat ve bütün genellemeler yanlış. Biz bu büyük yarışın tadına varmaya bakalım. Hepsinin ayağı düz bassın...

Hiç yorum yok: