Pazar, Haziran 8

Türkiye 0-2 Portekiz

Golleri yemeseydik ve üstüne bir de gol atıp maçı kazansaydık hemen hemen yine aynı şeyleri yazacaktım, özellikle de hücum performansımıza yönelik. Hiçbir şekilde organize olamıyoruz hücumda. Artı bireysel olarak oyuncuların tercihleri de kötü. Mevlüt kalabalığın arasına dalıyor, Colin önünde boşluk olmasına rağmen sıfıra yakın hava hakimiyeti olan Nihat'a paraşüt ortalar yapıyor, e Tsubasa olsa o top şimşek gibi yere doğru iner ama reel hayatta öyle değil, Ricardo topluyor işte. Tuncay'ın ne yaptığını anlayan varsa beri gelsin zaten. Mevlüt-Sabri değişikliği de anlamsız oldu biraz sanki, hocanın neyi planladığını anlayamadım açıkçası.
***
Oynadığımız 3 hazırlık maçında da tek forvetli düzende Nihat uçta oynayamaz, kaybolur gider demiştim, hayal kırıklığı olmaya en büyük aday. 4-4-1-1'e yakın oynadık, Mevlüt forvetin arkasındaydı. Tuncay hiç de İngiliz tedrisatından geçmiş gibi değildi, ne son vuruşta ne de genel olarak oyun içinde. Bana kalırsa 2004 Avrupa Şampiyonası elemelerinde İngiltere ile oynadıktan sonra ilk kez üst düzey bir Avrupa takımı ile oynadık. Biraz kel göründü gibi oldu ama zaten grup maçlarında da pek tat vermiyordu milliler.
***
Çok nitelikli bir orta sahamız var aslında. Böylesi bir daha yakalanır mı bilemiyorum, ama savunmamız evlere şenlik. Gökhan'ın ağırlığından mütevellit zamanlama hataları akıl almaz şeylere yol açtı, Simao'ya tekmeyi atıp sakatlanması da ayrı bir ironiydi. Ayrıca oyunu başlatma konusunda da hala sıkıntılar sürüyor. 1-0'dan sonra Portekiz 10 kişi topun arkasına geçip iyi alan daralttı ama bu seviyede bu kadar tıkanmamak lazım. Soldan geliştirmeye çalıştığımız bir atakta üç kere geri döndük, oyun kuramıyoruz.
***
İkinci maçta bakarsınız ilk 11'den 4 oyuncu birden değişir. Hala şablon belli değil ki. Sorun da burada zaten. İskelet bir takım oluşturamadı Terim. Salı günleri gazetelerin hazırladığı haftanın panaroması gibi bir takım milliler. Jenerasyon değişimini sağlıklı geçiremedik 2002'den sonra, bunun sancılarını hala yaşıyoruz. O dönemde yıldızı parlayan Tuncay 6 senedir piyasada ama ilk büyük turnuvası. Hep bu geçiş süreci yüzünden iki büyük turnuvaya katılamadık, istikrarsız bir takımn çıktı ortaya.
***
Velhasılkelam hiçbirşey bitmiş değil elbet. Bana göre Portekiz gruptan çıktı. Kalan maçlarda Portekiz'in performansına göre alacağımız 4 puan yetecektir. 2002'de Brezilya'nın bize yaptığı kıyağı bu sene onlar yaparsa, Kutay'ın yazdığı benzerliklere bir yenisi daha eklenmiş olur.

Hiç yorum yok: