Çarşamba, Haziran 18

Serbest Çağrışım


Rusya.. Ne güzel top oynuyor. İşte total futbol bu. Sahi bir ara total futbol vardı ne oldu ona? 1974e damga vurmuştu Hollanda o sayede. Şampiyon olamadılar ama olsun. Sarı Fare yeterdi zaten. Fakat abilerimiz der ki en güzel total futbolu D.Kiev oynadı 80lerde. Başlarında Valery Lobanovsky. 1988 Avrupa Şampiyonası'nda SSCB' nin başında da o vardı. Hollanda'ya elenmişlerdi. Marco Van Basten ne gol atmıstı Dasaev'e. Bugünkü kalecileri de fena değil. Akinfeev; daha 22 yaşında ama defalarca milli olmuş. Neyse, o golden sonra toparlanamadılar.Ülkeleri bile dağıldı. Oysa 2000 yılının futbolunu oynuyordu onlar. Özellikle Kievliler. Peki 2000 yılında ne oldu? Avrupa'nın en büyük süprizlerinden biri yaşandı. Galatasaray UEFA şampiyonu oldu.Başta Fatih Terim. 70lerde Ajax ve Hollanda, 80lerde Sovyetler ve Kiev.. 90ların sonu 2000lerin başı bize nasip oluyordu. UEFA kupası rüya gibiydi. Ama ya o penaltılar öyle bitmeseydi?. Davor Suker kaçırmıştı mesela. Hırvat golcü. O ara Hırvatlar çok modaydı. 98 yılında Fransa'da 3. olmaları herkesi şaşırtmıştı. Bağımsız olduktan sonra ilk büyük turnuvaları EURO 96. İlk rakip Türkiye, başta Fatih Terim. Elemelerde 5.kategoriden gelen ilk takım. Hırvatlar yendi bizi. Cuma günü rakip yine Hırvatlar, başta yine Fatih Terim.
Elersek yarıfinal, tıpkı 2002 gibi. Rakip Portekiz olabilir. İlk turda, ilk maçta karşılaştığımız takıma yarıfinalde yine rakip olmak. Üstelik hoca aynı Scolari. Chelsea ile imzalamış, ama ondan önce Fenerbahçe ile adı anıldı. Almanya ile oynayacaklar. Onların hocası da eski Fenerbahçeli. Joachim Löw. Eğer Daum'un adı kokain skandalına karışmasaydı belki şu anda Almanya'nın başında "Dahi" olacaktı. O zaman Fenerbahçe'nin başına Daum hiç geçmeyebilirdi. Löw gelirdi o zaman bu sene belki Fener'e. Ama artık çok zor.
Ulan Ruslar deli gibi oynuyor be!!.. Başlarında Guus Hiddink. O da eski Fenerbahçeli. 90ların başında gelimişti. O yıllarda Avrupa da ya Barcelona ya Milan denirdi. 94 Şampiyonlar Ligi finalinde Milan dağıttı. Berlusconi'nin takımı Sarı Fare'nin takımını. Bizim ülkemizde de sarı fırtına vardı o yıllar. Şimdi Terim'in yanında. Sarı Fare pek sevmiyormuş artık Van Basten'i. Bakalım çeyrek finalde ne yapacaklar? Rakip Rusya, rakip Hollandalı Hiddink. Total futbolun ilk 2 temsilcisi nerdeyse. Rusya ve Hollanda.. Hollanda'nın başında Van Basten. 88deki golün sahibi. Kim yener acaba. Hollanda çok iyi ama Ruslara baksana. Arshavin süper topçu. Zenit'te oynuyor ne de olsa. UEFA şampiyonu takım. Fatih Tekke de orada. 8 sene sonra UEFA kupasını alan ilk Türk topçu.
Arshavin iyi de herkes Larsson olamaz. 94 turnuvasında aşık olduk ona. Onlar 3.oldu, gol kralı Salenko. İstanbulspor'a aldı onu Cem Uzan. Bir de Andersson vardı İsveç takımında. O da Fenerbahçe'ye geldi sonra. 2000-2001 sezonu. Efsane sezon. Yerli Berlusconi Cem Uzan o sezon da Mario Jardel' i aldı. Bu sefer Galatasaray'a. Bir sezon önce UEFA şampiyonu olan takım o sene kupa alamadı..
Aha maç bitti. Yendi 2-0 Rusya. 90 dakikada ne kadar çok şey geldi akla, hepsi de birbiriyle içiçe. Vizontele'de Cem Yılmaz'ın canlandırdığı Fikri'nin hamamda "sinema" demesi gibi. "Futbol".....

Hiç yorum yok: