Pazartesi, Aralık 8

Blowup

Herşey üstüste geldi. Önce Michelangelo Antonioni'nin izlerken çok sıkıldığım ama güzel bir eseri olan, sinema tarihi için önemli bir yeri olan Blowup filmini izledim. Sonra Ahmet Çakar'ın yıllar evvel oynanan Beşiktaş- Fenerbahçe maçında verdiği tartışmalı karar "piero" sayesinde sonuçlandı. Tam bunlar olurken büyük usta Nihat Genç'in yıllar evvel yazdığı "Yeni Türk Şenlikleri" adlı yazısını okudum. Son olarak da Deivid'in golü noktayı koydu. Son 1 haftada yaşanan bu tesadüf silsilesi nedeniyle Nihat Abi'nin o yazısının bir bölümünü noktası virgülüyle buraya aktarıyorum. Sözlük ağzıyla "copy paste değil alın teri."
"Hakem hataları kamerayla tartışılır. Ünlü İtalyan yönetmen Antoini'nin çok tartışılan basit bir filmi vardı. Filmin adı Blow Up( büyütme). Genç bir adam, parkta öylesine bir fotoğraf çeker. Evinde, çektiği fotoğrafları karanlık odada yıkarken, çalılıkların içinde bir adamın cinayet işlediğini görür.Kendi çıplak gözüyle görmediği birşeyi, fotoğraf görmüştür, hayrete düşer.
Ve film boyunca şu soruyu sorar kendine ve hepimize: Ben gözlerimle gördüğümle mi sorumluyum? Eğer çıplak gözlerimden sorumlysam, olaya müdahele etmeyeceğim, ama fotoğraf makinesinin objektifinden de sorumluysam, polise gitmeliyim, cinayeti anlatmalıyım. Yani, vicdanen bu toplumsal olayın içine girip üstüme düşeni yapmalıyım.
Hakemin çıplak gözle göremdiğini, kameranın gördüğüyle yargılamak, maç sonrası yorumlarda gerçekçi gibi sunuluyor. Oysa kamera bakışının gerçekliği yoktur. Çünkü hakem çıplak gözlerinden sorumludur, bizler kamera-objektif üzerinden değerlendiririz.
Antoini'nin filmi enteresan sahnelerle biter, parkta, pandomim oyuncuları tenis oynar, ama top yoktur, ağ yoktur, onlar olmayan birşeyi oynar. Sonunda olmayan topu pandomimci gider, çimlerin içine atar. Yani hayal bir oyun olan pandomim, olmayan top, tekrar bilinmeyen gizliliğe atılır.
Maç sonrası kamerayla değerlendirmeler, olmayan bir oyundur, hayal bir oyun. Bu oyun üzerinden, neticesi alınmışmaçlara, yeni neticeler yazmaya çalışırız.Sahadaki skoru beğenmez, yeni sonuçlara ulaşmaya çalışırız."
Yazı buradan giriş alarak devam eder.Ama biraz daha farklı şeyler anlatır Nihat Genç. Futbol programlarına başka bir açıdan yaklaşır. Bizi yine ters köşeye yatırır, ama hislere de tercüman olur. Yazının devamı da okunmalı.Nöbetçi Yazılar isimli kitapta var. En kötü gdin bir kitapçıya, kitabı satın almadan 10 dakikada okuyun. Ben bazen yapıyorum öyle.

Blowup:
Yapım Yılı: 1966
Yönetmen: Michelangelo Antonioni
Oyuncular: Vanessa Redgrave, Sarah Miles, Jane Birkin, Gillian Hills, David Hemmings
1967 Oscar'ına 2 dalda aday olmuştur.

Hiç yorum yok: