Perşembe, Ocak 15

Yüzüncü Yıl


2003ten beri bir yüzüncü yıl edebiyatı koptu gidiyor. Herkes kuruluşunun yüzüncü yılına büyük anlamlar katıyor. Beşiktaş ile başlayan akım diğer takımlarla devam etti. Bu sene biraz rahatlık var. Çünkü 1909 yılında kurulan kulüp yok gibi birşey. Bayrak seneye Ankaragücü'ne geçecek. Fakat bu sene de önemli bir yüzüncü yıl Türk Futbolu için.

Bir ülke futbolunu en üst seviyeye rekabet çıkarır.Eğer o ülkede iki tane lokomotif takım yoksa, birbirlerini başarıya zorlayan camialar yoksa birşeyler eksiktir. Camiasıyla, taraftarıyla,sporcusuyla başka bir gözle bakılan "diğerleri" olmazsa olmazdır her kulüp için. Bizim ülkemizde ezeli rekabet dendi mi akla Galatasaray-Fenerbahçe gelir. Yıldırım Demirören ne dese boş. Bu ülkenin her şehri bu maçı bekler. Dünya önemsemese de burdaki 70 milyon için en önemli maç budur.

Çocuklar ailede ikilik varsa bu maçlar sayesinde GS veya FB tarafını seçer. Hiç kimse 20 sene önceki bir derbiyi bile unutmaz. Çünkü hiçbir zaman sıradan bir maç değildir. Sıradan br olay değildir. Bir gün sonra gazeteler o yüzden çok satar. Çubuklu ve parçalı yanyana geldi mi hayat durur. Boşuna değil Melih Şendil'in her derbiden önce "şu an sokaklar bomboş" demesi.

Sokakta çocuklar kendi aralarında bir Galatasaray-Fenerbahçe maçı oynasa, UEFA Kupası finalini kimse izlemez. Gazozuna maç olsa terimi vardır ya , bu maçlarda o yoktur. Hiçbir zaman sadece gazoz elde edilmez. 10 yaşındaki çocuklar prestij kelimesini bu maçlar sayesinde öğrenir.

Futbolcular efsane statüsü kazanmak istiyorlarsa bu maçları beklerler. Bugün Nonda gidecek en son yabancıdır. Takımdan gitse Sami Yen'in kalbinden gitmez. Tıpkı şu an nerede olduğunu kimsenin bilmediği Atkinson gibi.

Bu iki takım ilk kez 17 Ocak 1909'da Papazın Çayırı'nda karşılaştı. Galatasaray 2-0 kazandı. O gün atılan tohumlar iki köklü camiayı yükselttikçe yükseltti.

Her derbi öncesi defalarca anlatılan "efsane maçları" tekrardan yazmaya gerek yok. Bu cumartesi milletçe kutlanılan bir bayramın yıldönümü. Hem de 100.Yıldönümü. Herkese hayırlı uğurlu olsun, Allah bu rekabeti bizden eksik etmesin.

Hiç yorum yok: