Çarşamba, Ocak 28

Galatasaray 1-1 Sivasspor


Futbola, stadyuma verilen ara dün son buldu. 2 aya yaklaşan bir süreden sonra tekrar Sami Yen yoluna düştüm. Konuşacak çok şey var. Önce maç öncesinden başlayalım.
Hangi ara böyle olduk bilmiyorum. Çok uzun bir tribün geçmişim yok. Düzenli olarak 7-8 senedir maçlara gidiyorum.İlk gittiğim zamanları hatırlıyorum. Arkadaşlarla toplanır, simtler poğaçalarla yeni açığa giredik. Nerden baksa 2-3 saat olurdu maça. Artık maça girmek için İstikal Marşı'nın okunmasını bekliyoruz dışarıda. Dün erken girdim diye hayıflandım. Kapılarda, turnikelerde kuyruk var diye erken girdim. 20.30'da başlayacak maça 20.15'te girdim. Geçmek bilmedi 15 dakika. Tezim Olimpiyat Stadı rezilliğidir. O stadyumda geçen bir sezon asosyalleştirdi bizi belki de. Mecidiyeköy gibi Hindistan gibi dağınık,kalabalık,pis bir yeri bile bize cennet saydırdılar. Ama diğer tribünden arkadaşlarla konuşunca onlarında geç girdiğini öğreniyorum. Belki bizim kuşakta sorun vardır. Yoksa hala 3 saat öncesinden girenler mevcut. Bir de tabi maç öncesi makarası var. Dün Sami Yen'in arka sokakları, Burger King'in Opet'in oralar muhteşemdi. Eskiden de öyleydi de ben uzun zamandır oralara girmeyince farklı mı hissettim yoksa harbiden bir farklı mıydı bilemedim.
Dışardaki eğlenceyi bırakıp stadyuma girdik. Bir hafta içinde oynana "angarya" Türkiye Kupası maçı için beklenmedik derecede doluydu stadyum. Boş yer bulmakta zorlandım. Ben klasik olarak eski açığın en sevdiğim yerine yani en yukarıya geçtim. Bütün stadyum gözümün önünde.
Kalabalığın nedeni herhalde Sivasspor'un antipatik olmasıdır. En son Galatasaray'ın önüne geleni ezdiği 96-2000 arasında böyle takımlar gelmişti Sami Yen'e. 10 kişi kapan ileride bişr forvet bırak, ikinci yarı hızlı adam koy. Bülent Uygun diyor ya " Fatih Terim'den bildiği herşeyi öğrenmek isterim, bunun için kapısında yatarım." Bence kesinlikle yatması lazım.İngiltere ile oynanan milli maçlarımız gibiydi. 9-1-0. İşin acı tarafı bu takımın ligde lider olması. Şampiyonluğu diğer 5 takım daha çok hakediyor. Evet Beşiktaş bile.
3 günde iki maçta onları yenemediğimiz için söylenmiş laflar değil bunlar. Türkiye Ligi'nde lider olan takım kesinlikle ilk aut ve taç atışında zaman geçirmeye çalışmamalıdır. Ama Sivas bunu yaptı. Önümdeki çocuk 82den önce Petkoviç'e kart çıkarsa beni s.ksinler dedi daha henüz 5.dakikada. Maçta son kez topa vuran Petkoviç, o topa vurmadan önce sarıyı gördü. Eyyam demek biraz bu demek.Maça gelirsek. 2 ay basketbol salonlarında geçti. Basketbol maçlarına gitmek daha zevkli, daka makaralı. Ama futbolun gerginliği ayrı bir tat. Basketbolda eğleniyorsunuz, futbolda yaşıyorsunuz. 90 dakika içersinde birçok olay yaşanıyor. Sinir oluyor, hırs oluyor, keyif oluyor. Dün de öyleydi. Gergin bir maçtı. Bilica gibi Rıdvan Dilmen tabiriyle " insan yiyen" vardı. Muhteşem top oynadı. Geçen sene Romanya'da oynamıştı. Sezonun ilk maçında Bükreş kaptanı Radoi tek başına dur demişti. Bu sefer Bilica. Maçın tartışmasız yıldızıydı.
Galatasaray kazanmak için herşey-1 yaptı. Eksi 1 son paslardı. Son vuruş değil son paslar. Son paslar hep boşluğa atıldı. Sanki antremanda çok iyi çalışılmış ama son adam olmayınca ezberin işe yaramaması gibi. Sanki Ümit Karan bu maçta kırmızı kart gördü. Ayhan Akman santrfor oynadı nerdeyse. Golünü de attı. Zaten kendisi Türkiye Kupası'nda haddinden çok gol atan bir futbolcu. Sabri'ye diyecek birşey bulamıyorum. 4 günde 3 golü kanadından yedik. Uğur Uçar özlendi. Sami Yen'deki son Sivasspor maçının yıldızı.
Sivasspor avantajla döndü. İkinci maçı da onlar alır gibime geliyor. Bakalım ne olacak, haftaya göreceğiz.
Biraz da ırkçılık olayına değinelim. Balili golünü attı ve küfür yedi. Ama Balili gol attı diye küfür yemedi. Baya tepki çekmişti. Tasvip etmiyorum. Ama bu tezahüratta bir ırkçılık göreniyorum. Türkiye'de herkesin söylediği bir tezahürata (kahrolsun israil) Balili'ye edilen küfür eklendi. Buna ırkçılık hyok. Varsa bile ırkçılıktan dolayı ceza alacak ilk takımın Galatasaray olması haksızlıktır. Her takıma aynı anda ceza verilsin. Böyle saçma bir çözüm üretilir böyle saçma bir yargıya. Galatasaray taraftarları dün çok gergindi. Sadece Balili'ye değil Sezer'e ve hakeme de küfredildi. Sezer de İsrailli olmadığına göre...Ama burası Türkiye garip bir karar çıkarsa şaşırmamak lazım.

2 yorum:

Arkhe dedi ki...

O tezahurat ırkçı bir tezahurattır, yapmayın yaw.. Balili edepli adammış, gidip FIFA'ya falan şikayet etse başınız daha da çok ağrır..

kutay dedi ki...

o tezahürat ırkçı ise niye şimdi gündeme geliyor. yıllardır türkiye'nın her yerınde soylenıyor. hatta sivas'ta bile "kahrolsun israil yaşaşsın balili" seklinde soylenıyor.. ırkçı bir tezahurat olsa bile salı günü ortaya çıkan bir tezahurat değil.