Perşembe, Ocak 8

Yemin Töreni


Yarın Peralta için önemli bir gün. Telefonlardan sıkıntılı geçtiğini öğrendiğimiz acemilik dönemi yarın son buluyor. İnşallah usta birliğinde hakkettiği huzuru bulur.

Bir sene evvel aynı sözleri ben tekrarladım. Yarın sıra onda. Herkes günler öncesinden hayatınızın en gurur verici anı olacak demişti. Oysa gayet üzüntülü bir gündü. 30 günde kardeş gibi olduğumuz arkadaşlarla yolumuz ayrılmıştı.

Ama bir ay içinde bahsedilen gururu yaşamıştım. Çavuşluk geldiği zaman bölük komutanımız bizi bölüğün önünde onore etmişti. Komutandan komutana fark var. Bazıları protokole rezil olmamak için askeri hiçe sayarken, bazısı da herkese eşit davranmanın mücadelesini verir. Neyse, en azından şu sözleri yüksek sözle söylemek tüyleri diken diken ediyor:

"Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada, her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlere itaat edeceğime ve askerliğin namusunu, Türk sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife ugrunda seve seve hayatımı feda edecegime namusum üzerine and içerim."

Hiç yorum yok: