Salı, Ocak 10

Tiki Taka

Haftanın gündemi bu oldu. Villarreal-Valencia maçında, Villarrealli futbolcuların tiki takası. Görsel olarak muhteşem. Kısa ve tek paslar. Hızlı hareketler. Gerçekten ayrı bir meziyet. Bunu inkar edemeyiz. Ama yeterli mi?
Çok fazla teknik-taktik yazmak istemiyorum. Ama bu topa girilir. En azından bu videonun blogda yer almasını istedim. Altına da iki üç cümle yazarsam yeter.
Tiki taka yapmak güzeldir, İzleyene zevk verir. Hoştur. En iyi savunma topu ayakta tutabilmektir falan filan. Ama yaratıcı oyuncunuz yoksa bu pek yeterli olmuyor. Yaratıcı oyuncu olmayınca, en sonunda topu alan futbolcu; alıp giden futbolcu değilse, Valencia'nın gözden kaçan ama muhteşem olan alan savunmasına çözüm üretemiyorsun.
Top en sonunda, 17 saniye sonunda sağ beke gidiyor. Bekler modern futbolun en önemli silahı, küçümsemiyorum. Ama tiki taka yaptığın bir atağı sağ bek bitiriyorsa o zaman sıkıntı vardır. Bu arada yaratıcı futbolcu, daha doğrusu oyunda farklılık yaratacak oyuncu olmak için illa 10 numara olmak da gerekmiyor. Mesela Hakan Ünsal zamanında attığı ters toplarla önemli işler yapardı. Real Madrid'de Süper Kupa finalinde atılan altın gol (başı döndü Real Madrid'in), bekler arasında gidip gelen top sayesinde oluşmuştu.
Burada Villarreal oyuncuları topu 17 saniyede sağ beke yolluyor. Eğer sol taraftaki bek, ters top atabilmeyi öngörse, top 2 saniyede oraya gidecekti. Savunmanın dengesi bozulacaktı. (Gerçi duran topla başlayan bir atak var, savunma daha dertli toplu). Kısa paslar iyi hoş ama savunma hazır. O paslar da eriyip gidiyor.
Youtube sağolsun, bu tarz pozisyonları dünyanın hangi stadında yaşanmış olursa olsun artık izleyebiliyoruz, görebiliyoruz. Eğer bu pozisyon 20 sene önce olsaydı, sadece stadyumda izleyen adam hatırlardı. Çünkü pozisyonu sağ bek bitirdi ve golle bitiremedi.
20 sene önce yaşanmış bir pozisyonu ancak gol olduysa görebiliriz. Gol olması için de her zaman tiki taka gerekmiyor.
Tekrar yazalım; Valencia'nın savunması çok iyi.
Not: Maç 2-2 bitiyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tiki taka'nın âlâsı, galatasaray'ın bordeaux maçında dikine doğru yaptığı paslaşmalardır...) "Allah'ım Brezilya mı?"

Pozisyon golle bitse gs tarihinin en güzel golü olurdu, net..