Cuma, Mart 26

Aris ve Kavala

Fotoğraf Balkanlar'dan. Hiç şaşırtıcı değil. Komşu Yunanistan burası. Kavala ve Aris taraftarları arasındaki bir husumetin yanısması. Aslında Yunan futbolunu, daha doğrusu Yunan futbol takımlarını ve taraftarlarını iyi bilen Jesus Almeyda'ya sormak lazım. Kavala ve Aris taraftarları neyi paylaşamıyor?(Tribün olaylarına her defasına şaşıran hümanist yorumcu tarzı).

Kavala ve Aris aslında önemli bizim için. Belki de hiç önemli değil. Bilmiyorum. Ama Yunanistan'daki birçok kulübün Türkiye ile ufak da olsa bir bağlantısını bulabiliriz. Mesela Kavala, Türkler'in en çok yaşadığı şehirlerden biri. Türkiye'de de Kavala isminde birçok semt var. Sanırım Trabzon'da da var. Kavala isminde mekan isimleri de çok revaçta. Benim hayatımın yüzde 90'ını kapsayan Caddebostan ve Bodrum'da vardı bu adda iki mekan.

Kavala ülkenin kuzeyinde yer alıyor. Yani az ilerisi Trakya. Ama bizim güney sahillerine çok benzer derler. Ege'ye kıyısı vardır zaten. İzmir'e benzeten çoktur.

Ama İzmir'e en çok benzeyen şehir Selanik'tir. Selanik, yani Aris'in şehri. Selanik, Mustafa Kemal'in doğduğu şehir. Hasan Tahsin de Selanik doğumludur. Selanik ve Kavala birbirine mesafe olarak da yakın sayılırlar.

Falih Rıfkı Atay, " bizim gençliğimizde hayallerimizi süsleyen 3 Akdeniz kenti vardır. Bunlar Beyrut ve Selanik'ti. Ve Selanik bunların arasında en Osmanlı olanıydı." der mesela. Ama Selanik'in şimdiki sakinlerinin bu kadar ılımlı yaklaştığını sanmıyorum. En azından tribün kesiminde. PAOK ile ezeli rekabetleri vardır. Ama konumuz bu değil.

Zaten konumuz ne onu da bilmiyorum. Fotoğrafı görünce aklıma geldi yazdım bunları. Malum nisan geliyor, bahar geliyor, aklımız Ege'de. Bari şu video ile bağlayalım. Aris taraftarları.

Offspring, Why don't you get a job? falan var galiba repertuarda.

1 yorum:

Arkhe dedi ki...

Caddebostan Kavala'yı severim, o bölgede ara ara da olsa gittiğim tek yerdir.