Salı, Mart 16

Türk Hakemleri


Mağlubiyetlerden sonra hakemlere sataşmam. Ama "hakemler hakkında konuşmayı sevmiyorum" samimiyetsizliğine sığınmıyorum. Çünkü Türkiye'deki hakemler kötü ve konuşulmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Hakemlerin kötü olduğunu bilerek bu lige başlıyoruz. Taraftar olarak tek temennimiz hakem atalarından az etkilenen takım olmak. Maçlardan sonra hakemler hakkında konuşmak, hakemden şikayet etmek o nedenle saçma geliyor. İngiltere'de maç sonrasında hakemler hakkında konuşabilirsiz, çünkü orada hakemin maçı çığrından çıkarmasına az rastlanır. Köpeğin ısırması olayı gibi.

Sonuçta kısa geçelim, Türk hakemleri kötüdür. Türk hakemleri oynanan maç dışında başka bir maç oynar kafalarında. Kimi Oğuz Sarvan'ı, kimi Erman Toroğlu'nu kimi Aziz Yıldırım-Adnan Polat'ı düşünür o 90 dakika içinde. Çok eminim ki Erman Toroğlu'nun "beyaz çoraplı, sarı çoraplıya şöyle girmiş" tarzı pozisyon yorumlamalarını yapmazlar. "Şimdi ben karar verirsem 50.000 kişi cam çerçeve indirir" "ben şimdi buna penaltı versem Erman hoca ağzıma sıçar" tarzı şeyler dolaşır kafalarda.

Türk hakemleri rol çalmak ister, konuşulmak ister, iyi konuşulmak ister, otoriter gözükmek ister. O nedenle benim sevdiğim tek hakemdir Fırat Aydınus. Diğerleri gibi değildi.

Dünkü pozisyon ise Türk hakemliğinin geldiği noktanın açık göstergesidir.

Denizlisporlu topçu şut çekiyor, Rüştü topu kornere çeliyor. Hakem aut veriyor. Rüştü "benden çıktı, pozisyon korner" diyor. Ama hakem "sen devam et" diyor. Çünkü herşeyi o bilir. O diyorsa doğrudur. Hem futbolcu uyarısıyla karar değiştirilirse nerde kalır onun otoritesi. Rüştü nasıl oldu da hakemden itiraz nedeniyle sarı kart görmedi, asıl şaşırtıcı olan da budur.

Dün hakem Fırat Aydınus olsaydı, korneri verir Rüştü'ye de bir teşekkür eder gülümser maça devam ederdi. Fakat diğer hakemleri otoriterden taviz vermez, kendini yedirmez. Bravo size.

1 yorum:

enis dedi ki...

fırat aydınus ise bu hakem camiasının en temiz en gözüpek insanıdır..bi tanedir o, candır..