Perşembe, Ekim 14

Şilili Madenciler




Şili'de yaşanan dramı ve endişeli bekleyişi (70 gün), günlerce heyecanla; madencilerin kurtarılışını ise dakika dakika izledik. Dünyanın her noktasından bu ana tanık olan insanlar vardı. Ve gerçekten insan olanlar, duygularını kaybetmemiş olanlar bu manzarayı tebessümle veya hafif ıslak gözlerle izledi. (Ben daha çok gülerek izledim, muhteşem bir son ve en güzeli bütün halkın onların yanında olmaları, herkesin onlar için sevinmeleri).

Etkilenmemek mümkün değil. Blogda yeri olmalıydı. Bloga en uygun an da eski futbolcu Franklin Lobos'un kurtarılmasıydı. 53 yaşındaki emekçi de yer yüzüne ulaştı ve Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ile kucaklaştı. Başkanın bir de hediyesi vardı, kendisine futbol topu verdi.

Şilili madenciler direnirken; futboldan çok fazla güç aldılar. Mesela bu futbol topu Lobos'un aldığı ilk hediye değil. İspanyol futbolcu David Villa, eylül ayında Şili'ye iki forma yolladı. Biri Lobos'un kızı Carolina'ya ulaştı. Villa'nın 7 numaralı kendi formasıydı. Diğer forma ise bütün işçilere bir hediyeydi. Üzerinde "güç ve cesaret" yazıyordu. Bu arada anımsatalım; David Villa bir madencinin oğludur.

Bir diğer olay ise eylül ayında yaşandı. O günlerde Şili milli takımı; Ukrayna ile bir hazırlık maçı oynayacaktı. Mahsur kalan madencilerin morallerini yüksletmek için aşağıya bir cihaz gönderildi ve maçı izlemeleri sağlandı. Bu maçı Şili kaybetmişti.

İzledikleri tek maç bu değildi. Cobresal ile U.Catolica arasında oynanan lig maçı da; maçtan sonra olsa da, madencilere izlettirilmişti. Maçı kazanan Cobresal; eski futbolcu Lobos'un oynadığı takımdı.

Bir ara kendilerine Maradona'nın maç kasetlerinin yollanacağı söylenmişti, gerçekleşti mi bilmiyorum.
Sonu mutlu biten bir hikayeydi. İçinde futbol da var. Şili'yi ve madencileri seviyoruz.


Hiç yorum yok: