Cuma, Ekim 29

Bursaspor 1-1 Fenerbahçe

Geçen hafta Hagi'nin orta sahaya diktiği duvar karşısında yaşanan çaresizlik belli ki ders olmuş Aykut Kocaman için. Rakibin sert başlayacağını hesap etti ve Dia'dan boşalan sağ kanada benzer özellikteki Kazım'ı monte etmek yerine, top rakipteyken orta sahayı daraltan Mehmet Topuz'u koyup, orta sahaya da Cristian'ı yolladı kulübeden. Doğru muydu peki, bence zorluk seviyesi bu olan maçlar için doğru karardı. Hele geçen haftayı gördükten sonra İvan-Hüseyin karşısına, Emre ve Topuz'u koymak, bu oyuncular fizik açıdan geride olduğu için değil belki ama kenardakilerden yardım gelmediği için muhtemelen benzer sıkıntıları olacaktı. Gazetelerde Kazım ilk 11'de görünüyordu, böyle başlasaydık eğer kaybetme ihtimalimiz çok yüksekti bu maçı. O yüzden geçen hafta yaptığı hatadan döndüğü için en azından tebrik etmek lazım Aykut Kocaman'ı.
***
Genelde tersi olur, böyle deplasmanlarda, hatta bazen Kadıköy'de bile rakip daha sert başlardı ve Emre hariç çoğu oyuncu uyardı rakibin bu oyununa ve yumuşardı, takım da sinerdi. Ama hocanın sert başlayın dediği çok belliydi bence, çünkü Fenerbahçe son yıllarda hiçbir deplasman maçına bu kadar sert ve arzulu başlamadı bence. Haftalardır oynamayan, kadroya bile giremeyen Cristian'ın bu dakikalarda kurulan baskıda payı Erme kadar olmasa da bayağı var. Ama onu rahatlatan oyuncu, bence pozisyon bilgisiyle rakip ataktayken Semih'le olan mesafeyi kısaltan Yobo idi. Zaten kora kor mücadeleden ziyade alan tutup top kazanan Brezilyalı böylece enerjisini daha ekonomik kullandı ve 85.dakikada çıkana kadar sezon başındaki çaresiz görüntüsüne göre daha toparlanmış göründü. Bu baskının ve dominant oyunun gol getireceği belliydi nitekim gol de geldi. Golden sonra da geri adım atmadı Fenerbahçe ta ki ikinci yarı başlayana kadar...
***
İkinci yarıda yapılması gereken, 60'a kadar Bursa'nın gazını alıp topun mümkün mertebe bizde kalmasını sağlamaktı ama Bursa iyi başladı ikinci yarıya. Trabzon maçına benzer bir duran toptaki adam paylaşımı sıkıntısı yüzünden arka direkte iki kişi birden boş kaldı. Yobo, Ömer Erdoğan'a gidiyordu, Ömer'i geçip auta çıkacak topu Ergic yolladı kaleye. Gökhan neredeydi göremedim. Ters direkteki Emre de muhtemelen bu adam paylaşımı muhabbetine kızdı.
***
Fenerbahçe, geç yapılan transferleri, hazırlık kampına sakatlık yüzünden katılamayanları, geçen sene ki buhrandan sonra üstüne Kadıköy'de kaybedilen Young Boys ve uzatmada giden Paok maçlarını, ilk 10 haftada 2 derbiyi, ve Trabzon-Kayseri-Bursa deplasmanlarını hesaba kattığımızda zor bir fikstürü geride bırakırken, liderin 6 puan gerisinde ve bence iyi top oynuyor. Gerçi bu 5 maçta takım 3 puan aldı, ama geçen hafta Galatasaray maçından sonra yazdığım "Aykut Kocaman'lı derbilerin bundan sonra da farklı geçeceğini düşünmüyorum" ümitsizliği bu haftaki sert orta saha ile yerini "Ligin ikinci yarısındaki derbiler, tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi favorisi Fenerbahçe olacak derbilerdir" e bıraktı bir anda. İddialı bir yorum, ama istatistikler bunu söylüyor. Bunda en büyük katkı, bütün bu zorluklara, üzerindeki yönetim ve taraftar baskısına ve karşılığı bugüne dek puan olarak alınamayan futbola rağmen takımı her geçen gün ileri giden Aykut Kocaman'a ait. Zor maçlarda orta sahayı sertleştirmek en azından yenilmemeyi getireceğinden, ligin ikinci yarısında oynanacak bu 5 maçtan 3 yerine 10-12 civarında bir puan bekliyorum. Ayrıca bu akşam 90 dakika boyunca temponun 5 dakika bile düşmediği bu maçtaki fiziki direnç de Mehmet Demirkol'un dediği "takımın fizik olarak 30 yıl geride olduğu" tezini de çürütüyor bence.
***
Yapılması gerekenler yok mu, elbette var. Kalan 7 maçta fire vermemek geliyor en başta. Bu maçta yokluğu çok hissedilen Niang'ın ve ikinci yarıda bulunan boşluklarda "keşke sahada ya da kulübede olsaydı" dediğim Dia'nın gelecek haftalarda takıma katılması bugün "oyuncu değişikliği yapsa bile kimi sokacak oyuna" diye bizim bile düşündüğümüz sıkıntılı durumu zenginliğe çevirecektir. Maçta risk alınan dönemlerde biraz da Sercan'ın süratiyle aradan kaçması sayesinde 2-3 tane %100'lük pozisyon buldu Bursaspor, ama oyun olarak bana göre Fenerbahçe daha üstündü. Bir başka şey de, Bursa ikinci yarıda ilk yarıdaki biz kadar tempo yapmadan daha net pozisyonlar yakaladı. Baskılı ve pas kalitesi yüksek o oyunda topu Niang ya da Semih ya da her kimse onunla daha sık buluşturmanın bir yolu vardır muhakkak ve eminim kısa zamanda hoca bulacaktır bir çözüm.
***
Tesadüf olamaz; Yobo'nun Fenerbahçe forması giydiği dakikalarda rakipler 2 gol bulabildi bugüne kadar. 1-4 biten maçta Konya ve bugün Bursa. 31 ağustosta yapılan bir transfer ancak bu kadar isabetli olabilirdi, satın alma opsiyonuyla kiralanması tek kelimeyle mükemmel.
***
Son olarak Turgay Bahadır, ligin en kaliteli yerli forveti olabilir.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Son olarak Turgay Bahadır, ligin en kaliteli yerli forveti olabilir.

Uzat elini öpeceğim.
Yobo müthişti.
Emre de bence bu yıl ki en iyi maçını çıkardı.
ayrıca Sercan Yıldırım forvet değildir.

Saygılar.

kutay dedi ki...

ivan di mi...)

peralta dedi ki...

ivan :)