Çarşamba, Mayıs 19

Copa del Rey 2010


Real Madrid Madrid'deki Şampiyonlar Ligi finalinde yok, Barcelona ise 40 yıl sonra kendi şehrinde oynanacak olan kupa finalinde yok. Nou Camp'a gelen takım, bu sezon İspanya'nın Avrupa Kupası kazanan tek takımı A.Madrid. Rakibi ise Sevilla.

İspanya'da finale ev sahipliği yapan yerler bizdeki gibi, belirsiz. Ne Almanya gibi Berlin klasiği, ne İngiltere gibi Wembley efsanesi var. Barcelona finale şehir olarak en son 2004'te ev sahipliği yapmıştı. Madrid'in Real'i rakibi Zaragoza'ya uzatmalarda Luciano Galletti'nin attığı golle yenilmişti.

Nou Camp'da oynanan son final için ise 40 sene öncesine gitmemiz gerekiyor. Barcelona'nın stadında kupayı kaldıran Real Madrid oluyordu. Valencia'yı 3-1 yenerek şampiyonluğa ulaşmış Real.

A.Madrid'in kupa hasreti 15 seneye yaklaşıyor. 1996 yılındaki finalde , Zaragoza'nın La Romareda Stadı'nda Barcelona'yı Pantiç'in uzatmadaki golüyle 1-0 yenen A.Madrid, o günden sonra 2 kere final oynasa da (1999 ve 2000) kupaya uzanamadı. A.Madrid 17 kere final oynadı, 9 kere şampiyon oldu, 8 kere finalde kaybetti.

Sevilla ise kupaya en son 2007 yılında Madrid'de ulaştı. 59 sene aradan sonra kazanılan finalde rakip Getafe'ydi. Kanoute'nin golü kupayı Endülüs topraklarına getirdi.

Sevilla bugüne kadar 4 kez kupaya ulaştı, 2 kere finalde kaybetti. Oynadığı 6 finalini 5'ini Madrid'de oynaması pek büyük bir tesadüf değil. Çünkü finallere ev sahipliği yapma rekoru Madrid şehrinde. Sevilla Madrid dışındaki tek finalini tıpkı bu akşam oynayacağı gibi Barcelona'da oynadı, rakibi Racing Ferrol'u 6-2 mağlup ederek final tarihinin en gollü maçını oynadı.

Kupayı en çok kazanan takım Barcelona. Katalan takımı 25 kez kuapaya ulaştı ama en çok finali Bask takımı A.Bilbao oynadı. 23 kupa alan A.Bilbao 36 kez final oynadı. İki takım en son geçen sene finalde karşılaşmış, dünyadaki tüm kupaları süpüren Barcelona, Bilbao'ya da kupa kazanma fırsatı vermemişti.

Kupayı 10'dan fazla kazanan bir diğer takım da Real Madrid. Real, 17 kez kupa kazandı ama 19 finalden de eli boş döndü. Real Madrid, 1993'ten beri kupayı kazanamıyor ve o günden beri finale sadece 1 kere yükselebildi.

A.Madrid bu akşam kupayı kazanırsa kupa sayısı çift basamaklı sayılara ulaşacak 4.takım olacak.

Kupa sahibini 5 kez penaltılarda, 3 kez uzatmalarda buldu. 108 senelik kupa tarihi için oldukça az bir rakam.

Hiç yorum yok: