Salı, Mayıs 4

Coppa Italia 2010


İtalya Kupası yarın sahibini buluyor. Son yılların klasiği haline gelen İnter-Roma finali bir kez daha oynanacak. İki takım geçen sezona kadar üst üste 4 defa finalde karşılaşmıştı. Geçen sezon iki takım çeyrek finalde karşılaşmış kazanan 2-1 ile Inter olmuştu. Finali ise İnter'i eleyen Sampdoria ile bir diğer Roma takımı Lazio oynamıştı.

İşin ilginç tarafı 2005'te başlayan Roma - Inter finalleri iki takım arasında oynanan ilk finaller. Daha önce finalde hiç karşılaşamyan iki takım, bir kalsik haline geldiler. O 4 finalin ilk ikisini İnter kazanırken, son ikisini Roma kazandı.

61 kez oynanan İtalya Kupası'nı en çok kazanan iki takımdan biri Roma. Eğer Roma, bu sezon Inter'i elerse en çok kazanan takım ünvanına tek başına sahip olacak. Şu anda rekoru paylaştığı takım ise Juventus. Juventus'un 1995'den beri kupayı kazanamadığını not düşelim. Juventus o sezon, Parma'yı 1-0 ve 2-0'lık sonuçlarla yenmiş ve kupaya uzanmıştı.

İtalya'da bugüne kadar kupayı üst üste 3.kez kazanan takım olmadı. Buna en çok yaklaşan 2007'de Inter oldu. Finalde Roma'yı geçseydi bir ilke kavuşacaktı. Ama o gün kazanamadığı gibi, bir sonraki sene de rakibine kupayı kaptırdı.

Roma takımları üst üste 8.defa final oynuyor. Roma'nın sarı-kırmızılı takımının bu süreçteki 6.finali. İtalya'da hemen hemen her şehirde 2 takımın yer alması, şehirler arası rekabeti azaltıyor. Tıpkı bu hafta Lazio-Inter maçında görüldüğü gibi. Başka şehirlere üstünlük sağlamak, şehrin diğer takımına üstünlük sağlamanın yanında önemsiz kalıyor. İtalya gibi tarihinde şehir devletlerin bulunduğu bir coğrafyada anlaşılması zor bir olay belki de. Ama oradaki tribün kültürü bunu gerektiriyor.

Bu açıdan bu seneki finali İnter kazanırsa, ezeli rakibi Milan'ı İtalyan Kupası'nda geçmiş olacak. İki Milano takımınında 5 İtalya Kupası var. Bir de şu var, eğer İnter kaybederse Milano şehrinin finalde en çok kaybeden takımı olacak. İki Milano takımının 7 tane kaybedilmiş finali var.

Bir not da burada verelim; 1976-77 sezonundan beri aynı şehrin iki takımı finalde karşılaşmıyor. Bunu en son gerçekleştirenler Milanolular olmuş. AC Milan, İnter'i Maldera ve Braglia'nın golleriyle 2-0 yenmiş.

İtalya Kupası'nın en çok kazanan takımlardan biri Juventus. Ama en çok kaybeden de yine bir Torino ekibi, Torino. Torino oynadığı 14 finalin 9 tanesini kaybetti. En son 1992-93 sezonunda final oynayan takım, finalde Roma'yı eleyerek 5.defa kupayı kazanmıştı. Torino, bu turda ilk maçta rakibini 3-0 mağlup etmiş, ikinci maçta ise kabus görmdü. İlk yarısı 1-1 biten maçın 65.dakikasında Mihailoviç'in attığı golle skor 5-2 oluyor. Kalan 25 dakikada bir gol daha bulamayan Roma, kupayı rakibine bırakıyordu.

İtalya Kupası finalleri dönem dinem tek maç, dönem dönem çift maç üzerinden oynandı. Geçen seneki final 29 sene sonra oynanan ilk tek maçlı final oldu ve kupayı penaltılarla sahibini buldu. 28 sene sonra kazanan penaltılarla belli oldu. Kupanın penaltılarla sahibini belirlediği son 3 finalde, kazanan Roma takımları oldu.

Final tarihinin en gollü maçı 2006-07 sezonunda oynandı. Roma, Inter'i ilk maçta 6-2 mağlup etti ve ikinci maçta yenilmesine rağmen kupayı kazandı. Roma, Crespo'nun 2 golüne, Totti, De Rossi, Perotta, Mancini ve Panucci (2) ile cevap vermişti.

Hiç yorum yok: