Cuma, Mayıs 28

İngiltere Niye Kazanır


Winner Hoca: İngilizler, futbolun sahibi olmakla övünürler. Bunda haklı da olabilirler. Her turnuva öncesi büyük hayallerle yola çıkarlar. Ama iyi kadrolarına rağmen hiçbir zaman iyi bir teknik adam başlarında olmaz. Gelenekçi yapıları buna izin vermiyordu. Teknik direktörlükte çok büyük başarısı olmayan isimler İngiliz olmalarıyla milli takımın başına geçebildiler. Terry Venables, Glenn Hoddle, Kevin Keegan, Steve McLaren gibi isimler o önemli mevkide görev yaptılar ve başarı olmadılar. Şimdi ise ilk defa bir winner hoca var. Hem de belki de winner kelimesinin sözlükteki karşılığı. Milan, Roma, Juventus ve Real Madrd ile birçok kupa kazanan bir hoca. Belki de kazanmadığı tek kupa Dünya Kupası, ve bunu kazanabilecek kapasitede bir hoca.

İklim: . Kupa 1978 yılından itibaren ilk defa Güney Yarımküre'de. Şimdi diyeceksiniz ki, "İngiltere orada değil ki". Evet değil ama, Güney Afrika'da o dönem kış başlangıcı. Güney Afrika'nın iklimini pek iyi bilmiyorum. Galiba havalar o dönemde serin ve yağışlı. Yani tam İngiltere gibi. Artık Meksika sıcağında yanan, İspanya sahillerinde gevşeyen bir takım olmayacak karşımızda.

Seyirci Desteği: İngilizler, kendi ülkelerinden kilometrelerce uzakta bir yerde şampiyonluk kovalayacak. İngilizler aynı zamanda, dünyada en sevilmeyen milletlerden biri. Nereye gitseler antipatiyle yaklaşılır. Yüzyıllar öncesine dayanan yayılmacı siyasi anlayışın getirisi. Ama ilk defa Güney Afrika'da bunun tersi olacak. Çünkü orada çok sayıda İngiliz yaşıyor. İngiliz hayranı da çok fazla. İngilizler'i destekleyecekler de çok fazla. İngiltere Milli Takımı Britanya'da bile bu kadar sevileceği bir ülke bulamayabilirdi.

20 SenelikHasret: Kupa hasreti 44 seneye dayandı. Ama 20 senedir yarı-final bile göremediler. Artık son noktada İngilizler. Dünyaya futbolu öğreten bir ülkenin, bu kadar sene arka planda kalması kabul edilemez.

Eşit Mevkiler: İngilizler'in en büyük sorunu yıllardır güçlü bir mevki-zayıf bir mevkiden oluşmalarıydı. Dengeyi sağlayamazlardı. Bu kadro ise artık her hattıyla güçlü. Savunmada Ferdinand-Terry belki de dünyanın en iyi tandemi. Rooney, bu senenin en azman golcüsü. Ortada sahada Gerrard-Lampard, Xavi-İniesta'dan bir önceki versiyondu. Kanatlarda hızlı çocuklar. Kaleciler belki de tek zayıf halka. Gerçi o taraf her zaman zayıftı.

Favori Değiller: Zaten hiçbir zaman favori değillerdi. Ama nedense İngiltere medyası ve İngiltere halkı, her zaman çantada keklik olarak görüyordu büyük turnuvaları. Bu sefer gerçekçiler. Bütün dünya gibi, onlar da İspanya'yı daha avantajlı görüyor. Bu sefer ilk defa Galatasaray'ın Kadıköy'e gidişi gibi saçma bir özgüvenle gitmiyorlar. Ayık olun, geliyoruz demiyorlar. Sessiz ve derinden geliyolar.

2 yorum:

unknown dedi ki...

İngiltere benim gizli favorim turnuvada.. Şanslı bir eşleşme olursa yarı finale rahat çıkarlar.. Kadroları çok iyi ve artık ingiltere ne oynadığını ne oynaması gerektiğini biliyor.. Turnuvada büyük ihtimalle defansif anlayışta olan bir ingiltere izlicez.. 1-0 2-0 maçları çok olur.. Çeyrek finalde ispanya, brezilya çıkmazsa yarı finaldeler bence..

Alper dedi ki...

Bunu tam ben yazacaktım