Çarşamba, Mayıs 26

Yankilerin Macar Zaferi


Bu pankart bizde veya Yunanistan'da, Sırbistan'da falan açılmış olsaydı şimdi diplomatik bir kriz oluşmuştu. ABD taraftarları, Dünya Kupası'nda İngiltere ile oynayacakları maça hazırlanıyorlar. Ulusal kahraman Donovan'ın Rooney'nin kafasını koparmasını diliyorlar.

Rooney, Nike reklamında geleceği yazarken, ABD taraftarları geçmişi kovalıyor. 1776-1950 ve 2010 diyorlar. 1776, ABD'nin bağımsızlığına kavuştuğu tarih. İngilizler'e karşı gelen koloniler bağımsızlığını kazandı ve İngiltere'den çok farklı bir ülke ve toplum oluştu. Mesela İngiltere futbolu tüm dünyaya yayarken, ABD o oyunu benimsemedi ve hatta "Soccer" ismini vererek saçmaladı.

1950 ise bir Dünya Kupası yılıydı. Brezilya'da, Belo Horizonte kentinde oynanan maçta favori doğal olarak İngiltere'ydi. Ama kazanan ABD olmuştu. 38.dakikada Joseph Gaetjens attığı golle 60 yıldır konuşulan bir maçın baş aktörü oldu. Tıpkı bizim dedelerimizin yıllardır Macar zaferini anlatması gibi, ABD'de de bu maçın ayrı bir yeri vardır. Tabi Olimpiyatlar'da özellikle Sovyetler'e karşı kazanılan basketbol veya buz hokeyi maçlarından sonra.

2010'da Güney Afrika'da iki takım bir kez daha karşı karşıya gelecek. Dünyanın en sömürgeci iki devletin milli takımları, en çok sömürülen kıtada karşı karşıya gelecek. Everton'da, Fulham'da, Bolton'da, West Ham'da top koşturan ABDli gençler, İngiltere'ye rakip olacak.

ABD 1776 yılında kavuştuğu bağımsızlığını 4 Temmuz'da kutlayacak. Büyük ihtimalle o tarihte ABDli futbolcular evine dönmüş olacak. Rooney ise ya elenmenin şokunu atlatıyor olacak ya da 3 gün sonra oynanacak finalde gol atarak yeni doğan çocuklara isim babası olmayı düşleyecek. Bu pankart ise büyük ihtimalle unutulup gidecek.

Hiç yorum yok: