Pazartesi, Mayıs 10

Şampiyonların Arasında


Bucaspor cumartesi günü Süper Lig'e çıktı ama ondan bir hafta önce yine manşetlerdeydi. A takımdan birkaç gün önce U-15 takımı, İzmir'in küçük semtini manşetlere taşımıştı. Bizim gazetelerden daha çok Avrupa'da yankı bulmuştur herhalde. Çünkü Bucaspor U-15 takımı Nike Premier Cup'ta Avrupa Şampiyonu oldu ve ağustos ayında Old-Traffor'da yapılacak dünya şampiyonasına katılmaya hak kazandı. Bu turnuva yıllardır düzenleniyor ve birçok yıldızı dünya futboluna kazandırdı. O nedenle Bucaspor'un ve Bucasporlu futbolcuların yakaladığı şansı iyi değerlendirmeleri gerekiyor.

Premier Cup, 1993-94 sezonundan beri yapılıyor. İlk şampiyon Portekiz takımı Porto oldu. İlk kupaya sadece Avrupa takımları katılıyordu.

Daha sonra İspanyollar, Real Madrid ve Espanyol şampiyon oldu. Espanyol'un şampiyon olduğu 1995-96 sezonunda ilk defa bir Güney Amerika ülkesi, Şili turnuvaya dahil oldu.

1996-97'de Arjantin'in isimsiz Platense takımı kupayı ilk kazanan Latin oldu. Daha sonra İspanyollar yine A.Bilbao ve Barcelona ile devam etti. 1999'da Barcelona, Rosario'yu finalde 2-1 yenerken galibiyet golünü atan isim ise Anders Iniesta oluyordu.

Bundan sonraki 4 sene Güney Amerika, daha doğrusu Brezilya takımları ile geçti. Internacional, Vitoria Bahia, Sao Paolo, Corinthians kupayı samba diyarına taşıdı.

Futbolun beşiği İngiltere ilk ve tek kupasını 2004'te aldı. Ev sahibi United'ın stadında United'ı yenen Manchester City kupayı kazanan takım oldu. Fluminense ve Guadalajara kupayı yeniden karşı kıtaya götürürken Barcelona kupayı 2 defa alan ilk takım oldu. Fluminense ve Sao Paolo da son iki seneyi şampiyon kapadılar. Son iki senede turnuvaya elemeler dahilinde 9000 üzerinde takım katıldı.

Daha önce bu turnuvada yetişen isimlere bakalım. 1999 senesi baya bereketli olmuş mesela. Tevez, Mascherano, Iniesta, Robinho, Fernando Torres gibi isimler o sene birbirlerine karşı mücadele etmişler. Yaklaşık 15 senedir düzenlenen turnuva finallerinde boy gösterip, daha sonra dünya futboluna dahil olan bazı yıldız isimler şunlar:

Lionel Messi, Xavi, Cecs Fabregas, İker Casillas, Maicon, Diego, Gerard Pique, Jose Antonio Reyes, Radamel Falcao, Kim Kallstrom, Theo Walcott, Alberto Aquilanı, Alessio Cerci, Riacardo Quaresma, Matias Fernandez, Andy Van der Meyde, Tomas Sivok, Gio Dos Santos, Aaron Lennon, Micah Richards, Rafael ve Fabio Da Silva kardeşler, Carlos Vela, Helder Postilga, Ricardo Pinilla, Jack Wilshire, Gabby Agbonlahor, Mikael Forsell, Mamadou Sakho, Moussa Dembele...

Bucaspor U-15 kategorisinin vitrine çıkacak. Bu başarıyı sağlayan gençlerin isimlerini de bir kenara not etmek lazım. Bakalım yıllar sonra nerede olacak. 2003 yılında turnuvaya katılan ve 9.olan Galatasaray'dan sadece Özgürcan Özcan'ın biraz parladığını not edelim.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

güzel bir haber... fakat çoğu yerde şunu görmekten sıkılıdım buca hakkında şirin semt, kasaba falan... buca dediğiniz yer 400-500bin nüfusa yaklaşan izmirin metropol merkez ilçelerinin en büyüklerinden biridir. (Hatta biraz fazla büyük ve kalabalık).