Pazartesi, Mayıs 3

Kupa Finali Sonrası Ankara Deplasmanı


2000'den sonra Türk futbolunda yaşananları an an hatırlayan biri olarak hemen not düşmem lazım. Son 10 yılda Fenerbahçe 4 kere Türkiye Kupası finali oynadı. 2001, 2005, 2006 ve 2009. Çarşamba günü 5.defa final oynayacak. Bu son 4 finali de kaybetti Fenerbahçe. Final oynadığı ilk iki sezonda ligi kazansa da sonraki iki finalde teselliyi ligde de bulamadı.

Biz ilk iki finale gelelim. Yani ligi kazandığı sezonlara. 2001, 2005 ve 2010'u ortak kılan bir özellik var. Fenerbahçe kupa finallerini oynadıktan 3 gün sonra Ankara deplasmanında Ankaragücü'ne karşı oynadı. Ve o maçları da kaybetti.

2001'den başlayalım. Fenerbahçe 4 yıl süren Galatasaray üstünlüğünü yıkmak için her şeyini yenilemeye başlamıştı. Takım yenilenmişti, hoca değişmişti, stad bile değişiyordu. Hatta tribün refleksi bile değişmiş, sabırsız Fenerbahçe taraftarı yerini her deplasman mağlubiyeti sonrası Sabiha Gökçen'e akın eden kitlelere bırakmıştı. Veya dönüştürmüştü.

2001'in nisan ayında Fenerbahçe yine yoğun bir deplasman programına sahipti. Mustafa Denizli'nin "İstanbul'a 6 puan ve kupayla döneceğiz" demeciyle yola çıkan takım sırasıyla Denizlispor, Gençlerbirliği ve Ankaragücü ile karşılaşacaktı.

Bu sezon küme düşen Denizlispor, 2001 yılında cevval bir takımdı. Maçın başında Johnson'ın golüyle yenik duruma düşse de maçı ilk yarıda bulduğu gollerle 2-1 önde kazanmıştı. Ahmed Hassan ve Malili Colibali Fenerbahçe'nin 3 puana bırakmasına neden olan isimler olmuştu. (Ahmed Hassan'ın daha sonra Gençlerbirliği formasıyla bir kez daha Fenerbahçe'nin canını yakacağını da hatırlatalım).

Denizlispor mağlubiyeti, Fenerbahçe'nin canını fazla acıtmamıştı ama. Çünkü rakipleri de puan kaybetmişti. Gaziantepspor, Ç.Rizespor'a 2-1, Galatasaray ise Real Madrid'i 2-0 geriden gelip 3-2 yendikten 4 gün sonra Hüseyin Kalpar'ın Y.Yozgatspor'una 4-2 mağlup oluyordu.

Çarşamba 11 Nisan 2001. Galatasaray erteleme maçında İstanbulspor'u 5-3 yeniyor. Bu Galatasaray'ın Kadıköy'de aldığı son galibiyet oluyor. İstanbulspor'u Saraçoğlu'nda gündüz maçında mağlup eden Galatasaray, Fenerbahçe'nin 3 puan gerisindeki takibini sürdürüyordu.

Fenerbahçe ise aynı gün Kayseri'de kupa finaline çıktı. Rakip Gençlerbirliği. Normal süresi 2-2 (Mbayo, Karan/ Johnson, Anderson) sona eren maçta kupa penaltılarla Ankara'ya gidiyordu. Sezonu sadece lig ve kupada açan Mustafa Denizli, nisan ayında ilk firesini verip Ankaragücü maçını bekliyordu.

O sezon Ankaragücü asıl sükseyi mayıs ayında Sami Yen'de Galatasaray'ı yenerek yapacaktı. Ama ondan önce ilk çelmeyi rekdaşına takıyordu. Ankaragücü'nün ve Türk futbolunun en unutulmaz şahsiyetlerinden biri olan Cafer Aydın attığı iki golle Galatasaray'a liderlik yolunu açıyordu. (Aynı hafta Galatasaray'ın Antalyaspor ile Sami Yen'de karşılaştığını hatırlatalım. Tıpkı bu hafta olacağı gibi).

2005'e gelelim. Bu sefer mayıs ayındayız. Ankaragücü ile önce oynayan takım Galatasaray. Rakibimizi Conceicao ve Cihan'ın golleriyle yenmiştik. Fenerbahçe ise aynı saatte oynanan maçta Diyarbakırspor'u yeniyordu. İki takım arasında 5 puan fark vardı. Ve bir de oynanacak kupa finali.

Olimpiyat Stadı'nda oynanan maçı tekrar hatırlatmaya gerek yok. Galatasaray'ın 5-1 üstünlüğüyle sona eren maçta Galatasaray 2 hafta sonra Kadıköy'de karşılaşacağı rakibine göz dağı veriyordu. 3 gün sonra ise Ankaragücü'nün mutlak kazanması gerekiyordu. Ankaragücü'nün rakibi Fenerbahçe'ydi. Aynı saatlerde ise Galatasaray, Gençlerbirliği'ni konuk ediyordu.

Galatasaray maçın başında Cihan ile öne geçti. Gençlerbirliği Erkan ve Youla'nın iki benzer golüyle devreyi önde kapadı. Ali Sami Yen'de umutsuzluk hakimdi ilk yarılar sonunda. İkinci yarının başında Ali Sami Yen çılgına dönüyordu. Tam 365 gün sonra o hazzın daha şiddetlisini Mustafa Keçeli yaşatacaktı. O gün Fenerbahçe'yi üzen ise kariyerinde Fenerbahçe'ye 10'un üzerinde gol atan Cenk İşler'di. Ama Galatasaray o Gençlerbirliği maçını çeviremeyince 1 hafta sonra Fenerbahçe'ye şampiyonluğu vermek zorunda kalıyordu. Bize yazdigar kalan da Hakan Şükür - Cafercan değişikliği oluyordu.

Bu sezon Fenerbahçe yine kupada finale çıktı. Rakip Trabzonspor. 3 gün sonra ise yine Ankara'da. Eğer tarih tekerürden ibaretse Fenerbahçe kupayı kaybedecek, Ankaragücü'ne yenilecek ama şampiyon olacak.

Not: Fotoğraf, 2004-05 sezonunun Kadıköy'de oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçına aittir. Maçı Fenerbahçe 5-0 kazanmıştı.

Hiç yorum yok: