Salı, Mayıs 11

Uefa Kupası 2010



Öncelikle bu organizasyona Avrupa Ligi demeye alışamadım. Benim için hala UEFA Kupası'dır. Belki de biz daha önce o isimle aldık diyedir bilmiyorum. Geçelim bu seneye.

4 sene sonra Uefa Finali'nde bir İspanyol ve İngiliz takımı karşı karşıya geliyor. En son 2006 yılında Sevilla ve M.Brough karşı karşıya gelmiş, İspanyollar 4-0 yenmişti rakiplerini. (Aynı sezon Barcelona ile Arsenal'in Kupa 1'de final oynadığını ekleyelim.)

Sevilla ile A.Madrid arasında pek benzerlik kuramasak da (ikisi de bir Türk takımını eleyerek finale geldi) M.Brough ile Fulham'ın heyecan dozu yüksek maçlarla finale çıkışları birbirini andırıyor.

Bu seneki final Almanya'nın Hamburg şehrinde oynanacak. Almanya'da son oynanan Uefa Finali'nde yine bir İngiliz ve İspanyol'un karşılaşması tatlı bir tesadüf. 2001'deki finalde Liverpool ile Alaves kozlarını Dortmund'da paylaşmıştı. Son yılların en güzel finallerinden birinde Alaves dramatik bir şekilde yenilmiş ve Liverpool uzun süren Avrupa Kupası hasretini sonlandırmıştı.

Bu sene Liverpool'u eleyen A.Madrid de tıpkı o zamanın Liverpool'u gibi uzun süredir Avrupa Kupası alamıyor. Bugüne kadar 3 Avrupa Kupası finali oynayan Atletico, 24 senedir final oynamadı. Son finalnde 1986 yılında Kupa Galipleri Kupası'nda Dinamo Kiev'e 3-0 yenildiler.

Aldıkları tek kupa da zaten bir Kupa Galipleri Kupası'ydı. 1962 finalinde Fiorentina ile karşılaştılar. İlk maç İskoçya'da 1-1 sona erince final tekrar maçına kaldı. Rakibini Almanya'da, Stuttgart'ta mağlup eden A.Madrid o gün büyük sevinç yaşasa da 48 senedir kupa kazanamıyor. Oysa bu kazanılan kupadan sadece 1 sezon sonra yine finale yükselmiş, fakat bir başka Londra takımına, Tottenham'a 5-1 yenilmişti.

A.Madrid'in bir de Şampiyon Kulüpler Kupası finali var, onda da B.Münih'e mağlup olarak kupayı kaybetti.

İngiliz ve İspanyol takımları daha önce 10 defa Avrupa Kupası finallerinde karşılaştı. İki ülkede beşer defa final kazandılar. Liverpool ve Barcelona ikişer defa kazanırken Arsenal 3 defa finalde kaybetti.

Madrid ve Londra finali ise 2 defa oynandı, ikisinde de kazanan Londralılar oldu. Tottenham'ın 1963 galibiyeti dışında, 1971'de Yunanistan'da (Pire) oynanan Kupa Galipleri Kupası Finali'nde Chelsea, Real Madrid'i uzatmalar sonunda 2-1 mağlup etti.

Bu arada İngiliz ve İspanyollar'ın en çok şu anda olmayan Kupa Galipleri Finali'nde karşılaşması da enteresan. Uefa Kupası finalinde ise 2001'e kadar karşılaşmamışlar.

1962'de Madrid'e kupayı getiren tekrar maçını saymazsak Almanya'da oynanan 10. final olacak. Hamburg ilk defa bir finale ev sahipliği yapıyor. Daha önceki 9 finalden birinde İspanyollar birine İngilizler kazandı. (1989 Barcelona/Bern'de-1979'da N.Forrest/Münih'te).

Uefa Kupası'nın Uefa'da 1972'den beri oynandığını hatırlatalım. 1958-1971 yılları arasında ise Fuar Şehirleri Kupası adı altında oynanan bir organiazyon olduğunu eklemek lazım. Bu turnuvanın ilk finalini Barcelona ve Londra karması oynamış ve kazanan Barcelona olmuş. Katalanlar bir sonraki sezon Birmingham'ı mağlup ederek bir kez daha kupaya uzanmış.

1971'deki son finalde yine Barcelona yine bir İngiliz'i mağlup ederek kupayı kazanmış. Bu sefer karşısında duramayan takım; Leeds United.

Uefa Kupası'nın tek maçlı finallerle oynandığı son 12 sezonda, kupa 1 kere uzatma sonunda, 2 kere de penaltılar sonunda sahibini buldu.

Kupayı en çok İtalyanlar kazandı (9defa). Eğer Madrid alırsa sayıyı 6'ya çıkaracak ve İngiltere ile Almanya'yı yakalamış olacak.

Hiç yorum yok: