Çarşamba, Ekim 22

Efsane Manşet


Fanatik Gazetesi diğer spor gazetelerinden biraz daha farklı gibi gelir bana. Yıllardır her gün alırım, güne onu okuyarak başlarım. Herhalde bir 10 yıldır askerlik dahil almadığım gün sayısı 10u bulmaz. Ama hiçbir zaman gazeteyi açınca bugünkü kadar şok olmadım.

Diğer gazetelerde, internet sitelerinde bu resime rastlamıştım, ama hiçbiri manşetten vermemişti. Bir bayan orta parmağını kaldırıp hareket çekiyor. Kime olduğunu bilmiyorum, maçın öncesinde Arsenal taraftarına yapılmış bile olabilir.Altındaki üstündeki yazılarla alakalı olmayabilir yani. Bu resmin manşetten verilmesi beni önce tabular yıkılıyor sebebiyle sevindirdi, sonra basının, bazı yazarların ezberci düşününcelerini hatırlayınca üzülüdüm. Az önce Peralta ile değerlendirdik fotoğrafı o da baya sinirliydi, ama onun ki benimkinden biraz farklıydı. Camiasına yapılan bir saldırı olarak görüyordu. Ben dışarıdan bakınca hiç onu düşünmemiştim. O da kendisine göre haklıdır tabi, ama ben o kadar sert düşünmüyorum.

Nereye bağlayacağım; yıllardır maça gidip bu hareketi yapmayan insan yoktur. Bu hareketi yapan insan küfür de eder. Eğer bir insan bu hareketi yaparken kirli sakallı bir erkekse ve boynununda atkı varsa holigan olur, karşı cinsten biriyse manşet olur. Bir kız küfürlü tezahürat yaparsa, çevresindekiler tebessümle bakar civarında kamera varsa çeker, erkekler küfür ederse akşam Erman Hoca-Şansal Abi kızar, hatta saha bile kapanır.

Aslında çok uzun bir konu. Tribündeki bayanların sayısı ne kadar olmalı. Bunu uzun uzun tartışmak gerekir. 2 hafta sonra bizim için dünyanın en büyük derbisi oynanacak. Galatasaray taraftarı Kadıköy'e gelince haliyle atışmalar yaşanacak. Akşamında herkes olayları ayıplayacak. Hareket çekenler küfür edenler "ahlaksız" olacak. Ve sonra usta yazarlarımız "Bayanlar maça daha çok gelse de bunlara ( hatta bazıları ileri gidip "bu hayvanlara") örnek olsa, tribünler çiçek açsa" diyecek. İkiyüzlülük devam edecek.

Bir toplumun, insansın mimikleri hareketlerdir, jargonu argodur. Argo küfürdür. Bundan utanmak toplumundan utanmak demektir. Argodan korkulmaz. Yeter ki argonun küfürün boku çıkmasın. Ve birileri de bir zahmet hanım kızımıza ve onun gibi bu hareketi sık sık yapanlara orasının Harlem değil Kadıköy olduğunu hatırlatsın. Türkler parmak kaldırmaz, kol geçirir. Tıpkı İ. Cavcav gibi.

Hiç yorum yok: