Pazar, Ekim 5

Grup II Dumlupınar Koşusu

Yarın, hatta bugün, Dumlupınar Koşusu'nda koşacak grubu görünce serbest çağrışım yaptı bazı şeyler, aklıma gelen şeyler var, paylaşayım dedim. İzbatur, Kafkaslı, Uçanbey triosunu bir kez daha izleme şansı yakalamışız, sırf bunun için bile konuşmaya değer bu koşu. Koşudaki tek 6 yaşlı safkan Kafkaslı. Kalanlar hep 5 yaşında ve ister istemez aklıma bu isimlerin 2006 yılındaki üç yaşlılığı geldi.
***
Mesela Zigana... Taylığında şampiyon adayı olarak gösterilirken sonradan sonraya kayboldu ortalıktan. Yanılmıyorsam bir de sakatlık geçirmişti. O da ekürinin diğer atı Kafkaslı gibi sık koşturulur, İstanbul çimi hariç yürümezdi diye hatırlıyorum. Yanılmıyorsam Haralar ve Hatay Koşuları'na ki bu iki koşu da üç yaşlı Araplar'ın klasiğidir, favori olarak girip gelememişti. Hatay Koşusu'nda özellikle 2007'de rekorlar kırıp pistin tozunu attıran İzbatur'un 9.15 ile geldiğini hatırlatalım. Zigana 1.70 ile 1.atmış. Hatay Koşusu Ekim'de koşulduğuna göre o tarihe kadar Zigana'yı favori yapan yarışlar koşulmuş demek oluyor bu. Bir tanesi benim en sevdiğim yarışlardan olan Çanakkale Zaferi Koşusu. Plase imiş. Nasıl oldu da 2006 yazının en çok aklıda kalan tayından bugün bahsedilmiyor bile? Bunu bilemiyoruz.
***
İzbatur benim izlediğim en iyi Arap atlarından biri. Bir kere zaten kötü bir Albatur yavrusuna denk gelmedik şimdiye kadar, özellikle geçen sene Mehmet Kaya idaresinde yaptığı yarışlar muazzamdı. Bu yıl bazı sorunları vardı, hatta bir yarıştan çıkarıldı, sonra kumda yarış gördü hep, bunlardan biri de Enternasyonel yarıştı. Ankara'da tabela yapamadığı koşuda tanıyamadık resmen İzbatur'u. Umarım bir sorunu yoktur, gerçekten kıymetli bir at.
***
Grubun enteresan atlarından biri de Uçanbey. O yıl benim favori tayımdı. Bu atın gününde olduğu zaman yaptığı sprinti dikkatle izlemek gerektiğini düşünüyorum. Bursa'da neredeyse Çetin'i geçecekti. İngiliz atları gibi kopuyor son düzlükte. Onun da 2007 performansına baktığımız zaman İzbatur'un Kafkaslı'nın katıldığı yarışlarda muhtemelinin en düşük verdiği yarışlar koştuğunu görüyoruz. Bu üçlünün katılıp da tabela bile yapamadığı yarış var desek ilkin kulağa inandırıcı gelmez. Ama var işte. 2007 yılı Malazgirt Koşusu... Al Dahma'nın 1600 metreyi 1.43'lere indirip Veliefendi rekoruyla birlikte kalbimizi de kırıp gittiği gün tabela yapamamışlar. 4 aylık aranın ardından koşacak Uçanbey.
***
2006 jenerasyonu verimli bir jenerasyondu bence. İstanbul çiminde harika yarışlar koşmuş Merkür vardı mesela, ne olduğunu bilmiyorum bu ata. Keza Ufukbir de tempolu atlardan biriydi. Bir iki kez kupon devirdiğini bilirim. Özellikle 2007 yılı TBMM Koşusu var ki cidden sağlam bir grup vardı o yarışta da. Belki efsane yarışlar konusu altında yazarız bir gün.
***
Çetin bir yarış olacak Dumlupınar Koşusu.

Hiç yorum yok: