Perşembe, Ekim 2

Efsane Yarışlar / 2007 yılı Fikret Yüzatlı Koşusu

Mümkün mertebe güncelden uzak durup, eski isimleri hatırlatmaya çalışsam da efsane yarışlar altında geçemeyeceğim bir yarıştır 2007 yılı Fikret Yüzatlı Koşusu. Sabırlı'nın sürdirek favori olarak girdiği, yarış boyunca, normal olarak onu tek yazan bütün yarışseverlere tırnaklarını yedirdiği, saçını beyazlattığı bir yarıştır.
***
Mayıs ayında koşulan bu yarışa, artık performans olarak bu gruptaki bazı rakipleriyle boy ölçüşemeyecek olan, genelde Fuat Çakar'ın tercihiyle Akındayım, geçen sene Fatih Sultan Mehmet Koşusu'nu kazanmayı başarmış, kalitesi tartışılmayacak olan ama öyle zannediyorum ki sorunlarından ötürü istikrar yakalayamamış George Thomas yavrusu Cincinnati Kid, Popular Demand jenerasyonunun en iyi atlarından, Özbelge ekürisinin Golden Sun'ı, üzerine ne yazarsak az kalacak olan, kısa ve orta mesafe şampiyonu, bundan 20 yıl sonra da eminim her 1600 metre yarışında bizlere "bir zamanlar bir Sabırlı vardı" dedirtecek olan, sprinti görülmeye değer Sabırlı, genelde kum yarışlarında başarılı olan Son Of Sun, ve önde kurduğu sert tempo ile kaça kaça bitirmeye çalışan, genelde Arap atlarıyla tanıdğımız Karacalar'ın Ezbiderli'si katılmıştır.
***
Yarış 1200 metrede koşulmuştu. Yarışın başlamasıyla birlikte bilinen temposuyla Ezbiderli öne düşmüş, onu Akındayım, Cincinnati Kid ve Golden Sun takip etmiş, yarışın büyük favorisi, muhtemeli 1,20 olan Sabırlı ise yine starttan biraz nazlı çıkmış, Karataş'ın teşvikleriyle önlere doğru yaklaşmaya çalışsa da son 600'e girilirken değil Ezbiderli'nin grubun uzak farkla gerisinde kalmıştır. Son düzlükten özellikle de son 200'den sonra içten Cincinnati Kid, onun da dışından bu yarışta mükemmel koştuğunu düşündüğüm Golden Sun atak yapmış, Golden Sun rahat bir biçimde liderliği almıştır. Sabırlı bu metrelerde ataklarını hızlandırsa da yine Golden Sun'ın oldukça gerisindedir. Hatta 2006 yılında yeniden yarış anlatmaya başlayan efsane spiker Ali Kayakıt bile bu metrelerde Sabırlı'dan bahsetmemektedir. Son 100'le birlikte Sabırlı'yı bize 20 sene sonra bile hatırlattıracak o muhteşem sprinti başlamış, at adeta kanat takmıştır. Ne kadar anlatsak az kalacak o muhteşem sprinti atan Sabırlı, yarışı burun ucuyla koparmıştır. Yalnız burada topu biraz da Halis Karataş'a atmak lazım. Son 100'e son sırada girmiş bir atı, üstelik 1200 metresi 1.09larda bitmiş çok süratli bir yarışta, değil kazanmak tabelaya sokmak bile başarıydı. O gün gerçekten imkansızı başarmıştı Sabırlı ile birlikte. İzleyen hemen hemen hiçkimsenin unutması mümkün değildir bu yarışı. Post fotoğrafı meşhur foto-finiş. Sabırlı dıştaki 4 numaralı at. Sabırlı bugün 7 yaşında. Son yarışında Kutiniadis'den uzak yiyip, üçüncü oldu. Yavaş yavaş okeye dönmeye başladı o da. Hey gidi Sabırlı!

Hiç yorum yok: