Perşembe, Ekim 23

Efsane Yarışlar / 2005 yılı TJK Koşusu

Direncin, dayanıklılığın, yarış karakteri kelimesinin tam manasıyla ifadesi olan, aynı zamanda bir döneme damgasını vurmuş Grand Ekinoks'un da kazandığı son yarış olan bu koşu sadece koşan isimler itibariyle değil, birçok yönüyle hatırlatmaya değer. Öyle zannediyorum ki efsane spiker Zadik Gökoğlu'nun da anlattığı son yarışlardan biridir. Ağızlarda güzel tat bırakmış bir koşudur.
***
Yine farklı jenerasyonlardan farklı isimlerin yer aldığı bu leziz koşuda, maalesef Süleyman Akdı'nın binmesiyle hayatı kayan ve önce geçilip daha sonra da yarış hayatı biten, benim gördüğüm en iyi atlardan biri olan ve kuşkusuz Distant Relativ'in en başarılı yavrusu olan Yavuzstar'ı Cumhurbaşkanlığı Koşusu'nda geçerek büyük bir sürprize imza atan Altın Ordu, Velociraptor'un özkardeşi olduğu için start aldığı her yarışta yarışsevere acaba dedirtse de akıllarda kalacak yarışını hatırlamadığım Ganj Nehri, bu yarıştan bir ay kadar önce şampiyon Senex'e Veliefendi'yi dar etse de yarışı burun ucuyla vermekten kurtulamayan Grand Ekinoks, ne zaman ne yapacağı belli olmayan sinsi Hücum, koştuğu yarışlara tempo veren tavşan Radikal Prens, Eliyeşiller'in son yıllarda az sayıdaki başarılı atlarından biri olan Ultramar, Dubai'de hakkında fıkralar anlatılan ilginç at Win River Win, maalesef erken yaşta ölerek bizleri üzen karakterli at Wolf's Son, Perfect Storm jenerasyonunun parlak atlarından Eylül Fırtınası ve her ne kadar bir miler olsa da bu mesafede bile acı sprintiyle etkili olabilmiş Ribella start almışlardır.
***
Yarış taktik savaşı şeklinde geçmiş, Grand Ekinoks her zamankinin aksine bu yarışı biraz daha önlerde kabullenmiştir. Bariyer dibi avantajıyla son 400'den sonra liderliği alan Grand Ekinoks, gerek Halis Karataş'ın ekonomik kullanımı gerekse de eşsiz yarış karateriyle, sprintinin çok kuvvetli olduğu bilinen Ribella ve Wolf's Son gibi isimlere direnerek bu yarıştan da alnın akıyla çıkmasını bilmiştir. Yarışın son metrelerinde Zadik Gökoğlu "...ve bilmemkaçıncı TJK Koşusu'nu sayın Volkan Ekinci'nin..." diyip susmuştur, çünkü biraz erken demiştir bunu ve Ribella'nın sprinti de tam o esnada kuvvetlenmiştir. Yarım boya kadar inse de fark Grand Ekinoks yarışı kazanmış, Zadik Gökoğlu da keyifle cümlenin geri kalan kısmı olan "...Grand Ekinoks isimli safkanı Halis Karataş'la kazanıyor..." bölümünü tamamlamıştır.

Hiç yorum yok: