Çarşamba, Ekim 15

Ezeli Rekabetler / Odinhan - Tamerinoğlu

Gönül isterdi ki Haberbatur-Yavuzhan-Caş üçlüsünün kapışmalarını da yazalım, hatta Bold Pilot Trapper ekleyelim, ancak Trapper haricinde bu safkanların fit dönemlerini bilmediğim için yazmam doğru olmaz diye düşündüm. Neyse biz konumuza dönelim...
***
Aslında Tamerinoğlu öyle bir at ki, yarış yaşamının sonuna kadar formda kalmayı başarmış, uzun yıllar pistlerde en iyi diyebileceğimiz isimlere rakip olabilmiştir. Belki de Özgünhan ile daha çok kapışmıştır bilemiyorum, ancak bu ikilinin 2000 ve 2001 yıllarında yaptığı yarışlar her anıyla unutulmazdır. Üstelik aynı jenerasyondan oldukları için ezeli rakip olduklarını söylemek daha mümkün.
***
İlk önce bu iki atı kısaca tanıyalım. Odinhan, Özgün-55.Kemiyetülırak yavrusudur. 1988 yılının şampiyon atı Özgün'ün, yarış kariyeri kadar aygırlık kariyeri de mükemmel olup, Odin, Odinhan,Özgünhan, Yavuzca ve Ayabakan gibi çok başarılı isimlerin babasıdır. 55.Kemiyetülırak da yine en verimli kısraklardan biri olup, Odin ve Odinhan haricinde hep istikrarlı koşup bir türlü kazanamayan Özgünkan, ve halen daha Ankara'da bacaklarında kalmış son barutu tüketmekle meşgul Sakarya yavrusu Ali Reis gibi isimlerin de annesidir. Neresinden bakarsak bakalım şampiyonlar çıkarmış bir kan hattı... Tamerinoğlu ise Tulyad yavrusu olup, görülmeye değer bembeyaz, eşgal olarak şahane bir attır. Tulyad'ın da açık ara en başarılı yavrusudur. Annesi 45.Neame'nin de Tamerinoğlu haricinde kaydadeğer bir yavrusuna rastlamıyoruz.
***
2000 yılı üç yaşlılarının en başarılı ikilisi olan bu çifte o günlerde başta Faroağa olmak üzere, Cankartal, Gökhantay ve Pikehan gibi vasat isimler rakip olmaya çalışmışlarsa da çoğu zaman başaramamışlar, yarışlar genelde bu ikilinin arasında geçmiştir.
***
Ben hem Fenerbahçeli olduğum için Gürbüz Refioğlu'ndan dolayı hem de abisi Odin'den dolayı bu rekabette Odinhan'dan yana idim. İkilinin ilk ciddi kapışması Tamerinoğlu'nun yarım boyla kazandığı yarışta, bir dönem üç yaşlı arapların sezon açılışı gibi olan Sultansuyu Tarım İşletmesi Koşusu'nda olmuştu. Odinhan rövanşı Gr I Çanakkale Zaferi Koşusu'nda almıştır. Ben o gün abimle birlikte Carrefour'a gitmiştim ve bu yarışı izleyememiştim. Aslında Faroağa için bir parantez açmazsam ayıp etmiş olabilirim. Hakikaten kabiliyetli bir taydı. Zaman zaman bu ikiliye kafa tuttuğu hatta geçtiği yarışlar da oldu ancak devamını getiremedi. Kuma daha yatkın bir taydı diye hatırlıyorum.
***
Tamerinoğlu, Babakuruş ve Hatay Koşuları gibi önemli koşuları da kazanmayı başarmış, haliyle kalbimi de kırmıştır. Hatay Koşusu'nda Odinhan iç kulvarda sıkışmış, Yavuzhan'ın ablası Ajda'nın kızı Birgi'ye de geçilmiştir.
***
Odinhan ise şova efsane sezon 2001 yılında başlamış, önce Gaziantepspor'u 4-3 yendiğimiz maçtan 3 gün sonra bu blogda da yazdığım koşuda TBMM Koşusu'nda Tamerinoğlu'nu geçmiş, Daha sonra ise Anadolu Tarım İşletmesi ve Ali Rıza Bey Koşuları'nda sadece Tamerinoğlu değil, Ağakaraca, Antepli gibi kuvvetli safkanları da geride bırakmıştır.
***
Bugünkü kadar olmasa da gene İstanbul'a hatırı sayılır yağmur yağdığı bir Temmuz gününde insanı çileden çıkartan bir başka Özgün yavrusu Şirinoğlu'na burunla geçilmiştir. Tamerinoğlu bugünlerde hemen hemen her yarışında Odinhan'a geçilmiş, adeta sürklase olmuştur.
***
Bana göre ikilinin koştuğu en zor koşu Enternasyonel Malazgirt Koşusu idi ki bu yarış 1.44'lerde bitmiş, Odinhan Mutabahi'yi geçip üçüncü olarak, bu yıl Ayabakan'ın geçtiği Bright Light ile birlikte bir Amer yavrusunu geçmeyi başaran ikinci at olmuştur Türk yarışçılık tarihinde. Tamerinoğlu ise bu yarışı okeye dönerek 7. bitirmiştir.
***
Bugün bile acı ile hatırladığım TSK Koşusu ise sadece rekabetteki son yarış olmakla kalmamış, Odinhan'ın da kariyerinin son yarışı olmuştur. Son 100'de İmparator idaresindeki Odinhan'ın ayağı kırılmış, pistte seyisine, evde de bana duygu dolu anlar yaşatmıştır. O yarışta Odinhan'ın ahını alan Tamerinoğlu ise bu yarıştan sonra koştuğu 14 yarışın 11'ini 2. bitirerek, belki de bugün tam anlamıyla şampiyon nolarak anılamamasının zemini hazırlamıştır. Tabii bu safkanın 2002 yılında Özgünhan ile mücadele ettiğini de unutmayalım.
***
TSK Koşusu talihsizliği bir sonraki yıl Özgünhan'ı da vurmuş fakat bu safkan toparlanarak ertesi yıl pistlere dönüp tozu dumana katmaya devam etmiştir. Ezeli rekabetler devam edecek...

5 yorum:

ERKUT dedi ki...

Benim şahsi görüşüme göre Tamerinoğlu uzun mesafede kaliteli bir isim olmasına karşı akıcı bir sprint yapamaması binişi zor bir at oluşu sebebiyle tam kalitesini yansıtamamış bir isim.Odinhan ise tartışmasız devrinin en büyük ismi.Odinhan'dan 1 yaş büyük olan Odin ile taylıklarında zevkli kapışmalara imza atan Şirinoğlu problemleri sebebiyle düzenli koşamayan bir at olmasaydı Odinhan'a çok ciddi rakip olabilrdi.

Adsız dedi ki...

ben odin ve odinhan için hissettiklerimi yazmayla bitiremem odinhan tamerinoğlunu genelde geçmiş zor ve önemli yarışlarda da kendini hep göstermiştir.tabii jokeyde bu atlar için çok önemli. selim kaya ikisine de iyi binmiştir.talihsiz o koşuda da süleyman akdı vardı geç kalınca siprinte kazanmak için deli gibi koşup ayağı kırılınca maalesef kendisininde benim de yarış hayatını sona erdirmiştir.onun koşacağı günleri merakla bekleyip en güzel heyecanlarımı yaşardım.gerçekten çok farklı güçlü bir şampiyondu.kader!.

Adsız dedi ki...

O yarıştan bir önceki yarış ta ilginçtir. Yine Ankara'da yapılmıştı koşu. Düzlük dönüldüğünde Tamerinoğlu 5-6 boy öndeydi ki bu araplar için çok önemli bir farktı. Selim Kaya biniyordu yanlış hatırlamıyorsam. Düzlükte öyle bir sprint attı ki Odinhan bir arap atından beklenmeyecek uzunlukta ve acı bir sprintti. Yarışı aynada burunucu farkla Odinhan kazanmıştı. Bana göre arap yarışlarının en unutulmazlarındandı o yarış.

Unknown dedi ki...

Ne kadar tamerinoglu'nu çok seviyorsamda atları sevmemim en büyük kaynağı ODİNHAN olmuştur müthiş bir sprint yeteneğine sahip muazzam bir safkandı ama tsk koşusu çok uğursuz bir yarış nice şampiyonların pistten beda etmesine sebep oldu bir ricam olacak ayağı kırıldığı yarışı hiçbir yerde bulamıyorum nereden nasıl izlerim acaba

Unknown dedi ki...

Agakaraci unuttunuz rekabette sevgili dostlar cumhuriyet kosularini hatirlayinn