Çarşamba, Aralık 30

Dövüş Kulübü


Film hakkında yazılıp çizilmeyen kalmadı. Bu da çok doğal. Çok x bir film diyorum sadece. x yerine, güzel, iyi, farklı, asi, kışkırtıcı ne yazarsanız yazın yine eksik bir şey kalacak.

Fakat bu filmin kaynağı bir kitap ve onun hakkı fazla verilmedi sanki. Chuck Palahniuk'un ilk kitabı. Aklından yazar olamyı geçiremeyen bir adamın ilk roman deneyimi. Kitabı okumak için çok bekledim. Her yerde bulunmuyordu. En sonunda Zafer verdi, okudum.

Filmi izledikten sonra kitabını okumak genelde çok iyi sonuç vermeyebilir. Fakat, bu kitapta bu durum değişiyor. Filmi izleyen kitlenin beynine kazınan replikler, burada sayfalar arasında çıkıyor. Heyecan verici bir kitap. Film de öyleydi zaten.

Bu kitap hakkında yazılan çok şey var, o nedenle bilinen şeyleri tekrarlamaya gerek yok. Fakat şunu da sormak lazım. Fight Club ile futbol taraftarlığı birbirine benzemiyor mu? En azından enerji potansiyeli çok yüksek olan bir kitle var. Birinde Tyler Durden gibi bir lider çıkıyor ve tayfasını sisteme karşı harekete geçiriyor, diğer tarafta rantçılar kendi sistemlerinin devamını sağlamaya çalışıyor.Tek fark budur belki de.

Kısa bir süre sonra Palahniuk'un bir diğer kitabı Gösteri Peygamberi'ne başlayacağım. Onu daha farklı bir gözle okuyacağım. En azından gözümde Edward Norton veya Brad Pitt belirmeyecek.

Yeraltı Edebiyatı'na saygılarla

2 yorum:

Olcay Kurt dedi ki...

"Çok x bir film.."

Confeng dedi ki...

Naçizane tavsiye, Tıkanma(Choke) kitabını da oku. Palahniuk'un her kitabının ayrı yeri var zaten. Bu bahsettiğimin yakın zamanda filmi de çıktı ama kolpaydı biraz. Kitap 10 numara.