Çarşamba, Aralık 23

Son Eşleşme


Galatasaray ile Trabzonspor bugün Türkiye Kupası'nda karşılaşacak. Türkiye Kupası'nı 2 yıl öncesine kadar en çok kazanan iki takımdı bunlar. Bu iki takım Türkiye Kupası'nda en son 2004-05 sezonunda eşleşmişti. Yazı, hafıza tazeleme yazısı..

Hagi yönetimindeki Galatasaray, ligde de şampiyonluk kovalıyordu. Fenerbahçe'nin peşindeydik, Trabzonspor ise iki İstanbullu'nun arkasındaydı. Diğer yarı final eşleşmesinde ise Fenerbahçe ile Denizlispor karşılaşmıştı. Ümit Özat'ın Giray Bulak'a atar-gider yaptığı maçı FB kazanmıştı. Yarı final maçları tek maç üzerinden oynanıyordu ve iki eşleşme de İstanbul'da oynanmıştı.

Galatasaray'ın o karşılaşmadan önce Sami Yen'de oynadığı son maç yine bir TS maçıydı. Bir sezon evvel, Avni Aker'de Trabzonspor'u ligin 33.haftasında, 4-2 yenmişti.k Trabzonspor o maçta şampiyonluğu Fenerbahçe'ye kaptırmıştı. Maç sonrasında Gökdeniz Karadeniz'in, '' seneye Galatasaray'ın 100.yılı ve bizim onlarla iki maçımız var" açıklaması hala akıllardaydı.

Trabzonspor Sami Yen'deki lig maçını 2-0 kazanmış, gollerden birini de Gökdeniz atmıştı. 1 sonraki sezon Sami Yen'de oynanan maçta Gökdeniz'in bahis skandalından doğan; Fatih Tekke'ye Gökdeniz yüzünden giydirmeler, yıllar sonrakı olası Fatih Tekke transferini başka yönlere taşıyacaktı. Yani sevgili okuyucu, her maç bir sonraki maçın öncesidir diyelim ve kupa maçına geçelim.

O sene kombine almamıştım ama her maça biletle gidiyordum. Eski Açık tadilatta olduğu için yeni açıktaydık bütün maçlarda. Zaten yeni açık, eski açıktan daha güzeldir. Fakat o maça bilet almamıştım. Öğrenciliğin getirdiği maddi yetersizlik tercihimi hafta sonu oynanacak Diyarbakırspor maçına yönlendirmişti. O maçın öncesinde eski futbolcularımızın oynayacak olması Trabzonspor maçını es geçmeme neden olmuştu.

Maçın hakemi İsmet Arzuman'dı. Galatasaray'ın kadrosunun çoğu şu an yurt dışında top oynuyor. Kalede Köln'de oynayan Mondi vardı. O sezon nispeten başarılı bir sağ bek performansı sergileyen ön libero Cihan Haspolatlı sağda, stoper Orhan Ak solda oynuyordu. Bu satırları okuyup tüyleri diken diken olan Galatasaraylı okuyuculardan özür diliyorum.

Stoperde ise bugün Trabzonspor forması giyecek olan Rigobert Song ve o sezonun en iyisi olduğuna inandığım Stjepan Tomas.(Bu arada Tomas ne oldu, Gençlerbirliği'ne gelmişti güya)

Orta dörtlünün solunda, "kemik" Ergün Penbe, sağında "Ferrari" Ribery, göbekte F.Conceiaco ve Ayhan Akman yer alıyordu. Hücum hattında gole yakın olan isimler ise kral Hakan Şükür ve Rubin Kazan Hasan Kabze idi.

Trabzonspor'un çoğu ise Anadolu'ya dağılmış durumda. Kalede şu an Sivasspor'da oynayan Petkoviç yer alıyordu. Sol bekte şimdi Diyarbakırspor forma giyen Celalettin Koçak vardı. Stoperde bu sene 1 haftalığına kaptan olan Tayfun Cora ve daha sonra Galatasaray forması giyecek olanTolga Seyhan vardı. Sağ bek ise 2000 Uefa yılında Galatasaray kadrosunda bulunan Emrah Eren.

Trabzonspor teknik direktörü Şenol Güneş, orta dörtlü Hüseyin, Symko, Adem Koçak ve Lee Young'dan kurulmuştu. Hücumda ise Zenith Fatihi Tekke ve bu sezon Eskişehirspor formasıyla bize gol atan Mehmet Yılmaz vardı.

Maç temposuz başlamış, ilk yarı golsüz sona ermişti. Galatasaray'ın kanatlardakıi sıkıntısını farkeden Trabzonspor teknik heyeti ikinci yarıya Yattara ve Volkan Bekiroğlu'nu oyuna alarak başlamıştı. Unutanlara hatırlatalım; Yattara, Orhan Ak'ın kabusudur. Karadeniz ekibi bunun meyvesi de 57.dakikada Fatih Tekke'nin attığı golle almıştı. Futbol tarihinin en ilginç gollerinden biri, Flavio Conceicao'nun ensesi ve omuriliği sayesinde gerçekleşmişti.

Bu dakikadan sonra bastıran Galatasaray, gömülen Trabzonspor'du. 2002-2007 arası Galatasaray takımını hatırlayanlar baskılı Galatasaray'ın doldur-boşalttan ibaret olduğunu iyi bilirler.

Hakan Şükür'e uzanan toplar gol getirmemiş, hücum hattı Necati ve Haşan Şaş ile tazelenmişti. Fakat bu değişiklikler gol getimediği gibi, kalemizde de tehlike görmemize sebep oluyordu. Elenmeye çok yaklaştığımızı düşünürken Necati Ateş 88.dakikada skora denge getirdi. Maç 1-1 sona erdi.

Uzatmalarda da gol olmayınca penaltılara geçildi. Uefa penaltıcı Ergün, Hasan Şaş, maçtaki golün sahibi Necati ve Hasan Kabze penaltıları gole çevirdiler. Bordo-mavili ekipte ise Yattara ve Celaleddin penaltıları gole çevirdiler. Penaltılarda skor 4-2, tıpkı 17 mayıs 2000 gibi. Yanlış hatırlamıyorsam Galatasaray'ın Arsenal maçından sonra penaltılara kalan ilk maçıydı bu.

Sabri'nin penaltısını Petkoviç kurtarmasına rağmen gülen Galatasaray oluyordu. 4 sene sonra Petkoviç, bu sefer Sivasspor kalesinde Galatasaray'a rakip olmuş ve penaltılarda devleşip turu geçirmişti.

Mondragon ise, Symko ve Mehmet Yılmaz'ın penaltılarını kurtarak finaldeki Fenerbahçe maçı öncesinde devleşeceğinin sinyallerini veriyordu.

Saat 20.00'de başlayan 23.00 sularında sona ermişti. GS kötü oynayarak finale çıkmıştı. 3 gün sonra oynanan Rüya Takımlar maçı daha güzeldi.

Hiç yorum yok: