Cumartesi, Aralık 12

Garrincha




Garrincha'yı izleyen var mı acaba? Halit Kıvanç belki. Eski futbolcular, adı bugüne sarkan futbolcular gerçekten büyük saygı uyandırıyor. Çünkü onları bilmiyoruz. En fazla 10 veya 20 dakikalık görüntüleri var elimizde. Bilmiyoruz ama biliyoruz.

Nesilden nesile aktarılmış halk kahramanları. Biri de Garrincha. Dünya Kupası ve dünya futboluna damga vurmuş bir sürü ismi olduğu gibi onu da 1998 yılında tanıdım. 1998 Dünya Kupası futbol olarak çok hoşuma gitmemişti belki ama birçok ismi o yaz öncesinde hazırlanan birçok dünya kupası programında ve dergilerinde tanıdım. Biri de Garrincha idi.

Pele'yi biliyoruz, her yerde görüyoruz, ama ya Garrincha? Bir Botafogo efsanesi. Bir Brezilya efsanesi. Bir futbol efsanesi. Bu ay 4-4-2'de Ege Görgün, onun hakkında çok nefis bir yazı yazmış. Sırf o yazı için bile dergi alınabilir.

O yazılar sayesinde Garrincha gibi topçuların isimleri duyulmaya devam ediyor. Çünkü bilmiyoruz. Sadece anlatılanlar. Büyük isimler için söz uçmuyor, yazı gibi söz de kalıyor. İsimleri daha da büyüyor.

Fazla uzatmayalım. Garrincha hakkında bir yazı değil bu. Zaten bu aralar ilham da gelmiyor, yazamıyoruz. Yine bir video koyalım, Garrincha'yı izlersek ilham gelir belki.
Arkadaki şarkı da çok güzel. The Who. Pinball Wizard.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Garrincha'dan konu açılmış madem, bir zaman kaplanpenche'de bir iki bölümlük bir (araştırma) yazı dizisi vardı:

tavsiye edilir :)

http://www.kaplanpenche.org/yazi/_Gokmen_Demirkaya