Cumartesi, Aralık 26

Noel Veya Yeni Yıl

Önce şunu yazmalıyım. Yeni yıla fazla anlamlar yüklemiyorum. Yeni yıl kutlamam da yıl içindeki bir cumartesi gecesinden çok farklı veya abartı değildir. Hatta yeni yılda samimiyetsiz bir ortam oluştuğundan, insanların kendilerini eğlenmek veya mutlu olmak için zorunlu hissetiklerinden , evde oturup film izlemeyi tercih ederim.

Fakat son yıllarda yeni yıla muhalif bir kesim oluştu. Belki eskiden de vardı ama bizim çevremizde pek olmadıklarından veya bizim aklımız ermediğinden farkedemedik. İnsanlar diyor ki yeni yılın bizle alakası yok, biz müslümanız.

Buraya yazayım ve kendimi rahatlatayım. Yeni yıl kutlamaları, anlayışı, felsefesi dinle alakalı değil. O dediğin noeldir. Yeni yıl senle alakası değilse, maaşını ayın 1'inde alma o zaman, pazarları işe git, cumaları gitme, doğum gününü ona göre ayarla, yaşını da büyütürsün bu sayede.

Yeni yıl dinden öte ideoljik bir kavram. Sen kapitalist düzene oy vermişsin, hayat tarzını öyle belirlemişsin, parayı saçıyorsun her yere, ama muhafazakarlığı, dinini bir bayram sabahları bir de yıl başında hatırlıyorsun. Bu ne yaman çelişki.

Bir de Hz.İsa'nın doğumu olayı var. Adam diyor ki, "Noel bizim bayramımız değil." Buna lafım yok ama sonradan ekliyor: "Onların kendi peygamberi doğmuş, biz niye kutlayalım." Zaten biz noeli kutlamıyoruz, onu geçtim, Hz.İsa Allah'ın peygamberi değil mi? Onun doğumunu kutlamasan bile inanan insanın içinde bir heyecan olmaz mı. Yahu o gün insanlık tarihine gelmiş sayılı peygamberden biri doğmuş. İnsan kutlamasa bile, bir durur düşünür. Bu memlekette İsa, Musa adında insanlar var. Bir düşün bakalım niye var.

Ama bizde ötekileştirme yaygın bir anlayış. Hz.İsa onların lideri. Onlar seviyor. O zaman biz ilgilenmemeliyiz. Böyle düşünen, konuşan boş adamlar çok var.

Boş konuşan adamları sevmiyorum. Esnaf muhabbetinde duyduklarıyla şekil yapıyor. Ben de ayar oluyorum sonra buraya yazı yazıyorum. Gereksiz oldu belki, kimse kusura bakmasın. 31 Aralık'ta izlenecek film tavsiyesi olanları yorum kısmına alalım. Ertesi gün tatil madem, uzun bir film dayayalım.

1 yorum:

Alper dedi ki...

"Uzun" bir film mi istiyorsun?

Stephen King - Yüzyılın Fırtınası