Çarşamba, Eylül 10

Efsane Yarışlar / 2000 yılı Celal Bayar Koşusu

Grubun bir önceki kapışması olan İsmet İnönü Koşusu müthiş bir finalle bitmiş, Medya koşuyu kazanmıştı. Rövanş bir önceki gruba göre daha zayıftı, Atman ekürisinin Talaria'sı yerine Lyna vardı bu kez. Lyna ilginç bir attı, kayda değer pek bir başarısı yok ama hep açık yarışlarda koşar genelde numarayı alır önden kaçardı. Uzun mesafelerde kolay grup0larda iyi işler çıkarabilen Best Side Story, Kuyumciyan ekürisinin Freeman'i, Baykoca ve Kupon. İsmet İnönü Koşusu'nda koşmamış, geçen senenin Ankara Koşusu ve Cumhurbaşkanlığı Koşusu galibi Sorgunbeyi de vardı ki, üzerine bir kaç kelam edilmesi gereken atlardandır...
***
1999 yılı Cumhurbaşkanlığı Koşusu Trapper'ın hemen hemen yarış kariyerinde sürdirek favori olarak girdiği birkaç yarıştan biridir. O hep favoriydi ama o yarıştan önce 121111 gibi bir totosu vardı yanılmıyorsam. 1'lerden biri eksik ya da fazla olabilir. Ankara Koşusu galibi apoletiyle girdiği yarışta Sorgunbeyi sürprizi yapmış, Trapper'ı geçmişti. Bu anlamda bu iki isim için de bir rövanş niteliği taşımaktaydı bu yarış. Yarışın favorisi tabii ki Trapper'dı, üstelik mesafe bu kez 400 metre daha uzamış, ideal mesafesine dönmüştü Trapper'ın.
***
Velociraptor'un çimde göstermiş olduğu performans, sempati duyduğum bir at olduğu için kendisi, beni heyecanlandırmıştı bir sonraki kapışma için. Üzerinde koşudaki bir diğer rakibi Yalçın Akağaç vardı. Trapper'a alışılageldiği gibi imparator binmekteydi.
***
Yarışı ilk metrelerde Lyna süratlendirmiş, bu kısrak son düzlüğe kadar da liderliğini korumuştu. Son düzlükte beklenildiği gibi arkadaki gruptan kopup gelebilecek üç isimden ilki; Velociraptor içe dalıp koşunun liderliğini almıştı. Trapper 200'e sakladığı sprintine yeni yeni başlarken, Sorgunbeyi de efendi insan Ahmet Atçı ile onun dışına açılarak kulvarını bulmuştu. Trapper Velociraptor ile kafa kafaya gelip onu sollayacakken, Yalçın Akağaç gayrı ihtiyari atı dışarı almış, Trapper'a da haliyle faul yapmıştı. Sorgunbeyi de bundan etkilendi ve belki de iki atı birden geçip hayatının yarışını koşacakken üçüncülükte kaldı. Velociraptor koşuyu kazandı, fakat sonuç resmileşmeden haliyle Aydın ekürisinden protesto geldi yarışa. Resmi sıralamada Trapper Komiserler Kurulu kararıyla koşuyu kazanmış sayıldı, Sorgunbeyi ikinciliği alınırken, Velociraptor üçüncülüğe atılmıştı. Yarış 2400 metre için 2.26'larda bitti. Belki de Celal Bayar Koşusu tarihindeki en iyi derece budur. Kaderin cilvesi, 2005 yılında Yalçın Akağaç Sabırlı ile 1600 metre rekorunu kırarken bu kez de Luxor'a faul yapacak ve yine birincilikten alınacaktı.
***
Kötü haber bundan sonra geldi asıl. Velociraptor'un ilk uzun süreli sakatlığı bu koşudan sonra oldu. Bir daha onu görebilmek için benim de tam 13 ay beklemem gerekti. Ondan sonra da bir iki parlak yarışı hariç hiçbir zaman eskisi gibi olamadı. Trapper da 2001 yılında tamamen güçten düşecek ve o yıl fırtınalar estiren Grand Ekinoks'a TJK Koşusu'nda mağlup olduktan sonra pistlerden elini eteğini çekecekti.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

lyna nın kayda değer bır yarısı yok demıssınız. caldıran tay deneme- kraliçe elizabeht kosularını kazanan o yıl gecılmeyen. 3 yasından ıtıbaren sakatlıgı sebebıyle gercek gucunu gostremeyen lyna degılmıydı.tjk basbakanlık kosuları ıkıncısı o degılmıydı...............