Pazartesi, Eylül 1

Efsane Yarışlar / 2000 yılı İsmet İnönü Koşusu

Bu satırlarda uzun zamandır at yarışlarıyla ilgili kafama eseni yazıyorum, genelde de güncel oluyor. 10 yıldır takip ettiğim yarışlarla ilgili hikaye anlatmaya kalksam biliyorum çok gerilerde kalacağım, çünkü bir Yavuzhan'ı fit zamanında izleyememişiz, Bold Pilot desen Trapper'la kapıştığı bir kaç yarışı hatırlıyorum hayal meyal. Mirhat falan hepten yalan... Ama bizim zamanımızda da efsane diyebileceğim yarışlar oldu.
***
2000 yılı, mayıs ayının sonları... Orta sondayım. O günlerdeki gündeme dair net hatırladığım iki şey var: Birincisi gündem tamamen sarı-kırmızı. Malum ezeli rakip UEFA kupasını kaldırmış, bizde işler karma karışık, Mustafa Denizli ile anlaşılmış mıydı net hatırlamam mümkün değil, ama Euro 2000 oynandığı sırada aynı zamanda Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörüydü. Futbol gündemi yoğun yani, transfer sezonu bir yandan, avrupa şampiyonası öbür yandan. Gündeme dair unutamadığım bir diğer ayrıntı da Çelik'in çıkardığı albümdü. "Artık devir değişti, e tabi Çelik de değişti" kalıbını ilk o yaz duydum ve duyduğum gibi de iğrenmiştim, albümü aldım ama, Erkin Koray'ın "Yalnızlar Rıhtımı"nı harika yorumlamıştı, tıpkı "Öyle Bir Geçer Zamanki" gibi.
***
İstanbul sezonu başlamış ama okuldan, dersten kafamızı kaldıramıyoruz ki... O zamanlar şimdiki gibi internet de yaygın değil, günlük Yarış alırsam bir sonraki günün yarışından anca haberdar oluyorum. Bir cumartesi, pazar programında kim koşuyo diye aldığım bülteni hiç unutamam. Gazi günü falan değil, ama geçmişe baktığımda 2004 yılı Başbakanlık Koşusu ile birlikte en sağlam grubun koştuğu yarıştı 2000 yılındaki İsmet İnönü Koşusu. Kimler yoktu ki? (At yarışını bilmeyenler burdan sonrasını okumaya devam etmese de olur)
***
Özçolak ekürisinin belki de gelmiş geçmiş en büyük iki atı; Medya ve Velociraptor. Medya'nın esamesi okunmuyor belki şimdilerde ama Velociraptor gibi kumcu halen daha gelmedi. Yarışın ilginç yanı kumda krallığını ilan etmiş Velociraptor'un 111111 totosuyla ilk kez çimde koşacak olması. Kime karşı? Dönemin şampiyonu, Süleyman Akdı'nın tercih ettiği Trapper'a... Trapper, Gazi kazanamayıp da efsane olan atlar arasındadır benim gözümde. Hemen hemen bütün klasikleri kazanmıştır. Bültenlerin arka sayfasındaki yorum köşesinde isminin karşısında "şampiyon için yoruma gerek yok, normal şartlarda kazanır" yazılabilen bir at'tı, gerisini siz anlayın. Grup bununla bitmedi. 1999 yılı Gazi şampiyonu Bartrobel... 11 aylık bir ara ve o Gazi'den sonraki ilk koşusu. Gücü yetebilir mi o gruba, işte o gün için tam bir muamma idi bu soru. Aynı Gazi Koşusu'na büyük favori olarak giren, Atman ekürisinden Talaria. Kuru çimde zaman zaman efsane yarışlar koşan, kalburüstü gruplarda her zaman söz sahibi olabilmiş Freeman. İyi yarış bekleyip yanıltan her at için yazılan "kalitesi kadar koşarsa kazanır" ibaresini ilk kez onun isminin karşısında okuduğum Texas Gal. Ve böyle gruplarda koşmaya alışkın bir diğer kumcu Dear Star, uzunu seven Taşkın ve Başpilot gibi dönemin klas atları bu koşuda start alacaktı.
***
Bir yarışsever için bültende bu isimleri görmek, mutluluk veren birşey. Kimse sanmasın altılıyı bulmak için olduğunu. O gün oynayıp oynamadığımı hatırlamıyorum bile. Kaldı ki çok kaliteli atlar arasında seçim yapmak zor olduğu için muhtemelen kalabalık tutulacak bir yarış, cebe zarar her halükarda. Yarış mı? Net hatırladığım Velociraptor'un 200'de liderliği Başpilot'tan alması, içine gelen Trapper'la kapışırken, dıştan Medya'nın kopup gelmesi. Velociraptor gibi bir at, ekürisine fedai koşar da bu yarış efsane olmaz mı? Uyuz olup, yarış kariyeri boyunca ısınamadığım Medya... Şampiyon Trapper ikinci, çimde görmeye alışık olmadığım Velociraptor ise 3. bitirmişti yarışı. Bir yarışseverin en çok üzüldüğü şeylerden birisi 111111 şeklinde giden totonun bozulmasıdır. O gün yıkıldı 8 yarışlık saltanatı büyük kumcu'nun. Bartrobel ve Talaria o günden sonra kaybolup gitti. Yakın farklarla bu yarışı üçüncü bitirmek de ilk çim yarışına göre başarılı sayılırdı. Zaten neden kumcuydu ki o? En büyük yarışlar hep çimde koşuluyordu.
***
Dönemin en efsane İngiliz atlarını buluşturan bu yarışın rövanşı da oldu. Üstelik bu yarışı kazanan Medya koşmayacaktı o yarışta. O da bir başka post konusu olsun, 2000 yılı Celal Bayar Koşusu...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

yazıların ıcın tesekkur ederız.bende 93 ten bu yana takıp ederdım hastalık derecesınde. hıc bır arap atı yavuzhan kadar gözde degıldı olamaz o yavuzhan dı. hıc bır kısrak lyra gıbı olamazdı. şimdi hatırlanmıyor bıle . johny guıtarı gecen baska kısrak varmı johny guıtar ken.bold pılot baskadır. cunku 2-3-4 yasında hatta5 yasında hep en ıyıydı.belkı duymamıs olabılırsın sana sadece sunu anlatayımda onu anlarsın.erkek tay deneme pıst agır.bold pılot boxta sahlanıp karatasla ters dustu geriye dogru. dogruldu starta gırdı tekrar.o gun 1.35 le yarısı kazandı.varmı boyle bır yurek derece hırs ve zafer.yok.johny guıtar ıcın agır hafıf kısa uzun farketmezdı ben ona sampıyon derım.bakıyorsun sımdı belli bır sampıyon yok sabırlı rıbelle kafkaslı ayabakan turbo harıc ıstıkrarlı at yok .yok turboya yarımkan derler. at her turlu kontrolden gecıyor halen ısrar ederler. hıc bakmazmısınız dısarıdakı araplara amer dahesse thundertıkı dıye bır aygır var arap kumda 1.17 sı var haberlerı yok galıba 2 seyıs zor tutuyordu atı.kafkaslıya bakın aynı ıngılıze benzer hadı dıyelım kafkaslı ıngılız. allahtan ayabahkan kafkaslı devletten cıkma. tuncayı bılmezler herhalde. camur at ızı kalsın.ızledıgım turbo gelmıs gecmıs en ıyı arap atı olma yolunda