Pazartesi, Eylül 8

Peter Norman

Olimpiyat tarihinin en ünlü, en önemli ve belki de en siyasi karelerinden biri. Herkes bu resmi bilir. Başroldeki aktörleri tanır. Gerçi ülkemizde bu resimde yer alanların hiçbiri tanınmıyordur ama olsun. Biz de hemen tanıtalım.
***
68 olimpiyatlarının 200 metre finalinin madalya töreni. Rekor kırarak (19.83) altın madalyaya ulaşan atlet Tommie Smith. Bronz alan, diğer siyahi atlet, aynı ülkeden ABD'den John Carlos. Amaçları ülkelerinde şiddetle artan ama bütün dünyanın sorunu olan ırkçılık konusuna tepki göstermek. Belki yarışmadan günler, aylar önce planlanmış bir olay. Ama bu kareye dahil olan biri daha var. Avustralya'dan Peter Norman. O da finalde elde ettiği dereceyle Avustralya rekoru kırıyor. O da 2. olarak kürsüye çıkıyor. Eyleme o da dahil oluyor, yakasına ırkçılık karşıtı bir rozet takıyor. Amerikalılar ülkesinde afaroz ediliyor haliyle. Ama bir yandan da öncü oluyor. Norman ise ülkesinde dışlanıyor olimpiyat komitesi tarafından. Bu 3 atlet yıllarca görüşüyolar, birbirlerinden kopmuyrlar. Ta ki Norman hayata veda edinceye kadar.
***
Sporun en önemli, en güzel tarafı, insanları buluşturması bence. Bu fotoğraf bunun en güzel örneği. Saniyelerle önde veya geride olan bir dalda kareye giren 3 farkli kişi, 3 farklı hayat. Ve o andan sonra hayatları kesişiyor. Daha fazla söze gerek yok.

Hiç yorum yok: