Cuma, Eylül 12

Ne olacak şimdi?

Levent Kırca'nın en dikkat çeken filmidir Ne Olacak Şimdi. Oyuncu kadrosundan başlayayım: Tamamen farklı ekollerle yetişmiş iki tane avukat var başrolde, Nevra Serezli ve Levent Kırca yani Orhan ve Özden. Orhan zor şartlarda yetişmiş, güç bela okuyarak avukat olmuş, ailenin hayırlı evladıdır. Annesi rolünde izlediğimiz Adile Naşit yine alışılandan farklı bir roldedir, anaçtır anaç olmasına ama bu sefer de fazla karışmaktadır oğlunun hayatına. Kader bu iki filmde iki kardeşi karı koca rolünde izlememizi sağlıyor, Selim Naşit koca rolünde.
***
Özden ya da filmin itici karakteri, Türk sinemasının önde gelen yardımcı erkek oyuncularından Bülent Kayabaş'ın, nam-ı diğer Refi'nin deyimiyle Öz, modern bir ailenin kızıdır. Filmde kaynanalar Adile Naşit ve Neriman Köksal ön plana çıkarıldığından babalar arka planda. Yaz tatillerini büyük ihtimalle Avrupa'nın gözde başkentlerinde geçiren aile, biricik kızlarının üzerine titremiş, el bebek gül bebek okutmuştur Özden'i. Özden de tıpkı meslektaşı Orhan gibi avukatlığı seçmiştir. Anne Neriman Köksal oldukça baskın bir karakterdir, evde genellikle onun sözü geçer.
***
Filmde zıt kutuplar birbirini çeker geyiği had safhadadır, tavana vurmuştur. Orhan'ın Özden'i beğenmesi normaldir, üniversite okumuş Orhan'ın gözü açılmış haliyle annesinin gözüne kestirdği kısmetleri beğenmemekte, ömür boyu ilkokul mezunu kadınla ne konuşurum diyerek burun kıvırmaktadır. Oysa Özden hayallerindeki kadındır. Avrupaidir, hakkını savunmasını bilir, üstelik meslektaşıdır, ayrıca çok da güzeldir. Özden ise etrafındaki aynı tiplerden usanmış, film boyu annesinin kendisine ayarlamaya çalıştığı Refi'yi veto etmektedir, belli ki bu kız annesinin çevresinden hoşlanmamakta, sosyete ile ilgilenmemektedir. Ama yine de centilmenlikten hoşlanır, centilmenliği ve maçoluğu tek vücutta birleştirmiş Orhan, Özden için fazlasıyla etkileyicidir. Gerektiğinde yağız Anadolu çocuğu, gerektiğinde kadın hakları savunucusu bir şövalyedir.
***
Gelmiş geçmiş Türk komedi filmleri içerisinde en başarılı yardımcı erkek ve kadın oyuncu performansını sergilediklerini düşündüğüm Perran Kutman -Nazan- ve Şener Şen'in -Şakir- bu filmdeki performansları gerçekten parmak ısırtır. Şakir uslanmaz bir çapkın, fırsat bulduğu anda karısını aldatan, evlilik kurumuna olan inancını çoktan yitirmiş biridir. Nazan ise kocasının çapkınlıklarından usanmış, film boyunca ondan boşanmaya çalışan ama her seferinde yine onun tarafından kandırılan, bütün zerafetini ve çekiciliğini nikah masasında bırakmış bir kadındır.
***
Filmde bu dörtlünün yolları avukat-müvekkil ilişkisiyle çelişir. Özden, eski arkadaşı Şakir'in, Orhan ise yine eski arkadaşı Nazan'ın avukatıdır. Başroldeki ikili de böyle tanışır zaten. Birbirlerinden etkilenirler etkilenmesine ama ne Orhan'ın ailesi için Özden ideal bir gelin adayıdır, ne de Özden'in ailesi için Orhan ideal bir damattır. Üstelik kadın haklarıyla ilgili bir konuşma esnasında alkolün cesaret verici yanından faydalanayım derken işin bokunu çıkarmış zil zurna çıktığı sahnede müstakbel kaynanasının eteğine bile basmıştır.
***
Çiftimiz bir arada iken hiç sorun yoktur, dünyanın en mutlu çiftidir, ama ne zaman çevrelerinden biri ortama dahil olsa dünyalar çarpışmaktadır. (Costanza'ya selamı çakıyoruz) Bu durum sürekli olarak gerginliğe neden olmakta, Orhan kah şiir gibi kayan kayak hocası Bora'yı kıskanmakta, kah karısının Rejyani dinlediğini bilen tek insan olan Refi'ye kıl olmaktadır. Özden ise genelde sorunlarda edilgendir, ortama ayak uydurmaya çalışan Orhan olduğundan zavallı karakterimiz sürekli olarak iki arada bir derede kalır, olmadık davetlere katılır, kayak öğrenmeye çalışır, kızı tavladığı için artık sergilemesine gerek olmadığını düşündüğü centilmenliği bu sebeplerden ötürü sürekli olarak sergilemek zorunda kalmıştır.
***
Orhan'ın otobüs beklerken üzerine çamur sıçratan arabaya "önüne baksana ulan hayvan" diye seslenmesi ve o arabadan Özden'in çıkması, yine Orhan'ın Özden'e açılmak için zurnaya dönene kadar içmesi, çiftin balayındaki yüzleşmesi esnasında yaşanan flashbacklerde, Orhan'ın mahallenin güzel kızı Fazilet'i tavlamaya çalışırken türkü söylediği sahne, Şakir'in lunaparkta çarpışan arabada iken yaptığı kurlarda yüzündeki jest ve mimikler, Nazan ve babasına büyük bir iştahla ağız dolusu tüküren Çetin'in, Şakir'i çapkınlık yaparken yakaladığı sahneler, Orhanlar'daki yemek sahnesinde Orhan'ın eniştesinden çaktırmadan Coca-Cola isteyip votka ile karıştırması, çiftin kavga ettikten sonra mahallenin evli sakinlerini evlilikleri üzerine düşünmeye davet etmeleri filmin unutulmaz sahneleri arasındadır.
***
Benim için ise bu efsane filmin en komik sahnesi, Şakir'in çapkınlık yaparken, yatağın altından karısı ve çocuğun fırlaması ile şaşkına döndüğü ve bunu harika biçimde canlandırdığı sahnedir. Keyifli bir iki saat geçirmek için doğru adreslerden biridir Ne Olacak Şimdi.

Hiç yorum yok: