Salı, Şubat 17

Dağdelen Kardeşler

Birçok kalecinin ter akıttığı stadyuma tepeden bakış.


Radyo günleri zamanını yaşayanlar hatırlar, "Altay, kalede Altay, geride...." diye başlayan cümleleri. Cevat Prekazi'nin İzmir'de olduğu, şimdiki Altay teknik direktörü Tahir Karapınar ile Karşıyaka hocası Reha Kapsal'ın aynı takımda buluştuğu zamanlar.



Altay'ın kalecisi Altay espirisi bir tesadüften ibaret değildi. Profesyonel Lig'in kurulduğu ilk yıllarda Altay kalesini koruyan isim Cevdet Dağdelen'di. Varol gibi kült bir kaleciyle beraber İzmir futboluna ter akıtıyordu. Amatörlük ile profesyonellin kesiştiği zamanlar. Her takımın futbolcusunun aslında o takıma gönülden bağlı bir taraftar olduğu yıllar. Cevdet Dağdelen'in üç oğlu oluyor. İçindeki Altay aşkıyla ilk doğan oğluna Altay ismini veriyor. Sene 1970. Yaklaşık 1 sene sonra doğan erkek çocuk Aydın ismini alıyor. Hemen hemen aynı yaşlarda olan bu iki kardeş, arkadaş gibi büyüyorlar. Büyüdükler yer ise Altay'ın altyapısı. İkisi de baba mesleği kaleciliği seçerken 1977 senesinde aileye yeni bir erkek kardeş dahil oluyor. Akın Dağdelen de yıllar içinde kaleciliği seçiyor.



Altay Dağdelen'in hikayesi bilinir az çok. Bir dönem Fenerbahçe'de oynuyor. Sonra Vanspor'a gidiyor. 2004 yılında İzmirspor'da bırakıyor futbolu. Feyyaz Uçar'ın görevden alınması sonrasında Tahir Karapınar ile birlikte Altay'ın başına geçiyorlar.



Aydın Dağdelen de uzun yıllar Altay kalesini koruyor. 1998-99 senesinde efsane kalecilerden Şanver Göymen ligin ilk maçında Galatasaray'dan 3 tane, ikinci maçta da Trabzonspor'dan 5 tane yiyince kaleyi Nihat Tümkaya devralıyor. Trabzonspor'dan alınan Nihat'tan dolayı uzun süre forma göremeyen Aydın, 200oli yılların başında kaleye geçti. Süper Lig'e dönen kadroda yer aldı, sonra da futbolu bıraktı.



Ailenin diğer kardeşi Akın Dağdelen ise hala faal olarak top koşturmakta. Altay ve Manisaspor'da oynadı. Manisaspor ve geçen sene Antalyaspor ile Süper Lig'e çıkma sevinci yaşadı. Şu anda Orduspor'da.



Orduspor ise bu hafta Altay'a konuk olacak. Akın, İzmir'e gidiyor. Yetiştiği camiaya ve abisi Altay Dağdelen'e karşı forma giyecek. Bu hafta Altay'ın yetiştirdiği bir başka kaleci Gökhan Değirmenci Manisa'da şov yaptı. 10 kişilik takımını tek başına sırtladı bir de penaltı kurtardı.



Bir kaleci merkezi olan Altay ailesinin, Dağdelen kardeşleri bu hafta karşı karşıya gelecek. Biz tabi ki izlemiyeceğiz televizyondan ama İzmirliler bu maçı tribünden izlemeliler. Süper Lig'e takım çıkarmayı istemek kolay değil. Biraz da sahiplenmek lazım.

Hiç yorum yok: