Cuma, Şubat 20

Melih Şendil, Melih Gümüşbıçak - Xavi, Iniesta


eraysözen.blogspot.com'da çok güzel bir yazı vardı geçen hafta. Güntekin Onay ve Andrea Pirlo benetilmişti. Yazı çok güzeldi http://eraysozen.blogspot.com/2009/02/guntekin-onay-ve-andrea-pirlo-sendromu.html buradan okunabilir.

Güntekin Onay'ı severim. Zaten sevmeyen futbolsever yoktur. İlk yıllarında Kanal D'de görev yapıyordu. O zaman maç yayınları düzensizdi. Kanal D Bursaspor'un iç sahada cuma günü oynanan maçlarını veriyordu. O maçları Güntekin Onay anlatıyordu. Baliç-Mususi-Ercüment-Güntekin Onay vazgeçilmez bir dörtlüydü.

Zamanla yayın hakları önce Cine-5'e, sonra Teleon'a ve şimdi de Lig Tv'ye geçti. Yani decoder çağı başladı. Bu çağın yıldızı tartışmasız Ercan Taner'di. Güntekin Onay'ın kariyerindeki en mükemmel hareket olarak gösterebileceğimiz Star'dan Ntv'ye geçişinin( bunu da Pirlo'nun İnter'den Milan'a geçişine benzetebiliriz.) tam zıttını Ercan Taner yapmıştı. Şok bir kararla Lig Tv'den Ntv'ye geçti.

Ercan Taner yayıncı kuruluştan ayrılınca haftanın en çok beklenen karşılaşmalarını anlatma görevini Melih Şendil ve Gümüşbıçak üstlendi. Zaten uzun yıllardır aynı kuruluşta çalışıyorlardı.

Birçok yerde anketler yapılır. En iyi maç spikeri kim sorulu. Kiminde Ercan Taner, kiminde Okay Karacan, kiminde Güntekin Onay, hatta bazen Ertem Şener, Sabri Ugan ön plana çıkıyor. Hiçbirinde Melih Şendil ve Melih Gümüşbıçak'ın ismi ön plana çıkmıyor.

Ben çok beğeniyorum ikisini de. Süper Lig'in sesleri oldular. Hakemler için denen " iyi hakem maçın önüne geçmez" sloganının spiker verisyonu. Maçın önüne geçmezler. Evra'nın kaç kardeşi olduğunu Ekşi Sözlük'ten bakarak söylemezler. Türk futbolunu gayet iyi bilirler. Maçı yaşatırlar. Muhakkak bazı spikerlerin tarihe geçen lafları olmalıdır, onların pek yoktur.. Belki Gümüşbıçak'ın Galatasaray-Kayserispor maçını anlatırken Denizli'den gelen gol haberine verdiği ağlamaklı tepki akla gelir. Veya Şendil'in efsane Zubizaretta çığlığı. Bu onların bir takıma duyduğu sempatiden değil, o an orada yaşananları aynen aktarabilmesinden kaynaklanıyor bence. Zaten ikisi de Fenerbahçeli olmakla suçlanıyor. Xavi ve Inıesta'nın Barcelona formasını giymesinden hoşlanmayan Madridliler gibi onları da sevmeyen vardır.

Bu kadar anlattık Xavi ile İniesta ne alaka? Şöyle ki, bu spikerler bence hakettikleri değeri pek alamamıştır. Dediğim gibi o anketlerde pek isimleri geçmez. Şifreli kanalda olmaları bir neden sayılmaz, çünkü herkes maçları canlı izliyor. Canlı izlemese bile özetlerde onların sesini duyuyorlar. Buna rağmen adları geçmiyor. Barcelona takımı konuşulunca Eto'o, Messi, Henry, eskiden Ronaldinho hep daha çok konuşulur. Puyol bile Xavi ve Iniesta'dan daha fazla göz önündedir. İkisi de tıpkı adaşlar gibi sadece işlerini yapar. Hatta bazıları der ki "Barcelona gibi bir takımda ben de onlar kadar oynarım." Lig Tv'de bu ülkenin Barcelonası. En iyi kadro onlarda, teknik donanım onlarda, yayın hakları onlarda. Eh orada maç anlatmak kolay tabi diyen olur muhakkak.

Xavi Euro 2008'in en iyi oyuncusu ödülünü aldı. Şampiyon olmasalardı alamazdı. Hala gözden uzak olurdu. Zaten arada üniversite panellerinde ödül alıyor Melihler.

En çok taraftarı olan kulübün en önemli bölgesinde Xavi ve Iniesta'nın olması yadırganıyor. Oraya böyle Lampard- Pirlo falan yakışır diyen çoktur.

Ülkenin en çok izlenen maçlarını anlatan isimlerin Melih Şendil ve Gümüşbıçak olması yadırganıyor. Oraya böyle Güntekin Onay - Okay Karacan falan yakışır diyen çoktur.

2 yorum:

scapula dedi ki...

Her ne kadar Lig Tv'nin en iyi kadroya sahip olduğuna kesinlikle katılmasam da, Şendil - Gümüşbıçak ikilisinin oldukça iyi spikerler olduğunu düşünüyorum ben de. O kadar geri planda bırakıyorlar ki kendilerini, bunca yıldır gerek maçlarda, gerekse çeşitli spor programlarında onları dinlememe karşın hâlâ düşünüyorum bazen "Bu maçı anlatan hangisi yahu?" diye.

Ama yine de; Okay Karacan, Güntekin Onay ve Ercan Taner'i tercih ederim. Spiker kimliklerinin yanında, hayranlık duyulası spor adamları onlar. Hepsinden bağımsız, Yalçın Çetin de iyi bir spiker.

Son olarak, bu kez de Melih Gümüşbıçak'ın Beşiktaşlı olduğu notunu düşeyim. :)

jose dedi ki...

Murat Kosova diyorum 1 numarada.