Cumartesi, Şubat 28

İtalyan Futbolu Düşüşte Mi?


Son 3 günün sorusu bu oldu Avrupa'da. Ne olursa olsun biz veya Avrupalılar, dünyadaki herkes saha içi sonuçlarla değerlendirme yapıyor. Bu hafta saha içinde başarısızdı İtalyanlar. O yüzden bu tarz sorular sorulmaya başlandı.

Türk futbolunu bir kenara koyarsak benim için en izlenesi lig İtalyan Ligi'dir. "izleyenUlan Türk Ligi'ni izleyen adamdan ne hayır gelir" diyebilirsiniz. Saygı duyarım. Bunu tartışmayacağım. Ama İtalyan futbolu izlenmelidir. Kesinliklie güzel değildir, belki iyi de değildir. Hadi kavram karmaşaşası yaratalım; kaliteli de değildir. Ama şu var ki İtalyan futbolu akla dayanır. Her anlamda. Saha içinde saha dışında. Sadece maçın 90 dakikasında veya antremanlarda değil. Haftanın 7 günü, günün 24 saati, sezonun her anı. Sahada, tribünde, kapalı kapılar ardında, medya odalarında. Her yerde her zaman akıllı olmak, olmak gerekiyor. Bunlar derin mevzular. Blogger aleminde İtalian çok var. Onlar daha çok yazar. Ben de severım ama, hem de uzun yıllardır. Biz hafta içine dönelim.

İtalyanlar'ın 7 takımı vardı. Roma ve Juventus deplasmandan 1-0 mağlubiyetle döndüler. İnter evinde Manu'yu yenemedi. 3 maçta 0 galibiyet. Peki Roma ve Juventus evlerinde 2 farklı skorla galip gelirse -ki hiç zor birşey değil- o zaman kısa bir sürede İtalya futbolu yükselişe geçmiş mi olacak. Üstellik buna Inter de katılrsa bu sefer sorulacal soru "İngilziler nereye koşuyor?" olarak mı değişecek?

UEFA Kupası'nda Udinese eledi zaten. Geriye kalan 3 takımdan Milan, favori olduğu kupaya erken veda etti. Elendi ama iki maçta da yenilmedi. Yenildiği rakip Werder Bremen. Kuralar çekilince direk "çetin eşleşme" olarak nitelenen maçlar sonucunda kupaya veda ettiler. Oysa ayvalar çiçek açmıştı Kadıköy yakasında, Milan'ın gelmesi lazımdı, olan bize oldu.

Fiorentina, son yılların Avrupa Kupaları'nda en çok süpriz yaratan takımı Ajax'a bir süpriz izni daha verdi. Daha önce saçma sapan takımlara elenen Ajax Fiorentina'yı İtalya'da tek golle yıktı. Amsterdam'daki rövanşta Fiorentina tek kale oynadı resmen. Gilardino attı. Ama Ajax kalecisi devamına izin vermedi. Maç uzatmaya gidecekken Ajax ilk defa geldi, maç 1-1 bitti.

Sampdoria Kharkiv'e elendi. Burada önemli olan Sampdoria'dan çok Kharkiv. Bu sene Avrupa futboluna damga vuran takım oldu. O damga vurulurken Türk takımlarına da vurdu biraz Ukranya temsilcisi.

İtalyan takımlarının Milan örneğinde olduğu gibi , kendi evinde 2-0 öne geçip 10 dakikada 2 gol yemesi (2005 finali gibi) ve turu kaybetmesi, veya Fiorentina savunmasının yaptığı gibi, son dakikada tek başına gelen bir oyuncuyu durduramadığı için gol yemesi tartışılaması gereken bir konu. Ama bunun dışında herhangi birşeyden yola çıkıp İtalya futbolu için düşüşte demek pek doğru olmaz. Tıpkı şike skandalına rağmen kazanılan Dünya Kupası'nın, İtalya futbolunun yükselişine örnek olarak göstemenin doğru olmayacağı gibi.

Hiç yorum yok: