Cumartesi, Temmuz 11

Efsane Yarışlar / 2000 yılı Başbakanlık Koşusu

Ağustosun eşşek bayıltan sıcaklarında dönemin en başarılı atlarını bir araya getiren ve öncesinde Trapper mı, Altın Bike mi sorusunu sorduran, şampiyon Trapper'ın kazandığı son yarışlardan biri olan, muhteşem bir koşudur. 2000 yazı Trapper için biraz fırtınalı geçmiş, bu yarıştan önce koştuğu iki koşuda Medya - Velociraptor ekürileriyle kapışmış, birinde yarışı kaybetmesine rağmen Velocirator'un faul yaptığı gerekçesiyle birinci sayılmıştır. Altın Bike ise yarış hayatında koştuğu 4 koşuyu da kazanma başarısı göstermiş, Nene Hatun Koşusu'nda arkadaşımın bütün uyarılarına rağmen Çokay'ların Thecelo'sunu tek yazmamla haftalığımı çöpe attırmış, Fatih Sultan Mehmet Koşusu'nda ise kendisinden beklenmedik bir şekilde seviyesinin çok üstündeki atları geçerek Başbakanlık Koşusu'na kadar gelmiştir.
***
Yarışa katılan diğer isimleri hatırlamak gerekirse, özellikle kuru çimde başarılı yarışlarını hatırladığımız sürekli olrak sert gruplarda koşarak yarış hayatını noktalayan Free Man ve yine Kuyumciyan ekürisinden Bosporus, genellikle kısa mesafelerde zaman zaman ters yarışlar yapmış Fair Grouns, Atman ekürisinin, katıldığı koşuları forse etmesiyle yarışseverlerin hatırlayacağı atı Lyna, özellikle kum pistte Velociraptor'un ortalığı toz duman ettiği günlerde genelde ona geçilmiş olan kalite Resneli, bu grupta olması son derece gereksiz olan Bankocu yavrusu Gold Finger ve o tam da o zamanlar kambur olduğundan dolayı Grand Ekinoks'u sattığı için karlı bir iş yaptığını düşünen Yaman Zingal'ın iki atı Bayduhan ve Baykoca yarışa katılmışlardır.
***
Yarışa beklenildiği gibi Lyna tempo vermiş, son 400'de Bosporus ve Trapper öne fırlayan iki isim olmuştur. Yarıştan önce bültenlerde kendisi için "rakipleriyle adeta dalga geçiyor, Trapper önünde de çok şanslı" ibaresini performansıyla hakeden Altın Bike ise iç kulvarı tercih etmiş ve buradan sprinte kalkmıştır. Orta kulvardan bastıran Trapper son 100'e lider girmişti ama en dış kulvardan herkesin şaşkın bakışları arasında müthiş bir sprinte kalkan Free Man Trapper ile olan farkı yarım boya kadar indirse de yarışı kazanamamıştı. Altın Bike ise ancak dördüncü olabilmişti. Bundan yaklaşık 13 ay sonra sıcak bir Eylül gününde, bu kez de bir başka üç yaşlı Grand Ekinoks rakibiydi Trapper'ın, ancak bu yarış Trapper'ın kariyerinin son yarışı olmuştu...

Hiç yorum yok: